"Zatím neznámý člověk nabízel počítač typu Apple MacBook Air 13. Po emailové komunikaci muže z Němčicka s prodejcem mu čtrnáctého února 2017 prostřednictvím bezhotovostní platby poslal požadovaných třináct a půl tisíce korun. Do dnešního dne však kupující počítač neobdržel a prodejce se stal nekontaktním," vysvětlil policejní mluvčí František Kořínek, proč je věc nyní šetřena jako podvod.

Pokud se tento čin prokáže, hrozí viníkovi až dva roky vězení.

Nejde přitom zdaleka o první případ, kdy zájemce o zboží poslal peníze a poté se, většinou elektroniky, nedočkal. Policisté proto radí, jak postupovat při objednávání věcí přes internet.

"Pokud je nabízené zboží výrazně levné, je to podezřelé. Zde je vysoké riziko toho, že koupíme třeba padělanou kosmetiku, nebo obchod neproběhne vůbec, což je časté právě u nákupu elektroniky. Pokud už se rozhodneme nabízené zboží zakoupit, měli bychom se pokusit zjistit nějaké informace o prodejci. Zde jsou důležitým ukazatelem například recenze," poučil František Kořínek, který dále odrazuje od zasílání peněz před převzetím zboží.

"Nejméně riziková koupě je vždy při osobním převzetí a následné platbě," připomíná.