Společnost staví novou továrnu na plošné spoje. „Stávající výrobní prostory už nemají takovou velikost, jakou potřebujeme. I vedení společnosti se začíná potýkat s nedostatkem místa. Navíc bychom chtěli spojit výrobu do jedné budovy. V současné době zaměstnanci pracují na různých místech," přiblížila důvod stavby projektová manažerka Anna Vraspírová. Nová tovární hala zabere plochu asi tří a půl tisíce metrů čtverečních.

Vedení společnosti očekává, že novou halu dokončí v květnu příštího roku. „Přenést výrobu plošných spojů do nových prostor bude ale náročné. Určitě se s produkcí nezačne ihned. Teď na plánu přesunu pracujeme," uvedla Vraspírová. Součástí přemístění bude také investice do dalšího rozvoje firmy. Ta bude díky tomu přibírat i nové zaměstnance, i když půjde jen o jednotlivce.

„Zjistili jsme, že rekonstrukce současného areálu je neuskutečnitelná. Museli bychom na dlouhou dobu zastavit provoz podniku, a to nepřipadá v úvahu," doplnila projektová manažerka. Do nového centra se přesune i vedení firmy se svým zázemím. Společnost chce časem postavit ještě další budovu, do které plánuje umístit divizi firmy věnující se informačním systémům.

V průmyslové zóně v Boskovicích už je plno. Město už v ní všechny pozemky rozprodalo. „Některé parcely sice nejsou zastavěné, má je ale v držení společnost MP Holding. Případní další zájemci se musí obrátit na ni," řekl starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek.

Hned tři společnosti nyní v průmyslové zóně staví. Na začátku investice odstartovala společnost ITAB. Trvalo pak pět let, než město parcely prodalo.

„Podle mého názoru splnila stavba průmyslové zóny svůj účel. Přitáhla do města spoustu firem. Ve výsledku to tedy nebyla špatná investice," míní starosta.

Možnosti dalšího rozšíření v současné době Boskovičtí příliš neplánují. Město totiž nemá v okolí volné pozemky. V úvahu připadá pouze oblast nad areálem společnosti ITAB. Tam ale zatím nejsou zavedené rozvody, takže by tam stavba výrobních areálů byla obtížnější.

V Blansku vznikla průmyslová zóna už před deseti lety. „V současnosti je skoro zaplněná. K dispozici zbývá jen jeden pozemek o rozloze osmi tisíc metrů čtverečních. Poslední větší plochy už mají zájemce," okomentoval stav v průmyslové zóně Blansko-Vojánky starosta města Lubomír Toufar. V poslední době byla k dispozici ještě osmihektarová plocha, o tu ale projevila zájem firma Hydraulické stroje, a také společnost Blata. Pozemek si rozdělily a vedení Hydraulických strojů už pracuje na projektu stavby.

I když je o ni zájem, ani vedení Blanska průmyslovou zónu v dohledné době nerozšíří. Není kam. „Na jedné straně je Ráječko, na druhé zase záplavové území. Jedinou možností je část Staré Blansko. Tam se ale nejdříve musí vyřešit situace se železničním přejezdem. Už teď se tam tvoří dlouhé kolony aut," dodal starosta.

ONDŘEJ EKL