„Je to slušný člověk, před několika lety pracoval u nás na obecním úřadě a já jsem s ním byl velmi spokojený," řekla starosta obce Jiří Zips. Už dříve se také nechal slyšet, že by si přál, aby si odsouzený odpykal svůj trest na svobodě.

„Zaručil bych se za něj a znovu ho u nás zaměstnal," doplnil Jiří Zips s tím, že o neutěšené situaci v domácnosti Antonína Pospíšila se obecně vědělo.

Důchodce u soudu uvedl, že pětaosmdesátiletý tchán dlouhodobě terorizoval svoji dceru, manželku obžalovaného. Všichni žili v jednom domě a chování tchána se prý zásadně zhoršilo v době, kdy mu před lety zemřela žena.

„Byl to samolibý člověk, se kterým se vůbec nedalo mluvit," dodal důchodce.

Vzal pistoli a šel za ním do pokoje

V den vraždy v březnu tohoto roku přišla podle výpovědi za manželem zničená žena s tím, že ji otec zase slovně napadl. Tak vzal pistoli a náboje a šel za ním do obývacího pokoje.

„Chtěl jsem ho jen tou pistolí varovat, že pokud bude ubližovat mé manželce, tak mu taky ublížím," řekl obžalovaný.

„Řekl jsem mu „Nazdar" a on na mě zakřičel, ať vypadnu," dodal.

Pak svého tchána dvakrát střelil do spánků a podle svého prohlášení by to udělal potřetí, kdyby muž jevil známky života. Následně zavolal nahoru na manželku, že jí zabil otce a požádal ji, ať zavolá na linku 158, kde ohlásil vraždu svého tchána. Policie jej zadržela kuchyni, kde na ni čekal.

Soudkyně: Pistoli si přichystal, dal si i alkohol

Obhajoba pro důchodce navrhovala mírnější trest a změnu kvalifikace činu na zabití. Trestní sazba by potom byla tři až deset let. Soud ale vyhověl návrhu obžaloby.

„Proti tchánovi je obžalovaný o generaci mladším mužem, měl před sebou starce, otce své manželky a také muže, se kterým měl dlouholeté spory. Nedal mu nejmenší šanci na obranu. Nijak poškozeného nevaroval," uvedla soudkyně Jaroslava Bartošová.

Podle jejích slov žijeme v civilizované zemi, kde je právo na ochranu života právem základním. Podle ní bylo na rozhodnutí obžalovaného, v jakých podmínkách chce žít. Uvedla, že nešlo o zabití, obžalovaný si pistoli přichystal, spolu s ní i náboje, dal si alkohol na posilnění. Řekla, že své spory mohl řešit jinak.

Nechávám to všechno v rukou Pána Boha

„Odvolávám se a nechávám to všechno v rukou Pána Boha, jak celá tato kauza dopadne," řekl novinářům po vyhlášení rozsudku důchodce.

Trest je souhrnný za vraždu a nedovolené ozbrojování. Pistoli si muž vyrobil už v roce 1975 ve firmě, kde tehdy pracoval. Původně mu hrozilo, že stráví za mřížemi až dvacet let. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu pro možnost odvolání.

Už nemá co ztratit

„Já věřím, že se pan Pospíšil odvolá, hovořili jsme o tom. Podle mého názoru nemá už co ztratit," uvedl ve středu starosta Bedihoště Jiří Zips, který v předchozích měsících zorganizoval na podporu odsouzeného petici. „Přál bych si také mimo jiné, aby pan Pospíšil mohl strávit vánoční svátky doma, v kruhu rodiny své rodiny. Snad se to povede," řekl Jiří Zips na závěr.