Program je letos dvoudenní. Dětem ze základních a mateřských škol je vyhrazený pátek, sobota bude patřit široké veřejnosti.

Na Dni dětí se v pátek představí školákům letecká a pozemní technika armády, ale i policie či Hasičského záchranného sboru. Obdivovat budou moci i historická vozidla vojenského veterán klubu Boskovický sedmizubec.

Návštěvníci nebudou ochuzeni ani o letové ukázky, hasičské a policejní zásahy či výcvik dravců. „Pro ty nejmenší jsme připravili řadu atrakcí a také soutěží o drobné ceny," uvedla mluvčí přerovské vrtulníkové základny Jana Skřivánková.

Pestrý bude i večerní program. V 18:30 hodin odletí hromadně z prostoru letiště několik horkovzdušných balonů a od 19 do 20 hodin se pak budou na ploše v rámci tuning show prohánět motocykly a auta.

„Od 20 hodin jsme připravili menší ohňostroj pro děti, ta hlavní show se ale uskuteční až v pozdních večerních hodinách," doplnila. Děti mají v pátek vstup zdarma.

Vrtulníky a akrobatické kousky

Záštitu nad třetím ročníkem Středomoravské letecké pouti převzal letos náměstek ministra obrany pro ekonomiku Libor Karásek, který přislíbil svou účast.

Lidé se můžou v sobotu těšit na statické ukázky letecké a pozemní techniky armády, ale také vybavení Integrovaného záchranného systému.

„V letových ukázkách se představí vojenské i civilní letouny, dále obří modely a akrobatické skupiny. Přislíbeny máme dopravní vrtulníky Mi – 171š, záchranné W3A Sokol, dále bitevní vrtulníky Mi – 24/35, dopravní letoun CASA a nadzvukové letouny JAS – 39 Gripen," upřesnila Jana Skřivánková.

Zda dojde na všechny naplánované akrobatické kousky, to ale záleží hlavně na počasí, které se v minulých letech zrovna nevydařilo.

K zajímavostem bude patřit i vystavená technika z centra leteckého výcviku v Pardubicích, vojenského historického ústavu v Praze a historické letouny z Kroměříže. Chybět nebudou ani vyhlídkové lety a výsadky z vrtulníků.

Vstupné za stovku, parkování zdarma

Stejně jako na Dětském dni se můžou návštěvníci těšit na ukázky policejních a hasičských zásahů, bojového umění, zbraní, výcvik dravců a řadu dalších akcí.

V areálu letiště bude postavena laserová střelnice a vyčleněno místo pro střelbu z airsoftových pistolí.

Lidé za vstupenku v sobotu zaplatí sto korun, parkovné je ale zdarma.

Dny otevřeného letiště patří v Přerově k tradičním akcím. První se uskutečnily 22. září 1929 a organizovala je propagační letka Masarykovy letecké ligy.

V nedávné minulosti se ale brány vrtulníkové základny otevíraly nepravidelně. K nejvýznamnějším patřil letecký den v roce 2005, na který dorazilo přes 15 tisíc lidí.