71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj regionální Deník

Miguel Rocha Vieira: michelinský kuchař míří do Velkých Karlovic

Do Velkých Karlovic se na začátku října přijede podívat Portugalec Miguel Rocha Vieira (vpravo), který pracuje jako šéfkuchař v budapešťské restauraci s michelinskou hvězdou.

Do Velkých Karlovic se na začátku října přijede podívat Portugalec Miguel Rocha Vieira (vpravo), který pracuje jako šéfkuchař v budapešťské restauraci s michelinskou hvězdou. Autor: archiv festivalu

13.9.2012 21:32

Velké Karlovice /ROZHOVOR/  - Michelinská hvězda je považována za nejvyšší ocenění kvality v gastronomii. Kuchaři si ji cení stejně, jako filmaři sošku Oscara. Jedním z jejích hrdých držitelů je i 33letý Miguel Rocha Vieira. Podařil se mu husarský kousek - budapešťské restauraci Costes michelinskou hvězdu „zařídil" jen rok poté, co v ní začal působit jako šéfkuchař.

Costes si pod jeho vedením rychle získala renomé jedné z nejlepších maďarských restaurací, která právem přitahuje zástupy gurmánů a to i z řad známých osobností – z hvězdných jmen se může pochlubit například návštěvou Brada Pitta s Angelinou Jolie nebo Anthonyho Hopkinse.
Nyní míří Miguel Rocha Vieira do Velkých Karlovic, na Karlovský gastrofestival. Gurmáni mohou okusit jeho degustační menu v sobotu 6. října při Michelinském obědě nebo Galavečeři v hotelu Lanterna.

Migueli, prozraďte nám - kdy jste v sobě objevil kuchařský talent? Chtěl jste být kuchařem odjakživa?

Když jsem skončil střední školu doma v Portugalsku, stejně jako většina mladých jsem moc nevěděl, co chci dělat. Říkal jsem si, že dobrou volbou by mohl být cestovní ruch. Dostal jsem šanci studovat univerzitu v Londýně, kde jsem se zapsal na obor hotelnictví, turismus a management restauračních zařízení. Ve druhém ročníku jsme se v jednom z předmětů částečně věnovali vaření a já jsem si hned při první hodině uvědomil, že nechci do konce života dělat klasické zaměstnání, kam lidé chodí denně od devíti do pěti. Těžko se to popisuje, ale jsem šťastný, že jsem našel něco, co cítím jako své životní poslání. Už snad ani nemusím říkat, že jakmile jsem dorazil domů z té osudové první hodiny, hned jsem začal hledat kuchařské školy. Nedokončil jsem studium původního oboru a už po několika týdnech jsem byl zapsaný ke studiu na jedné světově uznávané kuchařské škole.

Jak se poté stalo, že vy - Portugalec – jste zakotvil právě v Maďarsku??

Pocházím z Lisabonu (což je mimochodem nejkrásnější město na světě), ale nikdy jsem tam nepracoval. Vlastně jsem nikdy nepracoval v Portugalsku. Pracoval jsem na jihu Španělska a po nějaké době jsem se začal poohlížet, kam dál. Na webu jsem našel inzerát, že v Budapešti hledají šéfkuchaře, který by zabezpečil otevření a provoz nové restaurace. Řekl jsem si, proč ne, a poslal do Maďarska životopis. Za pár týdnů mi zavolal majitel restaurace a pozval mě na pár dní do Budapešti, abych jim zlehka něco uvařil a případně s nimi probral jejich projekt. Řekl sem si – ještě nikdy jsem nebyl v Budapešti, tenhle pán mi zaplatí pěkný víkend, tak proč ne, když to nevyjde, budu mít aspoň zážitky z cestování. Jakmile jsem se ale detailně seznámil s projektem nové restaurace, nebylo o čem přemýšlet. Přijal jsem nabídku a o dva měsíce později jsem se již stěhoval do Maďarska.

Netrvalo to dlouho a získal jste pro Costes michelinskou hvězdu. Co to pro vás znamenalo?

To se velmi těžko popisuje slovy. Myslím, že každý, bez ohledu na to, co dělá, má rád, když je jeho práce uznávaná. Pro nás kuchaře je nejvýznamnějším oceněním bezpochyby právě Michelin. Navíc se mi podařilo být prvním v zemi, kdo získal toto ocenění, a k tomu pouhý rok poté, co jsem tu začal pracovat, to bylo opravdu neuvěřitelné. Ale samozřejmě to není jen o mně. Mohu být tváří restaurace, ale nezapomeňte, že ji tvoří tým zhruba dvaceti lidí, od kolegů, kteří myjí nádobí, přes kluky v kuchyni, obsluhu, management a také majitele. Všichni mají svůj velký podíl na té malinkaté hvězdičce.

Na webu vaší restaurace nás zaujalo, že jejím hlavním sloganem je heslo „Bez kompromisu". V čem nejste ochotný v gastronomii dělat kompromisy?

Ve všech myslitelných významech. Neděláme žádné kompromisy, tak aby měl host možnost zažít ten nejlepší možný zážitek. Ať už jde o ty nejvybranější suroviny, které používáme, dokonalou obsluhu, kterou našim hostům poskytujeme, nebo třeba vína, která dáváme na náš vinný list… Nic, co v Costes vyprodukujeme, není uděláno bez důvodu a pečlivého plánování. Vidět naše hosty spokojené, to je pro nás pak ta nejlepší možná odměna.

Co ze svého kuchařského umění předvedete návštěvníkům Karlovského gastrofestivalu?

Chceme přetvořit některé maďarské klasiky a zapracovat do nich mé osobní chutě. Zkrátka tak, aby lidé mohli ochutnat, jak vidí maďarskou kuchyni a tradiční maďarské suroviny cizinec.

Už jste někdy byl v Česku a ochutnal jste zdejší, speciálně valašskou kuchyni?

Bohužel jsem nikdy nebyl v České republice a kromě toho, že znám pár českých piv a vím, že české ženy jsou nádherné, neznám nic dalšího. Opravdu moc se k vám těším.

Prozraďte nám ještě jednu věc - mnozí kuchaři jsou rádi, když si doma od vaření odpočinou. Jak je tomu u vás?

Také patřím k té skupině kuchařů, kteří po návratu z práce doma už vařit nechtějí. :-) Když mám volno, vařím doma velmi, velmi zřídka. Doma nejraději jím pohodlné jídlo – něco jednoduchého a čerstvého. Vzhledem k tomu, že jsem z Portugalska, velmi tíhnu k moři a všem mořským plodům, které jsou zároveň na mém seznamu oblíbených jídel. Miluju mořské plody a klidně bych se jimi mohl živit pořád.

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na viděnou na Valašsku!

Maďaři přivezou na gastrofestival pilobřicha, mangalici a „michelinského" kuchaře

Velké Karlovice - Pilobřich, mangalica a Orange baba, ale také vyhlášená maďarská vína, uherák a čabajka. Tyto a mnohé další tradiční i neobvyklé maďarské speciality budou moci ochutnat návštěvníci Karlovského gastrofestivalu, který se uskuteční 5. až 7. října ve Velkých Karlovicích. Je sice zaměřen hlavně na popularizaci valašské gastronomie, zároveň ale každý ročník zpestří gastronomie některé z evropských zemí. Letos přišlo řada na Maďarsko.

Ilustrační foto.

Do Velkých Karlovic tak míří výprava maďarských kuchařů a producentů v čele s držitelem prestižní michelinské hvězdy, která je považována za nejvyšší ocenění kuchařského umění na světě. Šéfkuchař Miguel Rocha Vieira, původem Portugalec, působí v budapešťské restauraci Costes. Ta díky němu získala vůbec první michelinskou hvězdu v Maďarsku.

„Loni jsme na gastrofestival pozvali michelinského kuchaře poprvé, vařil tu Alessandro Gavagna z italské restaurace La Subida a jeho Galavečeře měla velký úspěch. Věříme proto, že gurmány přiláká i letošní host. V sobotu 6. října připraví v hotelu Lanterna Michelinský oběd a Galavečeři. Zatímco součástí degustačního menu k obědu bude jehněčí maso v jedinečné úpravě či neobvyklý dezert Orange baba, k večeři se bude servírovat mj. pilobřich, velmi vzácná a labužníky vysoce ceněná ryba. Nebudou chybět ani ochutnávky maďarských vín. Vzhledem k omezené kapacitě doporučujeme zájemcům včasnou rezervaci," uvedl Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy, který Karlovský gastrofestival pořádá.

Kromě michelinského kuchaře přijedou z Budapešti zástupci další vyhlášené restaurace Almárum Hungarorum. V sobotu připraví Maďarskou galavečeři v hotelu Horal, při níž hosté ochutnají mimo jiné pokrm z mangalice – vepřového masa stejnojmenného maďarského plemene, které je stále oblíbenější u milovníků zdravé stravy pro vysoký obsah takzvaného zdravého cholesterolu.

Maďaři budou mít při Karlovském gastrofestivalu zastoupení i na mezinárodním farmářském trhu, který se uskuteční v rámci hlavního gastrofestivalového programu - takzvané Gastro tour v sobotu 6. a neděli 7. října vždy od 10 do 18 hodin. Vedle tuzemských producentů tak budou na farmářském trhu k dostání i klobásy, salámy a další produkty z mangalice, vína a pálenka, kozí, kravské a ovčí sýry, koření nebo husí speciality.

Karlovský gastrofestival se letos koná počtvrté. Součástí programu jsou ochutnávky krajových specialit v restauracích a hospodách v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích a další doprovodné programy, jako mezinárodní farmářský trh, řemeslný jarmark, barmanské večery, lidová veselice, kuchařské show nebo tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál.

www.karlovskygastrofestival.cz

Autor: Redakce

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

HLAVNÍ ZPRÁVY

Prostějovské volejbalistky obhájily titul mistryň české extraligy. V úterý večer porazily v Praze Olymp 3:0 na sety a mohou slavit šestý triumf v řadě.

Je to doma! Prostějovanky pošesté ovládly extraligu a slaví titul

Praha, Prostějov – Šestý titul v řadě je doma. Prostějovské volejbalistky se i ve třetím finálovém zápase vypořádaly s hráčkami Olympu Praha 
a ovládly další ročník české…

Kostelečtí prvňáčci se v pondělí stali čestnými čtenáři. Podívejte se

Pasování prvňáčků na čtenáře v Kostelci na Hané

Kostelec na Hané – „Labradorka Lída, leží líná a líná…", „Uvážu vás k nástěnce, udělám z vás učence…," recitovali v pondělí odpoledne prvňáčci ze Základní školy v…

Seat nedal přednost, passat skončil na střeše

Bouračka u Držovic

Dubany, Držovice – Křižovatka Držovice – Olšany u Prostějova a Dubany – Smržice se v pondělí v podvečer stala svědkem nehody. 

Na Velikonoce udělám zhruba tisíc vajíček, říká Miloslava Zatloukalová

Řemeslnice Miloslava Zatloukalová

Brodek u Konice – Vyrábí ošatky, kraslice, košíčky, panenky, kazety, věnce a další ozdoby ze šustí a slámy, které dělá podle tradičních řemeslných postupů. Už více než…

Diskuse

Do diskuse nikdo nevložil žádný příspěvek

CELEBRITY

7 důvodů, proč všichni milují Kate a Williama

7 důvodů, proč všichni milují Kate a Williama

Princ William (31) a Kate (32) patří mezi nejoblíbenější páry světa, které téměř každý obdivuje. Dívky… celý článek ›

Slávista Strašák: S policií jsme měli dohodu. Ale pak lidem rozsekala hlavy!

Slávista Strašák: S policií jsme měli dohodu. Ale pak lidem rozsekala hlavy!

ROZHOVOR | Tvrdí, že měl s policií dohodu, že bude pyrotechniku tolerovat, místo toho však přišel tvrdý… celý článek ›

Zázračný opeřenec: Papoušek Luigi pozdraví a pak i zatančí!

Zázračný opeřenec: Papoušek Luigi pozdraví a pak i zatančí!

Opravdu šikovného papouška mohou čas od času spatřit návštěvníci olomoucké zoo. Kakadu Luigi totiž nejen… celý článek ›

Chat s moderátory Bleskových zpráv: Ptejte se na vše, co vás zajímá!

Chat s moderátory Bleskových zpráv: Ptejte se na vše, co vás zajímá!

Denně pro vás připravují to nejlepší z hlavních událostí, které vám přehledně naservírují za pouhé 4… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

To NEUHÁDNETE: Koho se snažila SBALIT Jana Doleželová?

To NEUHÁDNETE: Koho se snažila SBALIT Jana Doleželová?

Ta holka si nedá pokoj! Sotva se vzpamatovala z bolestivého rozchodu s miliardářem a známým bojovníkem… celý článek ›

Josefa Rychtáře SOUD potrestal za urážky. Hrozí mu VĚZENÍ!

Josefa Rychtáře SOUD potrestal za urážky. Hrozí mu VĚZENÍ!

Jednou nohou za mřížemi se po dnešním verdiktu soudu ocitl partner Ivety Bartošové (47) Josef Rychtář … celý článek ›

Schumacherova manažerka prozradila NOVINKY. Jak na tom legenda je?

Schumacherova manažerka prozradila NOVINKY. Jak na tom legenda je?

Legendární pilot formule 1 znovu potvrdil, že je velký bojovník. Podle nejnovějších zpráv jeho manažerky… celý článek ›

KOMU patří tohle SEXY tělíčko na exotické pláži? Je to česká zpěvačka

KOMU patří tohle SEXY tělíčko na exotické pláži? Je to česká zpěvačka

Poznáte, kdo se takhe smyslně a poživačně rozvaluje na písečné pláži exotického ostrova Bali? Ne? Je to… celý článek ›

ZPRÁVY Z ČR A ZE SVĚTA

Na přijímačky se připravují hlavně žáci 5. tříd

Na přijímačky se připravují hlavně žáci 5. tříd

Praha – Velikonoce proběhnou v mnoha rodinách ve znamení číslic, větných členů a logických cvičení. Hned… celý článek ›

Studentka o nehodě: Lidé jen koukali a o pomoc jsem se musela prosit

Studentka o nehodě: Lidé jen koukali a o pomoc jsem se musela prosit

Plzeň – Neochota a nezájem. Takovou zkušenost si odnesla dvacetiletá studentka, která byla před měsícem… celý článek ›

Koncese. Hostinští se o ně neperou

Koncese. Hostinští se o ně neperou

Praha – O razítko, které umožňuje prodej lihovin, se restauratéři příliš neperou. Přestože zítra vyprší… celý článek ›

Vědecká centra: bez evropských peněz na ostří nože

Vědecká centra: bez evropských peněz na ostří nože

Praha – Největší laser na světě, superpočítač, centrum biomedicíny. To jsou některá z nových zařízení,… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Sekce vydavatelů internetových titulů UVDT.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz

Česko vítá jaro