Jejich rozhodnutí bylo ránou například pro předsedy tamního občanského sdružení Phoenix Marka Bejčka, který petici pomáhal sestavovat.

„Takové rozhodnutí jsme nečekali. Nechápeme, proč zastupitelé ferraty v jeskyni odhlasovali, když drtivá většina obyvatel byla proti," zhodnotil Bejček.

Sdružení podle něj chtělo především chránit hrad Holštejn a jeho okolí.

„Máme to v našich stanovách. Hrad již sice v původním stavu není, ale Hladomorna, která se nachází pod ním, zůstala neporušená. Obyvatelé toto místo často navštěvují, rádi tam chodí na vycházky. Společnost Speleoart mohla stavět ferraty i v jiné jeskyni, která není tak známá a není v ní žádná výzdoba," uvedl Bejček.

Zatím na jednu sezonu

Ferraty jsou lany a dalšími pomůckami zajištěné cesty pro lezce v náročném terénu. Starosta Holštejna Petr Mynařík uvedl, že atmosféra na zastupitelstvu zpočátku napovídala tomu, že atrakce v dosud nepřístupné jeskyni zelenou nedostanou.

„Asi po hodinové diskusi jsme ale situaci přehodnotili. Atrakci jsme se rozhodli podpořit na jednu turistickou sezonu. Toto zkušební období je podle nás vhodným kompromisem. Nejpozději příští rok v lednu vyhodnotíme klady a zápory," uvedl.

Názor zastupitelstva podle něj ovlivnilo i to, že na zasedání přišlo málo lidí z řad obyvatel. „Asi jen patnáct. Vzhledem k tomu, kolik lidí se pod petici podepsalo, jsem očekával mnohem větší návštěvnost. I z toho důvodu se jednání konalo ve velkém sále. Již je ale rozhodnuto. Příští pondělí pošleme chráněné krajinné oblasti Moravský kras, která bude atrakce posuzovat, dopis, že s jejich dostavbou souhlasíme," upřesnil starosta Holštejna.

Bejček se ale domníval, že petice s tolika podpisy bude pro zastupitele dostatečným argumentem k tomu, aby projekt nepodpořili.

„Většina lidí byla toho názoru, že když se podepsali pod petici, na zastupitelstvo je zbytečné chodit. Nyní ale již pro nás nemá smysl vyvíjet další aktivitu," posteskl si Bejček.

Jeskyni nijak neporušíme, slibuje Speleoart

Společnost Speleoart začala v Hladomorně stavět trasu již loni a povolení získala před třemi lety. Její zástupce Oldřich Štos je rád, že zastupitelé nakonec ferraty podpořili.

„Jeskyni nijak neporušíme. Spolu s ochranáři jsme ji vybírali velmi pečlivě. Hladomorna má jen omezenou krápníkovou výzdobu," uvedl Štos.

Navíc místům, kde jsou sintry, se museli stavitelé vyhnout lanovými přemostěními. Společnost podala žádost o prodloužení povolení pro provoz trasy, protože to původní skončilo loni k jednatřicátému prosinci.

„Ještě musíme dokončit asi desetinu prací," upřesnil Štos.

Ve hře celá řada hráčů

Zatím ale není jisté, kdy a jestli vůbec Speleoart atrakce v jeskyni dostaví. Kromě obce Holštejn je účastníků řízení, kteří se musejí ke stavbě vyjádřit, hned několik. Například Moravský speleologický klub nebo Česká společnost pro ochranu netopýrů, protože v jeskyni zimují vzácní netopýři.

Rozhodující slovo padne až poté, co budou mít ochranáři ze Správy chráněné krajinné oblasti Moravský kras v rukou všechna stanoviska.

„Věc je komplikovaná a nyní v ní stále probíhá správní řízení. Na konci března by již mělo být jasno," přiblížil vedoucí strážní služby Moravského krasu Antonín Tůma. Mezi účastníky řízení se však podle něj najdou i tací, kteří jsou proti atrakcím.

„Při rozhodování nás budou zajímat jen konkrétní fakta. Určitě se nenecháme ovlivnit názory typu „to se nám líbí či nelíbí". Každý musí svůj postoj dostatečně odůvodnit. Budeme posuzovat celkový dopad na živou i neživou přírodu," popsal Tůma.

V případě záporného rozhodnutí lze celou trasu demontovat.

„Pokud by ji společnost musela někdy odstranit, tak běžný návštěvník nepozná, že tam někdy nějaké atrakce byly," doplnil Tůma.