„V pátek vyhlášené plošné mimořádné opatření je provozovateli dodržováno. S žádnými většími problémy jsme se během kontrol nesetkali," informovala po nedělním zasedání krajské meziresortní pracovní skupiny náměstkyně ředitele Krajské hygienické stanice v Olomouci Lenka Pešáková.

Výsledky z laboratoří? Zřejmě v pondělí

Potravinářská inspekce v sobotu provedla odběry podezřelých vzorků alkoholu, na který narazila ve velkoskladu na Přerovsku. „Šlo o šestilitrová balení. Byly odebrány dva vzorky k analýze," sdělila Lenka Pešáková.

Z údajů, které má hygiena k dispozici, vyplývá, že prokazatelně zdraví škodlivé množství metanolu obsahovaly dva vzorky. Metanol sice zjistili v laboratoři u dalších více než dvou desítek vzorků, zatím ale vyhodnocují, nakolik je množství u toho kterého destilátu přípustné, nebo jestli už může člověka ohrozit.

„Z hlediska zdravotního rizika budeme schopni vyhodnotit zanalyzované vzorky zřejmě v pondělí. Každý typ alkoholu má jinou přípustnou hodnotu metanolu," vysvětlila v neděli odpoledne, proč zatím není možné zveřejnit k rozborům více informací.

Etikety lahví, ve kterých inspektoři, celníci a hygienici našli nebezpečný alkohol, jsou zveřejněny na internetových stránkách ministerstva zdravotnictví www.mzcr.cz

Stáhnout přímo si je můžete zde: 

Etikety lahví, ve kterých byl nalezen závadný alkohol – možné padělky

Na co se ptají hospodští?

Po celý víkend byla vytížena speciální informační linka 585 719 719, na kterou volali hlavně hospodští a obchodníci, aby se ujistili, co všechno nesmí zákazníkům nabízet.

„Nebyli si jisti, jak je to s alkoholem, který má přesně 20 procent objemového alkoholu. Vysvětlujeme, že mimořádní opatření se vztahuje i dvacetiprocen­tní," sdělila Lenka Pešáková.

„Také se lidé ptali na možnost rozboru alkoholu, který mají doma. Odkazujeme je na olomoucký Zdravotní ústav, kde za analýzu zaplatí 500 korun," uvedla náměstkyně. Linka je v provozu denně od 7 do 15.30 hodin.

SOUVISEJÍCÍ: Kauza metanol: Na optimismus je brzy, míní hygiena