Zloději v Mořicích na Prostějovsku se počátkem týdne vloupali do rozestavěného domu a ukradli materiál za desítky tisíc korun. Další vloupání do novostaveb zaznamenali policisté tento týden i na Olomoucku. Pachatelé využívají toho, že jsou nyní kvůli chladnému počasí stavby rodinných domů opuštěné. Policisté varují, že vloupání bude přibývat.

„Začátkem tohoto týdne zloděj ukradl z domu v Mořicích na Prostějovsku mramorové desky různých velikostí, tvárnice a další vybavení v hodnotě čtyřiadvaceti tisíc korun. Je pravděpodobné, že krádeží na stavbách bude v zimních měsících více,“ uvedla prostějovská policejní mluvčí Alena Nedělníková s tím, že nejlepší je na stavbách nenechávat nic cenného. Podle zkušeností policistů se nejčastěji ztrácí nářadí, izolace, radiátory nebo okna.

Také na Olomoucku řeší vykrádání novostaveb v těchto dnech častěji. „Lupiči před několika dny odnesli lešení a fošny za šestnáct tisíc korun z rozestavěného domu ve Velké Bystřici. Další rozbili okna na dvou novostavbách v Tršicích. Do objektu se nakonec nedostali, přesto způsobili škodu za pětatřicet tisíc korun,“ sdělila mluvčí olomouckých policistů Marta Vlachová.

Majitelé nedostavěných budov se snaží krádežím zabránit různými triky. „Nechali jsme si nad vchod, z boku domu a nad balkónové dveře nainstalovat falešné kamery. Koupili jsme je za dvě stovky v hračkářství. Přišlo nám to jako skvělý nápad. Abychom ještě umocnili jejich pravost, přijel k nám kamarád, který dělá v bezpečnostní agentuře, namontoval je a dal nám formulář s razítkem, že je objekt střežen kamerovým systémem. Samozřejmě jsme si jej vylepili na dobře viditelné místo,“ popsala třicetiletá Monika z Prostějova.

Policisté připouštějí, že podobné lsti zabírají. „Když zloděj vidí překážku, jde většinou raději o dům dál,“ poznamenala Nedělníková.