Bergoglio patřil do širšího okruhu favoritů. Kardinálové ho zvolili po dvou dnech konkláve. Hlava římskokatolické církve byla vybrána v pátém kole tajné volby.

Vatikán nechal netrpělivé davy na nového papeže čekat. Kardinál-jáhen oznámil jeho jméno více než hodinu poté, co úspěšnou volbu oznámil bílý dým nad Sixtinskou kaplí. 

Modlitba za Benedikta XVI.

Krátce poté již nový papež promluvil k davu. „Jak víte, povinností konkláve je zvolit hlavního představitele církve a vypadá to, že mí bratři to dotáhli do konce. Děkuji vám za vaše přijetí. Děkuji za to, že římská komunita takto přijala svého prvního představitele," byla první slova papeže Františka I. Následně vyzval k modlitbě za emeritního papeže Benedikta XVI. a pronesl formuli apoštolského požehnání. „Modlete se za mě, uvidíme se zakrátko," rozloučil se vzápětí. Dnes večer ještě bude následovat první papežova mše. 

„Je to velkým překvapením, že si zvolil jméno František. Je to poselství pokory," uvedl pro Českou televizi ke zvolení papeže generální sekretář české biskupské konference Tomáš Holub.

„Nového papeže vítám a přijímám jako Boží dar. I když ho osobně neznám, věřím, že právě on je Bohem vybrán k tomu, aby vedl světovou církev, a že to bude mimořádně užitečné i pro Evropu, která může být oslovena živou vírou a osobními vztahy Latinské Ameriky," komentoval ve středu večer volbu kardinálů olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Bylo to překvapení

Jméno František je pro něj překvapením, neboť se na papežském stolci vyskytuje poprvé. „Nevíme, po kterém ze světců tohoto jména bylo vybráno, protože je však nový papež jezuita, domnívám se, že jde o sv. Františka Xaverského, velkého jezuitu a misionáře. Jeho odkaz a misijní zaměření mohou být pro dnešek velmi podnětné," poznamenal. „Svatému otci přeji, aby našel mnoho spolehlivých spolupracovníků, a to nejen v Římě, ale i mezi věřícími až na samém konci světa, myslím tím i v té nejposlednější farnosti. Všichni se můžeme zapojit do budování společenství víry s novým papežem," doplnil Jan Graubner. 

Viva il Papa!

Desetitisíce lidí na vatikánském Svatopetrském náměstí stále provolávají Viva il Papa! (Ať žije papež!) nebo Habemus Papam! (Máme papeže!) a mávají vlajkami svých zemí. Vidět jsou i české vlajky.

Jorge Mario Bergoglio se narodil v roce 1936, v jedenadvaceti letech vstoupil do jezuitského řádu. Bergoglio je prvním neevropským papežem a zároveň prvním papežem z jezuitského řádu. Poprvé po 600 letech bývalý papež sleduje volbu svého nástupce. 

Zdroj: Youtube

Jorge Bergoglio je prvním jezuitským papežem

Občanské jméno: Jorge Mario Bergoglio

Datum a místo narození: 17. prosince 1936 v Buenos Aires italským imigrantům

Studium: vystudoval chemicko-průmyslovou střední školu, než v 21 letech vstoupil do jezuitského řádu; vystudoval filozofii a teologii v San Miguel u Buenos Aires.

Data svěcení: 13. prosince 1969 (knězem), 27. června 1992 (biskupem)

Datum jmenování kardinálem: 21. února 2001

Současná funkce: od 28. února 1998 je arcibiskupem Buenos Aires

Předchozí funkce: v letech 1973 až 1979 byl provinciálem jezuitského řádu pro Argentinu; od roku 1980 do roku 1986 byl rektorem jezuitské fakulty filozofie a teologie v San Miguel; poté sloužil v jezuitském řádu jako duchovní v Córdobě; v roce 1992 se stal nejprve auxiliárním biskupem v Buenos Aires a titulárním biskupem z Aucy (1992–1997); v letech 2005 až 2011 byl předsedou Argentinské biskupské konference.