71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj regionální Deník

Miguel Rocha Vieira: michelinský kuchař míří do Velkých Karlovic

Do Velkých Karlovic se na začátku října přijede podívat Portugalec Miguel Rocha Vieira (vpravo), který pracuje jako šéfkuchař v budapešťské restauraci s michelinskou hvězdou. Autor: archiv festivalu

13.9.2012

Velké Karlovice /ROZHOVOR/  - Michelinská hvězda je považována za nejvyšší ocenění kvality v gastronomii. Kuchaři si ji cení stejně, jako filmaři sošku Oscara. Jedním z jejích hrdých držitelů je i 33letý Miguel Rocha Vieira. Podařil se mu husarský kousek - budapešťské restauraci Costes michelinskou hvězdu „zařídil" jen rok poté, co v ní začal působit jako šéfkuchař.

Costes si pod jeho vedením rychle získala renomé jedné z nejlepších maďarských restaurací, která právem přitahuje zástupy gurmánů a to i z řad známých osobností – z hvězdných jmen se může pochlubit například návštěvou Brada Pitta s Angelinou Jolie nebo Anthonyho Hopkinse.
Nyní míří Miguel Rocha Vieira do Velkých Karlovic, na Karlovský gastrofestival. Gurmáni mohou okusit jeho degustační menu v sobotu 6. října při Michelinském obědě nebo Galavečeři v hotelu Lanterna.

Migueli, prozraďte nám - kdy jste v sobě objevil kuchařský talent? Chtěl jste být kuchařem odjakživa?

Když jsem skončil střední školu doma v Portugalsku, stejně jako většina mladých jsem moc nevěděl, co chci dělat. Říkal jsem si, že dobrou volbou by mohl být cestovní ruch. Dostal jsem šanci studovat univerzitu v Londýně, kde jsem se zapsal na obor hotelnictví, turismus a management restauračních zařízení. Ve druhém ročníku jsme se v jednom z předmětů částečně věnovali vaření a já jsem si hned při první hodině uvědomil, že nechci do konce života dělat klasické zaměstnání, kam lidé chodí denně od devíti do pěti. Těžko se to popisuje, ale jsem šťastný, že jsem našel něco, co cítím jako své životní poslání. Už snad ani nemusím říkat, že jakmile jsem dorazil domů z té osudové první hodiny, hned jsem začal hledat kuchařské školy. Nedokončil jsem studium původního oboru a už po několika týdnech jsem byl zapsaný ke studiu na jedné světově uznávané kuchařské škole.

Jak se poté stalo, že vy - Portugalec – jste zakotvil právě v Maďarsku??

Pocházím z Lisabonu (což je mimochodem nejkrásnější město na světě), ale nikdy jsem tam nepracoval. Vlastně jsem nikdy nepracoval v Portugalsku. Pracoval jsem na jihu Španělska a po nějaké době jsem se začal poohlížet, kam dál. Na webu jsem našel inzerát, že v Budapešti hledají šéfkuchaře, který by zabezpečil otevření a provoz nové restaurace. Řekl jsem si, proč ne, a poslal do Maďarska životopis. Za pár týdnů mi zavolal majitel restaurace a pozval mě na pár dní do Budapešti, abych jim zlehka něco uvařil a případně s nimi probral jejich projekt. Řekl sem si – ještě nikdy jsem nebyl v Budapešti, tenhle pán mi zaplatí pěkný víkend, tak proč ne, když to nevyjde, budu mít aspoň zážitky z cestování. Jakmile jsem se ale detailně seznámil s projektem nové restaurace, nebylo o čem přemýšlet. Přijal jsem nabídku a o dva měsíce později jsem se již stěhoval do Maďarska.

Netrvalo to dlouho a získal jste pro Costes michelinskou hvězdu. Co to pro vás znamenalo?

To se velmi těžko popisuje slovy. Myslím, že každý, bez ohledu na to, co dělá, má rád, když je jeho práce uznávaná. Pro nás kuchaře je nejvýznamnějším oceněním bezpochyby právě Michelin. Navíc se mi podařilo být prvním v zemi, kdo získal toto ocenění, a k tomu pouhý rok poté, co jsem tu začal pracovat, to bylo opravdu neuvěřitelné. Ale samozřejmě to není jen o mně. Mohu být tváří restaurace, ale nezapomeňte, že ji tvoří tým zhruba dvaceti lidí, od kolegů, kteří myjí nádobí, přes kluky v kuchyni, obsluhu, management a také majitele. Všichni mají svůj velký podíl na té malinkaté hvězdičce.

Na webu vaší restaurace nás zaujalo, že jejím hlavním sloganem je heslo „Bez kompromisu". V čem nejste ochotný v gastronomii dělat kompromisy?

Ve všech myslitelných významech. Neděláme žádné kompromisy, tak aby měl host možnost zažít ten nejlepší možný zážitek. Ať už jde o ty nejvybranější suroviny, které používáme, dokonalou obsluhu, kterou našim hostům poskytujeme, nebo třeba vína, která dáváme na náš vinný list… Nic, co v Costes vyprodukujeme, není uděláno bez důvodu a pečlivého plánování. Vidět naše hosty spokojené, to je pro nás pak ta nejlepší možná odměna.

Co ze svého kuchařského umění předvedete návštěvníkům Karlovského gastrofestivalu?

Chceme přetvořit některé maďarské klasiky a zapracovat do nich mé osobní chutě. Zkrátka tak, aby lidé mohli ochutnat, jak vidí maďarskou kuchyni a tradiční maďarské suroviny cizinec.

Už jste někdy byl v Česku a ochutnal jste zdejší, speciálně valašskou kuchyni?

Bohužel jsem nikdy nebyl v České republice a kromě toho, že znám pár českých piv a vím, že české ženy jsou nádherné, neznám nic dalšího. Opravdu moc se k vám těším.

Prozraďte nám ještě jednu věc - mnozí kuchaři jsou rádi, když si doma od vaření odpočinou. Jak je tomu u vás?

Také patřím k té skupině kuchařů, kteří po návratu z práce doma už vařit nechtějí. :-) Když mám volno, vařím doma velmi, velmi zřídka. Doma nejraději jím pohodlné jídlo – něco jednoduchého a čerstvého. Vzhledem k tomu, že jsem z Portugalska, velmi tíhnu k moři a všem mořským plodům, které jsou zároveň na mém seznamu oblíbených jídel. Miluju mořské plody a klidně bych se jimi mohl živit pořád.

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na viděnou na Valašsku!

Maďaři přivezou na gastrofestival pilobřicha, mangalici a „michelinského" kuchaře

Velké Karlovice - Pilobřich, mangalica a Orange baba, ale také vyhlášená maďarská vína, uherák a čabajka. Tyto a mnohé další tradiční i neobvyklé maďarské speciality budou moci ochutnat návštěvníci Karlovského gastrofestivalu, který se uskuteční 5. až 7. října ve Velkých Karlovicích. Je sice zaměřen hlavně na popularizaci valašské gastronomie, zároveň ale každý ročník zpestří gastronomie některé z evropských zemí. Letos přišlo řada na Maďarsko.

Ilustrační foto.

Do Velkých Karlovic tak míří výprava maďarských kuchařů a producentů v čele s držitelem prestižní michelinské hvězdy, která je považována za nejvyšší ocenění kuchařského umění na světě. Šéfkuchař Miguel Rocha Vieira, původem Portugalec, působí v budapešťské restauraci Costes. Ta díky němu získala vůbec první michelinskou hvězdu v Maďarsku.

„Loni jsme na gastrofestival pozvali michelinského kuchaře poprvé, vařil tu Alessandro Gavagna z italské restaurace La Subida a jeho Galavečeře měla velký úspěch. Věříme proto, že gurmány přiláká i letošní host. V sobotu 6. října připraví v hotelu Lanterna Michelinský oběd a Galavečeři. Zatímco součástí degustačního menu k obědu bude jehněčí maso v jedinečné úpravě či neobvyklý dezert Orange baba, k večeři se bude servírovat mj. pilobřich, velmi vzácná a labužníky vysoce ceněná ryba. Nebudou chybět ani ochutnávky maďarských vín. Vzhledem k omezené kapacitě doporučujeme zájemcům včasnou rezervaci," uvedl Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy, který Karlovský gastrofestival pořádá.

Kromě michelinského kuchaře přijedou z Budapešti zástupci další vyhlášené restaurace Almárum Hungarorum. V sobotu připraví Maďarskou galavečeři v hotelu Horal, při níž hosté ochutnají mimo jiné pokrm z mangalice – vepřového masa stejnojmenného maďarského plemene, které je stále oblíbenější u milovníků zdravé stravy pro vysoký obsah takzvaného zdravého cholesterolu.

Maďaři budou mít při Karlovském gastrofestivalu zastoupení i na mezinárodním farmářském trhu, který se uskuteční v rámci hlavního gastrofestivalového programu - takzvané Gastro tour v sobotu 6. a neděli 7. října vždy od 10 do 18 hodin. Vedle tuzemských producentů tak budou na farmářském trhu k dostání i klobásy, salámy a další produkty z mangalice, vína a pálenka, kozí, kravské a ovčí sýry, koření nebo husí speciality.

Karlovský gastrofestival se letos koná počtvrté. Součástí programu jsou ochutnávky krajových specialit v restauracích a hospodách v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích a další doprovodné programy, jako mezinárodní farmářský trh, řemeslný jarmark, barmanské večery, lidová veselice, kuchařské show nebo tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál.

www.karlovskygastrofestival.cz

Autor: Redakce

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

Líbí se vám zpravodajství Deníku? Hlasujte pro něj v anketě Křišťálová lupa

HLAVNÍ ZPRÁVY

Prostějovští Jestřábi v mlze proti Benátkám n.J.

Děs, zmar a mlha. Tápající Jestřábi dostali od Benátek výprask

Prostějov – Zmar, děs a hrůza prokládaná mlhou, tak přesně takové pocity si odnášejí ze středečního zápasu fanoušci prostějovských hokejistů. Jestřábi totiž předvedli proti…

Podzimní Flora startuje. Tady je přehled novinek a taháků

Příprava podzimní Flory 2014

Olomouc - Květinami vyzdobené kostely, bludiště ze zeleniny, výstava domácích zvířat či třeba rodokmen vinné révy. Podzimní Flora na olomouckém výstavišti potrvá od…

Smuteční řečník, masér či sládek. Usednou na prostějovskou radnici?

Prostějovské zastupitelstvo

Prostějov – Smuteční řečník, číšník, masér, spisovatel v důchodu, švadlena, vazač knih, sládek, ošetřovatel skotu či sedlář. Nejen tito kandidáti vyráží do boje o křesla…

HLASUJTE v 1. říjnovém kole fotosoutěže Můj rybářský úlovek

Soutěžní číslo 152 – Jiří Kopeček, štika, 56 cm, nevážena.

Střední Morava - Nafoťte se se svým úlovkem a zúčastněte se 3. ročníku fotografické soutěže "Můj rybářský úlovek 2014" o zajímavé ceny. Soutěž sponzoruje prodejna…

Diskuse

Do diskuse nikdo nevložil žádný příspěvek

CELEBRITY

VIDEO: Vaclík vychytal Balotelliho! Ze SuperMaria se stal SuperPalič

VIDEO: Vaclík vychytal Balotelliho! Ze SuperMaria se stal SuperPalič

Pro oba české fotbalisty jde o jednu z největších výher kariéry. Tomáš Vaclík a Marek Suchý v dresu… celý článek ›

Tramvaj se srazila s osobákem: Cestující z tramvaje místo pomoci odešli

Tramvaj se srazila s osobákem: Cestující z tramvaje místo pomoci odešli

V úterý 30. září 2014 v odpoledních hodinách došlo v Ostravě – Hrabůvce ke střetu osobního vozidla s… celý článek ›

20 let stará vražda: Tátu jsme stále hledali, říká syn!

20 let stará vražda: Tátu jsme stále hledali, říká syn!

Svého ztraceného otce (†66) nepřestali nikdy hledat synové Michal a Jan L. Případem 20 let staré, málem… celý článek ›

Genzer vyvedl milenku: Je skoro stejně hubený jako ona!

Genzer vyvedl milenku: Je skoro stejně hubený jako ona!

Richard Genzer (47) se „ztrácí“ před očima! Svou dietu totiž komik bere smrtelně vážně a s nabranými… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Josef Rychtář a Domenico Martucci

To není VTIP. Josef Rychtář vyfasoval u soudu NESKUTEČNÝ TREST!

Čekal cokoli, takový trest ho však naprosto zaskočil. Vdovec Josef Rychtář (56) se u italského soudu… celý článek ›

Lucie Borhyová

Lucie Borhyová se chce SOUDIT! Co ji vytočilo do NEPŘÍČETNOSTI?

Moderátorka Televizních zpráv Lucie Borhyová (36) už má plné zuby nepravdivých informací, co o ní… celý článek ›

Herečka Veronika Žilková

FIASKO Veroniky Žilkové: VÍME, jak dopadla s novým pořadem v televizi

Tak to byla rychlovka. Známá herečka Veronika Žilková (52) se obrazovkách komerční televize s novým… celý článek ›

Modelka předvedla na pláži doslova elektrizující erotické focení!

Ouu! Modelka se při focení tak rozvášnila, že i KALHOTKY ŠLY DOLŮ

Na pláži v Miami bylo v úterý pořádně horko. A nejen proto, že dorazila třicetistupňová vedra. Sexy… celý článek ›

ZPRÁVY Z ČR A ZE SVĚTA

Slavnostní otevření budovy nové záchranné stanice rychlé zdravotnické pomoci v ulici Těžební v městské části Černovice.

Chtějí úspěch ve volbách, tak stříhají pásky

Praha /INFOGRAFIKA/ – Blíží se komunální 
a senátní volby a maratony stříhání pásek vrcholí. Politici… celý článek ›

Václav Klaus při přednášce na Univerzitě J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Václav Klaus studentům v Ústí: Komunismus se rozpadl, nebyl poražen

Ústí nad Labem – Jak se nám žije 25 let od pádu komunismu? To bylo hlavní téma přednášky bývalého… celý článek ›

Ilustrační foto.

Život v Česku se každoročně prodlužuje, a to i o několik měsíců

Praha – Život v Česku se každoročně prodlužuje, a to i o několik měsíců. Zatímco před čtvrt stoletím… celý článek ›

Němci, kteří v roce 1989 uprchli z NDR přes Prahu, se zdraví s bývalým ministrem Genscherem na německé ambasádě v Praze.

Dramatický útěk z NDR: Poslední kapka? Syn nedostal léky

Praha /ROZHOVOR/ – Na 150 někdejších uprchlíků z východního Německa si tento týden připomnělo na… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz