Ani v jednom ze sedmi případů se policistům zatím nepovedlo viníky dopadnout. Úspěšnější ovšem byli v zářijové krádeži v nádražní restauraci v Kojetíně na Přerovsku.

Jana Stružková se probudila a zjistila, že její hospodu někdo v pátek 10. června vykradl. Chyběly například hotovost nebo cigarety. „Člověka sice štve, že přišel o peníze, ale mně například ukradli i notebook, kde jsem měla všechny rodinné fotky, spoustu vzpomínek…," uvedla hospodská.

Paradoxní je, že nad hospodou majitelka s manželem bydlí. „Spali jsme a nic jsme neslyšeli. Ale na druhou stranu je to možná dobře, mohlo se nám něco stát, kdybychom zloděje vyrušili," shrnula Jana Stružková.

A její hospůdka v Jívové není jedinou, kterou si vyhlédli jako svůj cíl zloději. Policie řešila v kraji minimálně dalších šest podobných případů během pár týdnů na přelomu června 
a července.

Desetitisícové škody

O pět dní později po vloupání do hospody v Jívové se podobný nezvaný host objevil v Dolanech na Olomoucku. Hospodský postrádal po nepříjemné návštěvě cukrovinky, cigarety, pokladnu s finanční hotovostí, chladicí zařízení na stáčení piva, dvě přepravky s plnými láhvemi alkoholu a klíče. Škody dosáhly 32 tisíc korun.

V kojetínské restauraci 
v červnu zase přišli o dotykovou pokladní obrazovku 
a spoustu pochutin za celkem 25 tisíc. Vysoké škody zůstaly po člověku, který sebral doutníky, čokolády, bonbony, několik láhví alkoholu nebo zesilovač s reproduktorem z hostince ve Městě Libavá na Olomoucku.

„Majitelce hospody způsobil škodu za necelých 58 tisíc korun," vyčíslila tehdy mluvčí krajské policie Marie Štrbáková. Svůj nájezd podnikli zloději i na restauraci v Přemyslovicích na Prostějovsku, Domašově nad Bystřicí nebo v Pňovicích na Olomoucku.

Viníky kriminalisté stále nedopadli. „Případy vykradených restaurací na Olomoucku byly odloženy, neboť se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání. Pominou-li důvody odložení, trestní stíhání se zahájí," sdělila policejní mluvčí Irena Urbánková.

Mohl to být gang

Zatím tak tedy není jasné, jestli nemohl řádit po kraji nějaký gang, který se na hospody a restaurace soustředil.

Stejně tak jsou ovšem u takového typu vloupání motivem nutkavá aktuální potřeba pachatelů získat hotovost nebo alkohol a využijí příležitosti a do vesnické hospůdky, která mnohdy nemá alarm či jiné bezpečnostní opatření, se dostanou oknem nebo vypáčí dveře.

Podobný scénář nastal i v případě vykradení nádražní hospody v Kojetíně v polovině září. Tři mladíci se pokoušeli vypáčit dveře kvůli 16 krabičkám cigaret. Pro svůj lup se dostali oknem, vypáčili mříž. Zloděje policisté dopadli.

„Na krádeži se podíleli dva mladí muži ve věku čtyřiadvacet let a jeden mladiství sedmnáctiletý hoch. Do objektu se dostal jeden ze starších podezřelých a druzí dva hlídali na peroně nádraží. Za to, že hlídali, dostali každý krabičku cigaret," informovala mluvčí policie Miluše Zajícová.

Plnoletým hrozí dvouleté vězení.
 O osudu mladistvého zatím není rozhodnuto.

Vybrané vykradené restaurace
Jívová – 10. 6., případ odložen
Dolany – v noci z 15. na
16. 6., případ odložen
Kojetín – v noci z 15. na 16. 6., na případu policie pracuje
Město Libavá – někdy 
v týdnu od 20. do 26. 6., případ odložen
Domašov nad Bystřicí 
– v noci z 26. na 27. 6., na případu policie pracuje
Pňovice – v noci 
z 2. na 3. 7., na případu policie pracuje
Zdroj: Policie ČR