Čtveřice mladých podvodníků, kdy nejstaršímu bylo jednadvacet let a nejmladším pouze dvanáct, řádila v ulicích Atletická a Kovaříkova.

Tři mladší měli převleky Tří králů a dokonce i pokladničku s logem Charity.

Městská policie se o jejich pohybu dozvěděla pomocí linky 156 a vyjela je zkontrolovat.

„Kasička byla sice opatřena známkou Charity ČR, ale nebyla zapečetěna. Čtveřice nedokázala prokázat, za koho vybírá finanční prostředky. Proto jí byla kasička i s vybranou částkou v hodnotě sto devadesátí tří korun odebrána. Celá událost je postoupena správnímu orgánu pro podezření z přestupku proti majetku," uvedla mluvčí Městské policie Prostějov Jana Adámková.

Falešní Tři králové, ale nejsou v Prostějově žádnou novinkou. Strážníci městské policie se s nimi setkávají téměř každoročně.

„Tak loni jsme vyjížděli ke třem hlášením. Lidé si nebyli jisti, zda jsou koledníci praví. Bohužel vždy po našem příjezdu, byli Tří králové už pryč. Letos jsme ale už měli štěstí," dodala Jana Adámková.

Ředitel prostějovské Charity František Hynek přiznal, že s podobnými případy se bohužel setkává: „Pravidelně se nám to děje třeba ve Vrahovicích. Poznat naše koledníky, ale není až tak těžké."

Zapečetěná pokladnička a průkazka

Oficiální koledníci zastupující Charitu ČR mají totiž pokladničku polepenou etiketou Charity ČR, která je opatřena číslem a je zapečetěna příslušným obecním nebo městským úřadem.

Doprovod koledníků má pak průkazku a číslo na ní se musí shodovat s číslem na pokladničce.

„Tu průkazku má u sebe vedoucí skupiny a je na ní uvedeno navíc jméno a číslo občanského průkazu, které se musí s dokladem shodovat. Naši králové mají taky igelitovou tašku s logem Tříkrálové sbírky a samozřejmě speciální cukry, které každoročně rozdáváme," připomněl František Hynek.

Mluvčí městské police Prostějov Jana Adámková pak radí lidem, kteří si koledníky nejsou jistí, aby volali strážníky: „My v tom případě okamžitě vyrazíme na místo a koledníky zkontrolujeme. Právě hlášení přímo od lidí nám nejvíc pomáhá při zadržení takových podvodníků."

Tříkrálová sbírka probíhá v celé republice. Loni se Charitě ČR povedlo vybrat téměř devadesát osm milionů korun. V ulicích koledovalo přes padesát tisíc dobrovolníků s 21 329 evidovanými pokladničkami.