„Rozsáhlý požár pole, připraveného ke žním u obce Hrdibořice na Prostějovsku si vyžádal postupnou pomoc několika desítek profesionálních a dobrovolných hasičů. Podle několika volajících na linku tísňové pomoci, došlo k rychlému rozhoření v konečném součtu až na ploše dvaceti pěti hektarů," informoval tiskový mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Zdroj: Youtube

Operační středisko Hasičského záchranného sboru tak k likvidaci nejprve vyslalo jednotky profesionálních hasičů z Prostějova, za posílení jednotek z Vrahovic, Tovačova a Dubu nad Moravou. Později na pomoc přijeli i olomoučtí hasiči a také dobrovolníci z Vrbátek.

„Celkově tak při požáru zasahovalo sedm cisternových vozidel," potvrdil mluvčí.

Silný vítr oheň nebezpečně šířil obilím a několikrát ohrožoval i samotné hasiče. Těm se ale zhruba po třech hodinách podařilo běsnění sálavého žáru a plamenů zabránit.

„Vše se naštěstí obešlo bez zranění, dle prvotních součtů požár způsobil škodu v částce osm set tisíc korun. Příčinu vzniku v tuto chvíli na místě došetřuje hasičský vyšetřovatel, jednou z možných variant je i zahoření od techniky při sklizni," doplnil Zdeněk Hošák.