VYBERTE SI REGION

Soutěžte při Karlovském gastrofestivalu o nejlepší frgál i klobásu

Velké Karlovice – Během Karlovského gastrofestivalu, který se uskuteční 3. až 5. října ve Velkých Karlovicích, budou moci kuchařky a kuchaři poměřit síly hned ve dvou soutěžních kláních. K tradiční soutěži o nejlepší valašský frgál letos nově přibyde soutěž o nejlepší klobásu. Zájemci se mohou již nyní do soutěží hlásit a v následujících dnech začít odevzdávat své výtvory.

22.9.2014
SDÍLEJ:
Fotogalerie
3 fotografie
Valašské frgály.

Valašské frgály.Foto: Archiv Resortu Valachy

Soutěž o nejlepší valašský frgál, která patří k vrcholům Karlovského gastrofestivalu, se uskuteční v neděli 5. října u Spa hotelu Lanterna. Letos ji čeká mírná úprava pravidel v souvislosti s tím, že se valašský frgál v prosinci 2013 dostal pod ochranu Evropské unie. Frgálem tak může být označován již jen koláč, který kromě přibližných parametrů týkajících se rozměrů či druhů náplní splňuje také podmínku výroby na vymezeném území Valašska.

„To, že územní podmínku splňují, nám soutěžící stvrdí čestným prohlášením při registraci. Zároveň bude vyhlášena zvláštní kategorie pro kuriózní a jiné další koláče, kam se mohou přihlásit soutěžící mimo území Valašska, nebo také ti, kteří pečou frgály netradičních tvarů a rozměrů. Zřídili jsme ji loni mimo jiné proto, abychom mohli ocenit i tato mistrovská díla, která jinak nesplňují základní soutěžní parametry," uvedla Zuzana Vašutová, vedoucí Spa hotelu Lanterna, který soutěž frgálů pořádá.

Soutěžící musí dodat své frgály nejpozději do 10 hodin v den soutěže. Hodnotit je bude porota v čele s předsedou Ladislavem Frgalem, příležitost k ochutnávkám bude mít i veřejnost. O vítězi kategorie kuriozit rozhodnou svými hlasy sami návštěvníci. Nejlepší pekaři budou odměněni kuchyňskými spotřebiči od značky ETA, která je tradičním partnerem soutěže. Soutěž začne v 11 hodin a atmosféru zpestří skupina Dareband.

Nová soutěž o nejlepší klobásu se uskuteční o den dříve, v sobotu 4. října u Penzionu Pod Pralesem. Může se jí zúčastnit každý, kdo si doma vyrábí vlastní klobásy a doručí do penzionu předem čtyři kusy. „Jednotlivé vzorky musí být vlastnoručně vyrobeny a doručeny k nám do 2. října do 18 hodin a to včetně názvu a složení. Pokud má klobása speciální návod na přípravu, prosíme jej přiložit. Klobásy bude hodnotit pětičlenná odborná porota. Ochutnávka pro veřejnost začne v sobotu v 10 hodin a potrvá do 16 hodin nebo do vyčerpání zásob. Vyhlášení výsledků se uskuteční v 17 hodin," uvedl majitel Penzionu Pod Pralesem Lubor Gášek.

Na vítěze čekají ceny od Karlovského minipivovaru, jejž provozuje Penzion Pod Pralesem. Pivo z minipivovaru bude při Karlovském gastrofestivalu oficiálně představeno veřejnosti.

Autor: Redakce

22.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Charitativní ples Pomáháme tancovat v Prostějově
18

VIDEO: Prostějov pomáhal tancem. Na plese se vybrala rekordní suma

Řidič vyjel z vedlejší silnice v nevhodnou dobu, výsledkem jsou dvě zranění.
11

O víkendu bourali tři lidé, jeden od nehody ujel

Jak být v práci 40 hodin týdně a nezbláznit se

Pracujete často deset hodin denně a přesto stále nestíháte? Pak si potřebujete lépe naplánovat pracovní den a využívat čas efektivněji. Za 40 hodin týdně byste měli pohodlně zvládnout náplň práce, pokud ji děláte správně. Jak na to, radí experti na efektivitu práce.

Teď jsem už naštvaný, láteřil kouč Jura po duelu s Přerovem

Prostějov, Přerov – Druhý přípravný zápas mají za sebou prostějovští fotbalisté. Ti se v sobotu na umělém vyškovském trávníku postavili diviznímu Přerovu. Druholigový tým však nepředvedl oslňující výkon. Svého papírově slabšího soupeře sice Jurovi svěřenci porazili, ale pouze 1:0

AKTUALIZOVÁNO

Před padající střechou utíkali i florbalisté z Olomouckého kraje

Česká Třebová - Šest mladíků z Olomouckého kraje se v sobotu v české Třebové účastnilo florbalového turnaje, když se ve sportovní hale zřítila střecha. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies