V posledních dnech muselo na Karvinsku pomoc záchranné služby využít několik lidí, kteří měli tu smůlu, že je vosa bodla a projevila se u nich alergická reakce. Vosy jsou přitom agresivnější než včely a sršni. Bez rozpaků zaútočí kdykoli, kdy se cítí ohrožené.

Radar na příjezdu do Šternberka od Olomouce
Tady se vyplatí přibrzdit. Divoký průtah Šternberkem změnily pokutující radary

Koupaliště

Jak už Deník informoval dříve, na havířovském letním koupališti chvíli po bodnutí zkolabovala 44letá žena. „Alergická reakce byla velmi rychlá. Paní zkolabovala a upadla do bezvědomí. Při pádu na zem si navíc poranila koleno. S plavčíky jsme jí poskytli první pomoc a okamžitě volali záchrannou službu,“ řekl Jindřišek Dolanský, který na koupališti vykonává lékařský dozor.

Přesně o týden později řešili plavčíci podobný případ. „V neděli odpoledne bodla vosa návštěvníka z Polska do jazyka, když se napil nápoje a vosu v něm přehlédl. "Při otoku jazyka hrozilo dušení. Proto jsme volali záchranku. I tentokrát byli na místě velmi rychle, za což jim děkujeme, protože v těchto případech jde skutečně o každou minutu,“ dodal Dolanský.

"U 26letého muže byl stav hodnocen jako středně závažný. Po ošetření byl převezen na centrální příjem havířovské nemocnice," doplnil mluvčí moravskoslezské záchranné služby Lukáš Humpl.  

Ilustrační foto
Do vody! Tropy vydrží celý týden, rozpálí to i přes 35 stupňů

Záchrana plavkyně

Vosí žihadlo ohrozilo na životě také 18letou dívku z Havířova. Ta se v sobotu po poledni účastnila závodů v dálkovém plavání na Těrlické přehradě. Když si po jednom z okruhů dopřála občerstvení, vypila i vosu, která ji bodla do jazyka. Při dalších tempech začala dívka pociťovat projevy nástupu alergické reakce. Než upadla do bezvědomí, zvedla ruku a zavolala o pomoc, čímž si zachránila život. Plavce totiž právě kvůli bezpečnosti sledovaly posádky několika člunů. Dívky si všimli policisté, z nichž jeden okamžitě pro plavkyni skočil. Během chvíle byla dopravena ke břehu, kde ji ošetřili zdravotníci a pak i posádka letecké záchranné služby.

„U pacientky zakrátko po bodnutí došlo k poruše vědomí a vážným dechovým obtížím. Zasahující lékař ihned zahájil podávání potřebných léků. Poté, co se podařilo stav zlepšit, byla postižená vrtulníkem přepravena na oddělení urgentního příjmu FN Ostrava," uvedl k zásahu mluvčí záchranné služby Humpl.

Mladík v Olomouci hodil televizi do potoka
Mladík v centru Olomouce hodil televizi z mostu

Bezpečnost

Případ ukázal, jak důležité je zajištění dozoru u vodních sportů. Na plavce dohlíželi vodní záchranáři, hasiči a policisté. „Sám se účastním různých závodů v dálkovém plavání a tento je jeden z nejlépe zajištěných. Na vodě je sedm nebo osm člunů, což skutečně nebývá zvykem všude,“ chválil ještě před zahájením závodů Pavel Mik, aniž by tušil, jak se o několik minut později zabezpečení vyplatí.

Ilustrační foto
Každý den můžete vyhrát nálož piva. Jedeme křížem krajem