Případ zdravotní sestry Šárky Groerové ze Šumperska, kterou olomoucký krajský soud loni potrestal za pokus vraždy podmíněným trestem, míří k vrchnímu soudu dokonce již podruhé. Proti rozsudku podala v těchto dnech odvolání státní zástupkyně, která nesouhlasí s mírným trestem. Loni v červenci stejný rozsudek vrchní soud zrušil.

„Odvolání podal pouze státní zástupce. Tento týden ho pošleme na vrchní soud,“ uvedla pracovnice trestního oddělení krajského soudu.

Případ se stal v květnu 2013 v rodinném domě v Dlouhomilově na Šumpersku. Poté, co zdravotnice s praxí na oddělení ARO a JIP muži pod záminkou očkování píchla látku, kterou využívají anesteziologové, řekla mu, že do hodiny zemře.

Po aplikaci měl muž dvojité vidění, křeče a problémy s dýcháním. Groerová si vzápětí látku aplikovala sama a snědla lék lexaurin, protože chtěla spáchat sebevraždu. Uvědomila si prý, že udělala hloupost, nicméně tvrdila, že zabít bývalého druha nechtěla.

„Chtěla jsem ho jenom naštvat a postrašit,“ hájila se loni u krajského soudu obžalovaná Groerová. Argumentovala také svým velmi špatným psychickým stavem. V té době jí totiž zemřel otec, z domu utekl osvojený syn a také těžce nesla, že jí partner před několika měsíci opustil.

Polehčující okolností bylo, že injekci bývalému příteli píchla do svalu a nikoliv do žíly, látka byla navíc prošlá a nepodařilo se zjistit, jaké množství jí bylo.
Případ se před soud dostal až po více než dvou letech.

Groerová byla původně obviněna z ublížení na zdraví a nebezpečného vyhrožování, za což by jí hrozily až tři roky vězení. Věc byla nakonec překvalifikována na pokus vraždy s mnohem vyšší sazbou.

Soudce Vladimír Hendrych uložil podmíněný trest, v potaz vzal charakter pokusu, minimální následky a okolnosti, za kterých obžalovaná čin spáchala. Poté, co mu vrchní soud případ vrátil, doplnil krajský soud dokazování ve znaleckých posudcích a loni v listopadu soudce opět uložil podmínku.