Problémy ve stoupání měly v ranních a potom také ve večerních hodinách kamiony.

„Poprvé jsme vyrazili kolem třetí hodiny ráno, v polohách od šesti set metrů se sníh držel. Podruhé jsme vyjížděli v osm ráno," informoval dispečer jesenické správy silnic Dušan Robotka. A nebylo to ten den naposledy.

Kvůli návratu zimního počasí museli rychle nachystat techniku do zimního provozu i cestáři ze šumperské strany. Řada sypačů už přitom byla připravená na letní sezonu.

V Nemocnici Šumperk instalovali babybox nové generace. Zaměnil původní bedýnku, jež sloužila v Šumperku od roku 2009 a pomohla vstoupit do nového života třem nechtěným děťátkům
V Šumperku začal fungovat moderní babybox

„Techniku jsme zase podle potřeby upravili, nebyl to problém. Podobné rozmary počasí bývají každý rok," dodal Dušan Robotka.

Jedním z řidičů, kteří včera ráno přejížděli přes Červenohorské sedlo, byl Martin Koutný.

„Cesta byla uklizená, neviděl jsem žádné auto, které by nemohlo kopec vyjet. Jen dvě party dělníků, kteří na šumperské části pracovali na opravě silnice, musely mrznout," řekl.

Kdo nepřezul, udělal dobře

Na svém voze má ještě pořád nasazené zimní pneu-matiky.

„Gumy jsem za letní neměnil a dobře jsem udělal. Na horách může klidně sněžit i na konci dubna," poznamenal řidič.

Během včerejšího večera se situace na silnicích na severu kraje zhoršila. Kvůli ledovce byla neprůjezdná cesta mezi Jeseníkem a Hanušovicemi, sypač silničářů zapadl v Ramzové.

Zavřen musel být desetikilometrový úsek mezi Brannou na Šumpersku a Lipovou-lázně. Jízdu motoristům ztěžoval namrzlý povrch, ale hlavně rozbředlý sníh, který odpoledne připadl.

Cestáři k večeru informovali také o omezení na silnici přes Vidly, kde kvůli sněhu nemohlo dál osobní auto.

Jeho řidič se v této situaci neocitl na Jesenicku a Šumpersku sám.

„Komplikace v dopravě jsou rovněž na silnici přes Petrovy boudy a Na Pomezí, kde na silnici stojí tři kamiony," upozorňovali včera lidé ze správy silnic Olomouckého kraje.
Komplikace v dopravě se dají čekat i během dneška, kdy má intenzivně sněžit také v nižších polohách.

#clanek|3215323#