VYBRAT REGION
Zavřít mapu

S rajčaty se začalo v Itálii. Jsou plná antioxidantů

V dalším díle seriálu o vaření vám přinášíme tipy, jak v kuchyni zpracovat oblíbenou zeleninu

30.8.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

Zejména výrazná chuť, krásná barva a snadné pěstování stojí za širokou oblibou rajčat po celém světě.

Historie jejich pěstování je na evropském kontinentě relativně krátká, rajčata se do Evropy dostala společně s bramborami až po objevení Ameriky a dovezení semen a sazenic pokolumbovskými výpravami.

Zpočátku se pěstovala v Itálii a Portugalsku, a to paradoxně pro okrasu. Teprve později se začala používat jako plodová zelenina a bylo vyšlechtěno mnoho odrůd.

Největší počet odrůd má červené plody, existují však také odrůdy se žlutými, oranžovými, růžovými, fialovými, zelenými, černými, či dokonce bílými plody.

Lze dokonce narazit na žíhaná nebo pruhovaná rajčata. Ta, která se pěstují pro konzervování a do omáček, bývají podlouhlá, oblíbená jsou také mini rajčátka cherry. Mají výbornou chuť i výživovou hodnotu.

VYZKOUŠEJTE

Rajčata s ricottou

Rajčata s ricottou

Lilkové závitky v rajčatové omáčce

Lilkové závitky v rajčatové omáčce

Grilovaná rajčata

Grilovaná rajčata

Závin s rajčaty

Závin s rajčaty

Spousta antioxidantů

Rajčata obsahují vitamíny C, E a A, velké množství vlákniny i dalších zdraví prospěšných látek. Jsou to například draslík či železo nebo karoten. Podporují krvetvorbu, prospívají kůži, vlasům i nehtům.

Chrání srdce a posilují imunitu, mají také antibakteriální účinky a obsahují velké množství antioxidantů, které chrání naše zdraví před působením volných radikálů.

Samotná rostlina rajčete je jednoletá a velmi silně plodí. Pokud ji nezašťipujeme, hravě překoná dva metry.

Potřebuje velmi světlé a teplé stanoviště, dostatek místa kolem sebe a pravidelnou zálivku i přihnojení.

Díky svému snadnému pěstování ze semen si rajče našlo širokou skupinu pěstitelů z řad zahrádkářů, oblíbené je i pěstovaní v nádobách na balkonech.

Rajčata jsou velmi oblíbeným druhem zeleniny a patří určitě do každé zahrady, zahrádky nebo do květináče či truhlíku, odkud zralé plody zamíří rovnou do kuchyně. Tam z nich připravujeme saláty, polévky, omáčky, zapékáme je, vaříme i dusíme.

K zamrazení nejsou příliš vhodná, proto z nich připravujeme protlaky, leča nebo kečupy. Nejchutnější jsou však sušená.

Více receptů, tipů, rad a nápadů na www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

30.8.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kabelkový veletrh 2016 ve foyer Moravského divadla v Olomouci
8

Kabelkový veletrh bude poprvé na třech místech!

Ilustrační foto.

Aut je na Prostějovsku zase více než loni, nejvíc jezdí škodovek

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Nominujte Deník.cz do ankety českého internetu Křišťálová Lupa 2017! Díky vám bude mít Váš regionální Deník šanci dostat se do finálního hlasování v kategorii "Zpravodajství".

Vysněné dětské postele

Dětský pokoj potřebuje pořádnou postel. Ale obyčejné postele jsou plné nesplněných dětských snů. Zkuste splnit nějaké ty sny i vysněnou postelí.

Úterní odpoledne ve znamení nehod, vyžádaly si celkem osm zraněných

U tří vážných dopravních nehod v Olomouckém kraji zasahovali hasiči i záchranáři v úterý v odpoledních hodinách.

Zpátky do plavek! Třicítky se vrací, víkend bude tropický

Po citelném ochlazení čeká obyvatele Olomouckého kraje opět tropický závěr týdne.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení