To nebude poslední. Rozsudek totiž nepadl.

Strany sporu si však stojí za svým: jak obžaloba, tak František Tuhý.

"Nikdy jsem nejednal proti zájmům firmy, kterou jsem vedl na patnáct let. V případě třeba prodejny v Plumlovské ulici šlo o jednu z nejvýdělečnějších a díky zavedení fixního nájmu firma neprodělala, ale naopak ještě několik milionů navíc získala," prohlásil František Tuhý.

A obvinění, stejně jako už dříve, odmítl. Zdůraznil zároveň, že za jeho vedení firma prosperovala.

"Měli jsme každý rok kladné hospodářské výsledky i bezkonkurenční síť prodejen. Na úspěších OP Prostějov jsem měl rozhodující podíl," uvedl Tuhý.

ČTĚTE TAKÉ: Hejtman vrací náměstkům úder: Neposunuli se za hranice své obce

Zvýhodnil své příbuzné?

Státní zástupce Jaroslav Miklenda byl však zcela jiného názoru. Prodej obchodních prostor v Žeranovské ulici za třináct milionů a pronájem těch v Plumlovské za deset procent z obratu označil za nevýhodné pro podnik.

"Nájemné v prodejně v Plumlovské ulici bylo nevýhodné v porovnání s běžným fixním nájmem," znělo tvrzení Miklendy před soudem a tázal se po důvodech toho, že OP Prostějov sáhl k prodeji obchodu v Žeranovské ulici.

Upozornil pak také na to, že v tomhle případě mělo jít o neoprávněnou výhodu.

V prodejně v Plumlovské ulici totiž byli zainteresovaní Tuhého příbuzní, jeho dcera Jana Volková a zeť René Volek.

"Obžaloba je postavená na tom, že František Tuhý neoprávněně zvýhodnil své příbuzné a rozhodl tak sám. Myslím si navíc, že situace v podniku OP nebyla za vedení Františkem Tuhým natolik dobrá, jak tvrdí. A na to jsme chtěl poukázat. Nyní pak na sebe navzájem hází vinu pan Tuhý s panem Žákem," řekl později Miklenda pro Deník a upozornil tak na to, že zatímco Tuhý se označil při soudním jednání za strůjce Úspěchu, Žáka pak za člověka, který podnik poslal do dluhů.

ČTĚTE TAKÉ: Přípravy koupací sezóny: někde hrozí, že neotevřou

Žák: Každý ať si udělá úsudek sám

Právě Milivoje Žáka, nástupce Františka Tuhého, se podařilo redakci Prostějovského deníku kontaktovat.

Byl osloven s dotazem, co říká na výroky svého předchůdce ohledně prosperity podniku a dále pak na to, kdo, pokud vůbec někdo, je v kauze viníkem.

"Tohle jsou pouze názory pana Tuhého, které nebudu komentovat. Je to jeho názor, ať si každý udělá úsudek sám," vyjádřil se.

Do určité míry pak byly v kontrastu i posudky znalců Lukáše Křístka a Jiřího Sigmunda, které řešily výhodnost smluv pro podnik.

Podle vyjádření Sigmunda platilo OP zbytečně moc, dle Křístka však pro toto tvrzení nepředložil podklady.

Jak se ukázalo, středeční jednání trvající necelé čtyři hodiny nebylo poslední. Další bude následovat patnáctého března.

"Jsem rád, že soud věc projednává. Karty jsou rozdány už od začátku, teď se ale ukáže, zda soud uzná věc špatnou z trestněprávního hlediska," řekl ke kauze po skončení jednání Miklenda.

Pět let vězení zrušeno

František Tuhý, který byl z funkce odvolaný v roce 2008, figuruje hned ve dvou kauzách. V první se propírá to, jakým způsobem se dostal k odměně 26 milionů korun.

V druhé pak právě nevýhodný pronájem jedné a prodej druhé prodejny v Prostějově.

V února 2015 poslal krajský soud v Brně Tuhého na pět let do vězení právě kvůli odměnám. Vrchní soud ho však v červnu stejného roku osvobodil.

Květen 2016 pak pro Tuhého dopadl také dobře, prostějovský okresní soud ho osvobodil v kauze nevýhodných pronájmů. Státní zástupce však dal proti rozhodnutí stížnost a případ pak krajský soud vrátil do Prostějova.

ČTĚTE TAKÉ:

Derby je pro mě chlapská výzva, říká Matouš Venkrbec

Proměna Ruďáku začne brzy. Přibude parkování i nové chodníky