VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěžte při Karlovském gastrofestivalu o nejlepší frgál i klobásu

Velké Karlovice – Během Karlovského gastrofestivalu, který se uskuteční 3. až 5. října ve Velkých Karlovicích, budou moci kuchařky a kuchaři poměřit síly hned ve dvou soutěžních kláních. K tradiční soutěži o nejlepší valašský frgál letos nově přibyde soutěž o nejlepší klobásu. Zájemci se mohou již nyní do soutěží hlásit a v následujících dnech začít odevzdávat své výtvory.

22.9.2014
SDÍLEJ:

Valašské frgály.Foto: Archiv Resortu Valachy

Soutěž o nejlepší valašský frgál, která patří k vrcholům Karlovského gastrofestivalu, se uskuteční v neděli 5. října u Spa hotelu Lanterna. Letos ji čeká mírná úprava pravidel v souvislosti s tím, že se valašský frgál v prosinci 2013 dostal pod ochranu Evropské unie. Frgálem tak může být označován již jen koláč, který kromě přibližných parametrů týkajících se rozměrů či druhů náplní splňuje také podmínku výroby na vymezeném území Valašska.

„To, že územní podmínku splňují, nám soutěžící stvrdí čestným prohlášením při registraci. Zároveň bude vyhlášena zvláštní kategorie pro kuriózní a jiné další koláče, kam se mohou přihlásit soutěžící mimo území Valašska, nebo také ti, kteří pečou frgály netradičních tvarů a rozměrů. Zřídili jsme ji loni mimo jiné proto, abychom mohli ocenit i tato mistrovská díla, která jinak nesplňují základní soutěžní parametry," uvedla Zuzana Vašutová, vedoucí Spa hotelu Lanterna, který soutěž frgálů pořádá.

Soutěžící musí dodat své frgály nejpozději do 10 hodin v den soutěže. Hodnotit je bude porota v čele s předsedou Ladislavem Frgalem, příležitost k ochutnávkám bude mít i veřejnost. O vítězi kategorie kuriozit rozhodnou svými hlasy sami návštěvníci. Nejlepší pekaři budou odměněni kuchyňskými spotřebiči od značky ETA, která je tradičním partnerem soutěže. Soutěž začne v 11 hodin a atmosféru zpestří skupina Dareband.

Nová soutěž o nejlepší klobásu se uskuteční o den dříve, v sobotu 4. října u Penzionu Pod Pralesem. Může se jí zúčastnit každý, kdo si doma vyrábí vlastní klobásy a doručí do penzionu předem čtyři kusy. „Jednotlivé vzorky musí být vlastnoručně vyrobeny a doručeny k nám do 2. října do 18 hodin a to včetně názvu a složení. Pokud má klobása speciální návod na přípravu, prosíme jej přiložit. Klobásy bude hodnotit pětičlenná odborná porota. Ochutnávka pro veřejnost začne v sobotu v 10 hodin a potrvá do 16 hodin nebo do vyčerpání zásob. Vyhlášení výsledků se uskuteční v 17 hodin," uvedl majitel Penzionu Pod Pralesem Lubor Gášek.

Na vítěze čekají ceny od Karlovského minipivovaru, jejž provozuje Penzion Pod Pralesem. Pivo z minipivovaru bude při Karlovském gastrofestivalu oficiálně představeno veřejnosti.

Autor: Redakce

22.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Značkování kol tzv. syntetickou DNA
9

V Prostějově začnou značkovat kola neviditelnou ochranou

Ilustrační foto

Kam o víkendu? Na škodovky, fashionshow či hodovou slávu

Školáci v Určicích běhali pro Afriku

VIDEO / Pomoc potřebným a pohyb skloubili v pátek dopoledne školáci v Určicích. Zapojili se totiž do projektu Vyběhej školu.

AUTOMIX.CZ

Policie v nesnázích: kuriózní nehody strážců zákona

/FOTOGALERIE/ Na vozech mají heslo Pomáhat a chránit, nicméně i oni potřebují občas pomoc. Vidět policejní auto - ať státní či obecní policie - v nesnázích je sice trochu nezvyklé, ale občas k tomu dojde.

Víkend bude žhavý, po krátkém osvěžení se vrátí vedra

Teploty až 31 stupňů, ale taky místy přeháňky nebo bouřky, slibuje meteopředpověď na nadcházející víkend v Olomouckém kraji.

O infekcích i nemocech na cestách. Primář infekčního oddělení ON-LINE

Zdeněk Prokeš šéfuje oddělení, na kterém končí lidé z celého Olomouckého kraje, pokud si přivezou nějakou tropickou nemoc. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies