71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj regionální Deník

Miguel Rocha Vieira: michelinský kuchař míří do Velkých Karlovic

Do Velkých Karlovic se na začátku října přijede podívat Portugalec Miguel Rocha Vieira (vpravo), který pracuje jako šéfkuchař v budapešťské restauraci s michelinskou hvězdou. Autor: archiv festivalu

13.9.2012

Velké Karlovice /ROZHOVOR/  - Michelinská hvězda je považována za nejvyšší ocenění kvality v gastronomii. Kuchaři si ji cení stejně, jako filmaři sošku Oscara. Jedním z jejích hrdých držitelů je i 33letý Miguel Rocha Vieira. Podařil se mu husarský kousek - budapešťské restauraci Costes michelinskou hvězdu „zařídil" jen rok poté, co v ní začal působit jako šéfkuchař.

Costes si pod jeho vedením rychle získala renomé jedné z nejlepších maďarských restaurací, která právem přitahuje zástupy gurmánů a to i z řad známých osobností – z hvězdných jmen se může pochlubit například návštěvou Brada Pitta s Angelinou Jolie nebo Anthonyho Hopkinse.
Nyní míří Miguel Rocha Vieira do Velkých Karlovic, na Karlovský gastrofestival. Gurmáni mohou okusit jeho degustační menu v sobotu 6. října při Michelinském obědě nebo Galavečeři v hotelu Lanterna.

Migueli, prozraďte nám - kdy jste v sobě objevil kuchařský talent? Chtěl jste být kuchařem odjakživa?

Když jsem skončil střední školu doma v Portugalsku, stejně jako většina mladých jsem moc nevěděl, co chci dělat. Říkal jsem si, že dobrou volbou by mohl být cestovní ruch. Dostal jsem šanci studovat univerzitu v Londýně, kde jsem se zapsal na obor hotelnictví, turismus a management restauračních zařízení. Ve druhém ročníku jsme se v jednom z předmětů částečně věnovali vaření a já jsem si hned při první hodině uvědomil, že nechci do konce života dělat klasické zaměstnání, kam lidé chodí denně od devíti do pěti. Těžko se to popisuje, ale jsem šťastný, že jsem našel něco, co cítím jako své životní poslání. Už snad ani nemusím říkat, že jakmile jsem dorazil domů z té osudové první hodiny, hned jsem začal hledat kuchařské školy. Nedokončil jsem studium původního oboru a už po několika týdnech jsem byl zapsaný ke studiu na jedné světově uznávané kuchařské škole.

Jak se poté stalo, že vy - Portugalec – jste zakotvil právě v Maďarsku??

Pocházím z Lisabonu (což je mimochodem nejkrásnější město na světě), ale nikdy jsem tam nepracoval. Vlastně jsem nikdy nepracoval v Portugalsku. Pracoval jsem na jihu Španělska a po nějaké době jsem se začal poohlížet, kam dál. Na webu jsem našel inzerát, že v Budapešti hledají šéfkuchaře, který by zabezpečil otevření a provoz nové restaurace. Řekl jsem si, proč ne, a poslal do Maďarska životopis. Za pár týdnů mi zavolal majitel restaurace a pozval mě na pár dní do Budapešti, abych jim zlehka něco uvařil a případně s nimi probral jejich projekt. Řekl sem si – ještě nikdy jsem nebyl v Budapešti, tenhle pán mi zaplatí pěkný víkend, tak proč ne, když to nevyjde, budu mít aspoň zážitky z cestování. Jakmile jsem se ale detailně seznámil s projektem nové restaurace, nebylo o čem přemýšlet. Přijal jsem nabídku a o dva měsíce později jsem se již stěhoval do Maďarska.

Netrvalo to dlouho a získal jste pro Costes michelinskou hvězdu. Co to pro vás znamenalo?

To se velmi těžko popisuje slovy. Myslím, že každý, bez ohledu na to, co dělá, má rád, když je jeho práce uznávaná. Pro nás kuchaře je nejvýznamnějším oceněním bezpochyby právě Michelin. Navíc se mi podařilo být prvním v zemi, kdo získal toto ocenění, a k tomu pouhý rok poté, co jsem tu začal pracovat, to bylo opravdu neuvěřitelné. Ale samozřejmě to není jen o mně. Mohu být tváří restaurace, ale nezapomeňte, že ji tvoří tým zhruba dvaceti lidí, od kolegů, kteří myjí nádobí, přes kluky v kuchyni, obsluhu, management a také majitele. Všichni mají svůj velký podíl na té malinkaté hvězdičce.

Na webu vaší restaurace nás zaujalo, že jejím hlavním sloganem je heslo „Bez kompromisu". V čem nejste ochotný v gastronomii dělat kompromisy?

Ve všech myslitelných významech. Neděláme žádné kompromisy, tak aby měl host možnost zažít ten nejlepší možný zážitek. Ať už jde o ty nejvybranější suroviny, které používáme, dokonalou obsluhu, kterou našim hostům poskytujeme, nebo třeba vína, která dáváme na náš vinný list… Nic, co v Costes vyprodukujeme, není uděláno bez důvodu a pečlivého plánování. Vidět naše hosty spokojené, to je pro nás pak ta nejlepší možná odměna.

Co ze svého kuchařského umění předvedete návštěvníkům Karlovského gastrofestivalu?

Chceme přetvořit některé maďarské klasiky a zapracovat do nich mé osobní chutě. Zkrátka tak, aby lidé mohli ochutnat, jak vidí maďarskou kuchyni a tradiční maďarské suroviny cizinec.

Už jste někdy byl v Česku a ochutnal jste zdejší, speciálně valašskou kuchyni?

Bohužel jsem nikdy nebyl v České republice a kromě toho, že znám pár českých piv a vím, že české ženy jsou nádherné, neznám nic dalšího. Opravdu moc se k vám těším.

Prozraďte nám ještě jednu věc - mnozí kuchaři jsou rádi, když si doma od vaření odpočinou. Jak je tomu u vás?

Také patřím k té skupině kuchařů, kteří po návratu z práce doma už vařit nechtějí. :-) Když mám volno, vařím doma velmi, velmi zřídka. Doma nejraději jím pohodlné jídlo – něco jednoduchého a čerstvého. Vzhledem k tomu, že jsem z Portugalska, velmi tíhnu k moři a všem mořským plodům, které jsou zároveň na mém seznamu oblíbených jídel. Miluju mořské plody a klidně bych se jimi mohl živit pořád.

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na viděnou na Valašsku!

Maďaři přivezou na gastrofestival pilobřicha, mangalici a „michelinského" kuchaře

Velké Karlovice - Pilobřich, mangalica a Orange baba, ale také vyhlášená maďarská vína, uherák a čabajka. Tyto a mnohé další tradiční i neobvyklé maďarské speciality budou moci ochutnat návštěvníci Karlovského gastrofestivalu, který se uskuteční 5. až 7. října ve Velkých Karlovicích. Je sice zaměřen hlavně na popularizaci valašské gastronomie, zároveň ale každý ročník zpestří gastronomie některé z evropských zemí. Letos přišlo řada na Maďarsko.

Ilustrační foto.

Do Velkých Karlovic tak míří výprava maďarských kuchařů a producentů v čele s držitelem prestižní michelinské hvězdy, která je považována za nejvyšší ocenění kuchařského umění na světě. Šéfkuchař Miguel Rocha Vieira, původem Portugalec, působí v budapešťské restauraci Costes. Ta díky němu získala vůbec první michelinskou hvězdu v Maďarsku.

„Loni jsme na gastrofestival pozvali michelinského kuchaře poprvé, vařil tu Alessandro Gavagna z italské restaurace La Subida a jeho Galavečeře měla velký úspěch. Věříme proto, že gurmány přiláká i letošní host. V sobotu 6. října připraví v hotelu Lanterna Michelinský oběd a Galavečeři. Zatímco součástí degustačního menu k obědu bude jehněčí maso v jedinečné úpravě či neobvyklý dezert Orange baba, k večeři se bude servírovat mj. pilobřich, velmi vzácná a labužníky vysoce ceněná ryba. Nebudou chybět ani ochutnávky maďarských vín. Vzhledem k omezené kapacitě doporučujeme zájemcům včasnou rezervaci," uvedl Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy, který Karlovský gastrofestival pořádá.

Kromě michelinského kuchaře přijedou z Budapešti zástupci další vyhlášené restaurace Almárum Hungarorum. V sobotu připraví Maďarskou galavečeři v hotelu Horal, při níž hosté ochutnají mimo jiné pokrm z mangalice – vepřového masa stejnojmenného maďarského plemene, které je stále oblíbenější u milovníků zdravé stravy pro vysoký obsah takzvaného zdravého cholesterolu.

Maďaři budou mít při Karlovském gastrofestivalu zastoupení i na mezinárodním farmářském trhu, který se uskuteční v rámci hlavního gastrofestivalového programu - takzvané Gastro tour v sobotu 6. a neděli 7. října vždy od 10 do 18 hodin. Vedle tuzemských producentů tak budou na farmářském trhu k dostání i klobásy, salámy a další produkty z mangalice, vína a pálenka, kozí, kravské a ovčí sýry, koření nebo husí speciality.

Karlovský gastrofestival se letos koná počtvrté. Součástí programu jsou ochutnávky krajových specialit v restauracích a hospodách v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích a další doprovodné programy, jako mezinárodní farmářský trh, řemeslný jarmark, barmanské večery, lidová veselice, kuchařské show nebo tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál.

www.karlovskygastrofestival.cz

Autor: Redakce

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

Líbí se vám zpravodajství Deníku? Hlasujte pro něj v anketě Křišťálová lupa

HLAVNÍ ZPRÁVY

Hubertské slavnosti v Plumlově 2010

Kam o víkendu? Na Hubertské slavnosti, vyrábění železa či setkání sběratelů

Prostějovsko - Máme pro vás celou řádu tipů, jak zajímavě strávit víkend. Podívejte se

Sedmnácté kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár dnes v Deníku

Soutěžní svatební pár číslo 90 - Michaela a Daniel Navrátilovi, Jezernice. Aktualizováno

Střední a východní Morava - Regionální Deník populární soutěž Svatební pár Deníku. Pochlubte se svými krásnými svatebními fotografiemi v našich Denících a vyhrajte…

VIDEO: Volejbalistkám SG Brno shořelo u Prostějova auto, cestovaly do Šternberku

Požár dodávky u Prostějova - snímek z videa

Brno/Prostějov - Pořádný šok zažily ve čtvrtek extraligové volejbalistky SG Brno při cestě k utkání do Šternberku. Jejich tranzit znenadání vzplál a po chvíli z něj…

Jak bude vypadat rada města Prostějova? 6+2+3 a navíc jeden náměstek přes dotace

Nová vláda v Prostějově: ČSSD + Pévéčko + KSČM Aktualizováno

Prostějov – Povolební vyjednávání o obsazení míst v městské radě už dostávají v Prostějově konkrétnější obrysy. Z jedenácti křesel získají šest sociální demokraté, dvě…

Diskuse

Do diskuse nikdo nevložil žádný příspěvek

CELEBRITY

Ashyu dnes naposledy ozářili: Už je mu lépe, řekla matka

Ashyu dnes naposledy ozářili: Už je mu lépe, řekla matka

Pobyt malého Ashyi v České republice se nachýlil ke konci. Dnes podstoupil poslední ozařování a brzy… celý článek ›

Kamarádím se Štrougalovou dcerou, hájila účast na papalášově oslavě šéfka Nadace Charty 77

Kamarádím se Štrougalovou dcerou, hájila účast na papalášově oslavě šéfka Nadace Charty 77

Vede Nadaci Charta 77, vyrazila však na oslavu devadesátky zasloužilého komunisty a jedné z hlavních… celý článek ›

Hubená Kate potřetí během týdne na veřejnosti: Je vůbec těhotná?

Hubená Kate potřetí během týdne na veřejnosti: Je vůbec těhotná?

Vévodkyně Kate (32) se zřejmě pomalinku oklepala z ranních nevolností, které jí v posledních týdnech… celý článek ›

Sparťanská ostuda očima reportéra Blesku: Začalo to zapálenou šálou Sparty!

Sparťanská ostuda očima reportéra Blesku: Začalo to zapálenou šálou Sparty!

Chlubí se sloganem Sparta on tour. Místo toho by měli vozit nápis Idioti na cestách. Letenští fanoušci… celý článek ›

Bendová si nechala obličej vytáhnout nitěmi! Dopadne jako Bridget Jones?

Bendová si nechala obličej vytáhnout nitěmi! Dopadne jako Bridget Jones?

Herečka Alice Bendová (40) už dávno pochopila, že mladistvý obličej není jen záležitostí drahých krémů,… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Doplatí herec Jiří Bartoška na svou kuřáckou vášeň?

Herec Jiří Bartoška byl PROPUŠTĚN domů! Obava z rakoviny?

Ředitele karlovarského filmového festivalu Jiřího Bartošku postihla velmi nepříjemná událost. Musel se… celý článek ›

Vincent Navrátil si Anglii moc neužívá.

Syn Žilkové Vincent Navrátil jel za štěstím do Anglie: Zažil OBROVSKÉ ZKLAMÁNÍ!

Vincent Navrátil (20) si chtěl odpočinout od mámy Veroniky Žilkové a načerpat nové zkušenosti v Anglii.… celý článek ›

Petr Kramný

Kauza PETR K. nemá konce! Problém v uzavření VRAŽDY krásné Moniky a její dcery

Už více než rok trvá vyšetřování vraždy Moniky Kramné (+38) a její dcery. Čeští vyšetřovatelé by rádi,… celý článek ›

Češi jsou prý nejlepší v sexu. Opravdu?

Rekordy v SEXU: Tušili jste, že nejdelší erekci měl muž 29 dní? A nejvyšší…

Když se jedná o sexuální rekordy, většina lidí zpozorní! Důvodem jsou totiž neuvěřitelné výsledky, nad… celý článek ›

ZPRÁVY Z ČR A ZE SVĚTA

Ministr školství Marcel Chládek.

Marcel Chládek: Nejde o ministra, ale o záchranu školství

Praha /ROZHOVOR/ – Na počátku svého vládního období Marcel Chládek uvedl, že na základních strategických… celý článek ›

Vladimír Putin

Obavy Čechů z Ruska vzrostly. Většina lidí si ale myslí, že sankce jsou neúčinné

Praha – Obavy Čechů z Ruska jako hrozby do budoucna kvůli konfliktu na Ukrajině vzrostly. To, že Rusko… celý článek ›

Jihoafrický list The Mail & Guardian zveřejnil kreslenou parodii na možné setkání Krejčíře a Pistoriuse za mřížemi.

Pistorius ve vězení pláče. Média vtipkují o jeho možném setkání s Krejčířem

Johannesburg – Jihoafrický handicapovaný běžec Oscar Pistorius, který byl odsouzen na pět let za zabití… celý článek ›

Daniel Herman

Zástupce pravoslavné církve podal trestní oznámení na ministra Hermana

Praha  – Zástupce pravoslavné církve podal trestní oznámení na ministra kultury Daniela Hermana. Domnívá… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz