VYBERTE SI REGION:
Vyberte si region

Miguel Rocha Vieira: michelinský kuchař míří do Velkých Karlovic

Velké Karlovice /ROZHOVOR/  - Michelinská hvězda je považována za nejvyšší ocenění kvality v gastronomii. Kuchaři si ji cení stejně, jako filmaři sošku Oscara. Jedním z jejích hrdých držitelů je i 33letý Miguel Rocha Vieira. Podařil se mu husarský kousek - budapešťské restauraci Costes michelinskou hvězdu „zařídil" jen rok poté, co v ní začal působit jako šéfkuchař.

Do Velkých Karlovic se na začátku října přijede podívat Portugalec Miguel Rocha Vieira (vpravo), který pracuje jako šéfkuchař v budapešťské restauraci s michelinskou hvězdou.Autor: archiv festivalu

Costes si pod jeho vedením rychle získala renomé jedné z nejlepších maďarských restaurací, která právem přitahuje zástupy gurmánů a to i z řad známých osobností – z hvězdných jmen se může pochlubit například návštěvou Brada Pitta s Angelinou Jolie nebo Anthonyho Hopkinse.
Nyní míří Miguel Rocha Vieira do Velkých Karlovic, na Karlovský gastrofestival. Gurmáni mohou okusit jeho degustační menu v sobotu 6. října při Michelinském obědě nebo Galavečeři v hotelu Lanterna.

Migueli, prozraďte nám - kdy jste v sobě objevil kuchařský talent? Chtěl jste být kuchařem odjakživa?

Když jsem skončil střední školu doma v Portugalsku, stejně jako většina mladých jsem moc nevěděl, co chci dělat. Říkal jsem si, že dobrou volbou by mohl být cestovní ruch. Dostal jsem šanci studovat univerzitu v Londýně, kde jsem se zapsal na obor hotelnictví, turismus a management restauračních zařízení. Ve druhém ročníku jsme se v jednom z předmětů částečně věnovali vaření a já jsem si hned při první hodině uvědomil, že nechci do konce života dělat klasické zaměstnání, kam lidé chodí denně od devíti do pěti. Těžko se to popisuje, ale jsem šťastný, že jsem našel něco, co cítím jako své životní poslání. Už snad ani nemusím říkat, že jakmile jsem dorazil domů z té osudové první hodiny, hned jsem začal hledat kuchařské školy. Nedokončil jsem studium původního oboru a už po několika týdnech jsem byl zapsaný ke studiu na jedné světově uznávané kuchařské škole.

Jak se poté stalo, že vy - Portugalec – jste zakotvil právě v Maďarsku??

Pocházím z Lisabonu (což je mimochodem nejkrásnější město na světě), ale nikdy jsem tam nepracoval. Vlastně jsem nikdy nepracoval v Portugalsku. Pracoval jsem na jihu Španělska a po nějaké době jsem se začal poohlížet, kam dál. Na webu jsem našel inzerát, že v Budapešti hledají šéfkuchaře, který by zabezpečil otevření a provoz nové restaurace. Řekl jsem si, proč ne, a poslal do Maďarska životopis. Za pár týdnů mi zavolal majitel restaurace a pozval mě na pár dní do Budapešti, abych jim zlehka něco uvařil a případně s nimi probral jejich projekt. Řekl sem si – ještě nikdy jsem nebyl v Budapešti, tenhle pán mi zaplatí pěkný víkend, tak proč ne, když to nevyjde, budu mít aspoň zážitky z cestování. Jakmile jsem se ale detailně seznámil s projektem nové restaurace, nebylo o čem přemýšlet. Přijal jsem nabídku a o dva měsíce později jsem se již stěhoval do Maďarska.

Netrvalo to dlouho a získal jste pro Costes michelinskou hvězdu. Co to pro vás znamenalo?

To se velmi těžko popisuje slovy. Myslím, že každý, bez ohledu na to, co dělá, má rád, když je jeho práce uznávaná. Pro nás kuchaře je nejvýznamnějším oceněním bezpochyby právě Michelin. Navíc se mi podařilo být prvním v zemi, kdo získal toto ocenění, a k tomu pouhý rok poté, co jsem tu začal pracovat, to bylo opravdu neuvěřitelné. Ale samozřejmě to není jen o mně. Mohu být tváří restaurace, ale nezapomeňte, že ji tvoří tým zhruba dvaceti lidí, od kolegů, kteří myjí nádobí, přes kluky v kuchyni, obsluhu, management a také majitele. Všichni mají svůj velký podíl na té malinkaté hvězdičce.

Na webu vaší restaurace nás zaujalo, že jejím hlavním sloganem je heslo „Bez kompromisu". V čem nejste ochotný v gastronomii dělat kompromisy?

Ve všech myslitelných významech. Neděláme žádné kompromisy, tak aby měl host možnost zažít ten nejlepší možný zážitek. Ať už jde o ty nejvybranější suroviny, které používáme, dokonalou obsluhu, kterou našim hostům poskytujeme, nebo třeba vína, která dáváme na náš vinný list… Nic, co v Costes vyprodukujeme, není uděláno bez důvodu a pečlivého plánování. Vidět naše hosty spokojené, to je pro nás pak ta nejlepší možná odměna.

Co ze svého kuchařského umění předvedete návštěvníkům Karlovského gastrofestivalu?

Chceme přetvořit některé maďarské klasiky a zapracovat do nich mé osobní chutě. Zkrátka tak, aby lidé mohli ochutnat, jak vidí maďarskou kuchyni a tradiční maďarské suroviny cizinec.

Už jste někdy byl v Česku a ochutnal jste zdejší, speciálně valašskou kuchyni?

Bohužel jsem nikdy nebyl v České republice a kromě toho, že znám pár českých piv a vím, že české ženy jsou nádherné, neznám nic dalšího. Opravdu moc se k vám těším.

Prozraďte nám ještě jednu věc - mnozí kuchaři jsou rádi, když si doma od vaření odpočinou. Jak je tomu u vás?

Také patřím k té skupině kuchařů, kteří po návratu z práce doma už vařit nechtějí. :-) Když mám volno, vařím doma velmi, velmi zřídka. Doma nejraději jím pohodlné jídlo – něco jednoduchého a čerstvého. Vzhledem k tomu, že jsem z Portugalska, velmi tíhnu k moři a všem mořským plodům, které jsou zároveň na mém seznamu oblíbených jídel. Miluju mořské plody a klidně bych se jimi mohl živit pořád.

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na viděnou na Valašsku!

Maďaři přivezou na gastrofestival pilobřicha, mangalici a „michelinského" kuchaře

Velké Karlovice - Pilobřich, mangalica a Orange baba, ale také vyhlášená maďarská vína, uherák a čabajka. Tyto a mnohé další tradiční i neobvyklé maďarské speciality budou moci ochutnat návštěvníci Karlovského gastrofestivalu, který se uskuteční 5. až 7. října ve Velkých Karlovicích. Je sice zaměřen hlavně na popularizaci valašské gastronomie, zároveň ale každý ročník zpestří gastronomie některé z evropských zemí. Letos přišlo řada na Maďarsko.

Ilustrační foto.

Do Velkých Karlovic tak míří výprava maďarských kuchařů a producentů v čele s držitelem prestižní michelinské hvězdy, která je považována za nejvyšší ocenění kuchařského umění na světě. Šéfkuchař Miguel Rocha Vieira, původem Portugalec, působí v budapešťské restauraci Costes. Ta díky němu získala vůbec první michelinskou hvězdu v Maďarsku.

„Loni jsme na gastrofestival pozvali michelinského kuchaře poprvé, vařil tu Alessandro Gavagna z italské restaurace La Subida a jeho Galavečeře měla velký úspěch. Věříme proto, že gurmány přiláká i letošní host. V sobotu 6. října připraví v hotelu Lanterna Michelinský oběd a Galavečeři. Zatímco součástí degustačního menu k obědu bude jehněčí maso v jedinečné úpravě či neobvyklý dezert Orange baba, k večeři se bude servírovat mj. pilobřich, velmi vzácná a labužníky vysoce ceněná ryba. Nebudou chybět ani ochutnávky maďarských vín. Vzhledem k omezené kapacitě doporučujeme zájemcům včasnou rezervaci," uvedl Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy, který Karlovský gastrofestival pořádá.

Kromě michelinského kuchaře přijedou z Budapešti zástupci další vyhlášené restaurace Almárum Hungarorum. V sobotu připraví Maďarskou galavečeři v hotelu Horal, při níž hosté ochutnají mimo jiné pokrm z mangalice – vepřového masa stejnojmenného maďarského plemene, které je stále oblíbenější u milovníků zdravé stravy pro vysoký obsah takzvaného zdravého cholesterolu.

Maďaři budou mít při Karlovském gastrofestivalu zastoupení i na mezinárodním farmářském trhu, který se uskuteční v rámci hlavního gastrofestivalového programu - takzvané Gastro tour v sobotu 6. a neděli 7. října vždy od 10 do 18 hodin. Vedle tuzemských producentů tak budou na farmářském trhu k dostání i klobásy, salámy a další produkty z mangalice, vína a pálenka, kozí, kravské a ovčí sýry, koření nebo husí speciality.

Karlovský gastrofestival se letos koná počtvrté. Součástí programu jsou ochutnávky krajových specialit v restauracích a hospodách v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích a další doprovodné programy, jako mezinárodní farmářský trh, řemeslný jarmark, barmanské večery, lidová veselice, kuchařské show nebo tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál.

www.karlovskygastrofestival.cz

13.9.2012

Autor: Redakce

Parkování uvnitř areálu prostějovské nemocnice

Nové parkoviště u nemocnice bude. Uvnitř areálu a placené

včera 13:38 1

Prostějov – Odlehčení parkoviště před prostějovskou nemocnicí se dočkají řidiči ještě před koncem roku. Středomoravská nemocniční, která zahrnuje i Nemocnici Prostějov,…

Konvoj americké armády po překročení litevsko - polských hranic

Americký konvoj projede Prostějovskem. Tady je TRASA

včera 20:47 1

Olomoucký kraj – Konvoj armády USA mohou na silnicích potkat také lidé z Olomouckého kraje. Část amerického 
pluku, který se vrací z aliančního cvičení v Pobaltí do…

Spisovatelka Petra Polsen

Nesplněné sny jsou naším dluhem, říká spisovatelka Petra Polsen

včera 17:27

Prostějov – Začala psát povídky a před dvěma roky zabodovala v soutěži Česko hledá spisovatelky. V minulém roce vyšla její prvotina Deník kočičího intelektuála, kterou…

František Jura

Nesmíme se moc zatáhnout, to by byla naše smrt, říká Jura před bitvou se Sigmou

včera 13:47

Prostějov – Hned druhé jarní kolo MSFL proti sobě svede dva doposavad nejlepší týmy soutěže. V sobotu od 15 hodin přivítá Prostějov na svém hřišti Béčko Sigmy a pokusí…

Rybník v obci Suchý. Ilustrační foto.

Rekreanti se do rybníka v Suchém dostanou pohodlněji. Studie pak promění i okolí

včera 09:20

Suchý – Šestihektarový rybník v obci Suchý těsně za hranicemi prostějovského okresu je oblíbeným místem pro koupání. Zejména starší rekreanti ale upozorňují na to, že v…

Diskuse

Do diskuse nikdo nevložil žádný příspěvek

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY »

Blesk Blesk

Krása pomoci? Zamysli se nad sebou, Táňo, nadávají modelce za fotku v kožichu!

Krása pomoci? Zamysli se nad sebou, Táňo, nadávají modelce za fotku v kožichu!

Udělala velkou chybu a pořádně se jí to vymstilo. Taťána Kuchařová (27) na ples společnosti podporující… celý článek ›

Farma ve fiatu: Muž si z vozu udělal malý výběh pro tele

Farma ve fiatu: Muž si z vozu udělal malý výběh pro tele

Polská silniční policie zastavila nebezpečného řidiče, který v zadní části vozu převážel tele. Šlo ale… celý článek ›

Nacistický poklad v Česku: Bedny v lomu pohřbili Rusové!

Nacistický poklad v Česku: Bedny v lomu pohřbili Rusové!

Koncem první poloviny května 1945 jely přes obec Zdechovice na Poděbradsku dlouhé kolony ustupujících… celý článek ›

Jiří Mádl a Eva Josefíková: Rozchod!

Jiří Mádl a Eva Josefíková: Rozchod!

Taková to byla láska a teď už z ní nic nezbylo. Srdce herce a režiséra Jiřího Mádla (28) už nebije pro… celý článek ›

Unesl manželce děti až do Ameriky: Díky novinářům už sedí v cele!

Unesl manželce děti až do Ameriky: Díky novinářům už sedí v cele!

Trvalo to jen pár hodin. Od vypátrání hledaného Andreje G. v Panamě neuplynul ani den a tajná policie už… celý článek ›

Šíp EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Michelle Obamová dvakrát jinak. Je to vůbec možné?

Tak to ne! Proboha proč si první dáma USA OHOLILA HLAVU?!

Může si to vůbec dovolit? Manželka amerického prezidenta a nejmocnějšího muže planety Baracka Obamy… celý článek ›

Lukáš Pavlásek sice umí lidi rozesmát, ale také jim často naletí...

Komik Pavlásek šokoval: Napálí mě každý, jsem naivní a důvěřivý

Lukáš Pavlásek, rodák z Humpolce už odmalička miloval komedii. Jeho vzorem byl tenkrát Louis de Funès,… celý článek ›

Stanislav Gross

Byl Stanislav Gross OTRÁVEN? Nemusí jít jen o smutnou NÁHODU!

Co stojí za nemocí Stanislav Grosse (45)? Přesně těžko soudit. Existují ale i teorie, že by mohlo jít o… celý článek ›

Sexbomba Kelly Brook má snad ještě víc sexy kamarádku!

Kelly Brook má PRSATĚJŠÍ a ŠTÍHLEJŠÍ kamarádku! Která je víc sexy?

Britská modelka a herečka Kelly Brook (35) se v showbysnysu prosadila díky jediné věci – přírodnímu… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2015, všechna práva vyhrazena.

Používáme informační servis ČTK.
Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz

Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno.
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.