Podle krajské policejní mluvčí Ireny Urbánkové nejsou podobné případy zase tak časté.

„Tento typ případu není běžný, jedná se o něco ojedinělého," říká a k případu z Vrahovic se s poukázáním na jeho choulostivost odmítá dále vyjadřovat.

Lidé ovšem často neví, jak by se v případě setkání s podobným chováním, zachovali.

„Bezpečně bych se určitě necítila. Bála bych se, protože bych nevěděla, jestli skončí jenom u toho obnažování. Jeden nikdy neví," říká Prostějovanka Anna Stropková, která se zatím s něčím podobným nesetkala. Podle psychologa Martina Lečbycha se mohou oběti tohoto chování zachovat a cítit různě.

„Je to značně individuální. Jsou lidé, kteří budou pohoršení, někdo jiný si zase může odnést trauma," podotýká.

Jak se při setkání zachovat?

To, že se lidé chovají po setkání s exhibicionistou různě potvrzuje i sexuoložka Pavla Entnerová.

„S člověkem, který se obnaží na veřejnosti, se nejčastěji setkávají ženy, případně děti. Reagují různě. Někdy se vylekají a utečou domů, jindy prostě odejdou," vysvětluje sexuoložka.

A jak by se měli lidé po střetu s takhle nemocným člověkem zachovat?

„Nejde dát úplně jednoznačná odpověď. Je třeba upozornit, že dotyčný může být ohrožující i pro další lidi. Na druhou stranu lidé, kteří trpí touto sexuální úchylkou, mívají často výčitky svědomí. Málokdy jsou však agresivní," uklidňuje sexuoložka Pavla Entnerová.

Pár rad na závěr poskytla Jana Adámková z městské policie v Prostějově.

„Důležité je zachovat klid a exhibicionisty si nevšímat. Nereagovat na něj a odejít. Pokud by vás začal pronásledovat, poradila bych schovat se někam, kde jsou lidi. Třeba do obchodu," říká a na závěr dodává, že by lidé po té, co se dostanou do bezpečí, měli případ oznámit na policii.