„Když jedu na kole na výlet, tak si často někde dám aspoň jedno pivo na zpříjemnění cesty. Myslím, že to k tomu zkrátka patří,“ sdělil mladý muž v blízkosti biokoridoru Hloučela, který si nepřál být jmenován.

Mluvčí prostějovské městské policie Tereza Greplová doplňuje, že zvýšený nárůst opilých cyklistů zatím neregistrují.

„Nepociťujeme nějaký počet cyklistů pod vlivem alkoholu. Je to spíše konstantní množství případů,“ uvedla Greplová a dodává, že jedním z důvodů může být i prostá skutečnost, že lidé si dávají na hlídky větší pozor.

„U veřejnosti se pravděpodobně již rozšířilo, že za alkohol na kole jsou poměrně vysoké pokuty, tak se lidé snaží být opatrní. Ať už tak, že po požití alkoholu jdou raději pěšky, nebo například jezdí po cestách, kde je menší pravděpodobnost, že narazí na strážníka. Případně, když vidí policejní auto, tak se někde schovají a třeba chvíli počkají,“ vysvětlila Greplová.

Prostějovský Kaufland v Okružní ulici
Znovuotevření Kauflandu lidi zaskočilo i naštvalo



Pokuty za jízdu na kole pod vlivem alkoholu se mohou vyšplhat až do výšky několika tisíc korun.

„Záleží na tom, kolik takový cyklista nadýchá. Do jedné promile je pokuta do dvaceti tisíc a nad jednu promile potom hrozí pokuta až padesát tisíc korun. Cyklista zároveň nedostane pokutu přímo na místě, ale případ se předá přestupkové komisi, která potom rozhoduje o výši pokuty,“ dodala Greplová.

Cyklistům pod vlivem alkoholu zároveň nehrozí zákaz řízení, případně odebrání bodů. To jsou záležitosti týkající se pouze řidičů motorových vozidel. (mma)

Ilustrační foto
Hospody na venkově zavírají, starostové bojují o jejich zachování
Ilustrační foto.
Cyklista holdující rumu padl do rukou policistům