Hlasitý smích linoucí se v sobotu večer z krásenské Rychty nemůže znamenat nic jiného, než že se představí místní divadelní ochotníci. Ti se z plných sil snaží pobavit publikum, které přichází zhlédnout premiéru komedie S tvojí dcerou ne! Pilovali ji od září. S úspěchem.

Sál je úplně plný, diváci hoří zvědavostí. „Na krásenských ochotnících jsem asi potřetí a podle předchozích zkušeností i tentokrát očekávám, že se hlavně pobavím," doufá Klára Krkavcová z Krásenska.

Soudě podle neutuchajícího smíchu, který se nese Rychtou už od samotného začátku hry, se nemýlila ani ona, ani režisérka spolku Renata Škrobová. „Látky vybírám já. Každý rok totiž záleží na tom, kolik mám zrovna k dispozici herců, nemám možnost si vybrat hru, a potom obsazovat. Musím to dělat obráceně," krčí rameny režisérka.

Hercem náhodou

Mezi ty, se kterými může počítat, patří třeba amatérský herec Ondřej Špaček. „U divadelníků hraji už třetím rokem. Přivedla mě k nim vlastně náhoda. Jednou jsem totiž byl na představení v Ruprechtově. Když jsem pak pomáhal s obsluhou v krásenské hospodě, připletl jsem se k diskuzi. Slovo dalo slovo a už to bylo," popisuje svůj vstup do spolku.

A nestěžuje si. Se svou rolí je také pro letošek spokojený. „Hraji majitele umělecké agentury, který je dle mého skvělým otcem a vynikajícím manželem. Moje choť ale zbytečně řeší nějakou krizi, kterou já jako manžel nechápu. Ale přesto se jí v tom snažím podporovat," směje se Špaček.

Jeho slova potvrzuje i Simona Svobodová, která hraje jeho manželku. „Opravdu je to hra založená na manželské krizi, kterou prochází dvojice středního věku. Lidé se v tomto období musí nějakým způsobem podporovat. A u nás musí iniciativu nakonec trošku převzít žena," říká divadelní manželka.

Prý si ve své postavě našla i podobnost se skutečným životem. „Vnímám to totiž tak, že chlapi jsou tak trochu natvrdlí běžně, nejen v naší hře. A protože se jedná o situace, které jsou úplně ze života, tak se mi moje role hraje velmi dobře, dá se říct, že je pro mě ideální," hodnotí herečka.

V polovině představení si už troufá posuzovat své dosavadní vystoupení. „Zatím jsem spokojená, jsem ale trémista, takže u mě může kdykoliv vypuknout krize. Jsem ale v pohodě, protože jsme to od začátku moc pěkně rozehráli," věří si.

Upozorňuje však, že podíl na tom má i publikum. „Jeho reakce je pro nás důležitá. Když slyšíme smích nebo potlesk, hned to člověka povzbudí a spadnou z něj obavy. Když je v sále ticho, tak se to hned projeví i nervozitou na place," popisuje Svobodová.

Nováček v týmu

Důvod k nervozitě může mít spíš Alena Kolmačková. Je totiž zcela novou posilou ochotnického týmu. „Před publikem hraji úplně poprvé. Minulý rok jsem sice pomáhala s nápovědou, ale až teď jsem se dostala i k herectví. Obávala jsem se, že mi bude třeba skákat hlas. Zatím však máme dobrou odezvu od publika, a to se pak hraje skvěle. Reagují tam, kde mají," je nadšená mladá divadelnice.

Pocit pohody se ochotníkům podařil přenést i na diváky, kteří odcházejí s pobavenými výrazy ve tváři. „Představení naplnilo moje očekávání. Jestli soubor vytrvá, myslím, že se staneme pravidelnými návštěvníky," slibuje třeba Miroslava Plisková z Krásenska.