71 DENÍKŮ: NAJDĚTE SI SVŮJ
Vyberte si svůj regionální Deník

Miguel Rocha Vieira: michelinský kuchař míří do Velkých Karlovic

Do Velkých Karlovic se na začátku října přijede podívat Portugalec Miguel Rocha Vieira (vpravo), který pracuje jako šéfkuchař v budapešťské restauraci s michelinskou hvězdou.

Do Velkých Karlovic se na začátku října přijede podívat Portugalec Miguel Rocha Vieira (vpravo), který pracuje jako šéfkuchař v budapešťské restauraci s michelinskou hvězdou. Autor: archiv festivalu

13.9.2012 21:32

Velké Karlovice /ROZHOVOR/  - Michelinská hvězda je považována za nejvyšší ocenění kvality v gastronomii. Kuchaři si ji cení stejně, jako filmaři sošku Oscara. Jedním z jejích hrdých držitelů je i 33letý Miguel Rocha Vieira. Podařil se mu husarský kousek - budapešťské restauraci Costes michelinskou hvězdu „zařídil" jen rok poté, co v ní začal působit jako šéfkuchař.

Costes si pod jeho vedením rychle získala renomé jedné z nejlepších maďarských restaurací, která právem přitahuje zástupy gurmánů a to i z řad známých osobností – z hvězdných jmen se může pochlubit například návštěvou Brada Pitta s Angelinou Jolie nebo Anthonyho Hopkinse.
Nyní míří Miguel Rocha Vieira do Velkých Karlovic, na Karlovský gastrofestival. Gurmáni mohou okusit jeho degustační menu v sobotu 6. října při Michelinském obědě nebo Galavečeři v hotelu Lanterna.

Migueli, prozraďte nám - kdy jste v sobě objevil kuchařský talent? Chtěl jste být kuchařem odjakživa?

Když jsem skončil střední školu doma v Portugalsku, stejně jako většina mladých jsem moc nevěděl, co chci dělat. Říkal jsem si, že dobrou volbou by mohl být cestovní ruch. Dostal jsem šanci studovat univerzitu v Londýně, kde jsem se zapsal na obor hotelnictví, turismus a management restauračních zařízení. Ve druhém ročníku jsme se v jednom z předmětů částečně věnovali vaření a já jsem si hned při první hodině uvědomil, že nechci do konce života dělat klasické zaměstnání, kam lidé chodí denně od devíti do pěti. Těžko se to popisuje, ale jsem šťastný, že jsem našel něco, co cítím jako své životní poslání. Už snad ani nemusím říkat, že jakmile jsem dorazil domů z té osudové první hodiny, hned jsem začal hledat kuchařské školy. Nedokončil jsem studium původního oboru a už po několika týdnech jsem byl zapsaný ke studiu na jedné světově uznávané kuchařské škole.

Jak se poté stalo, že vy - Portugalec – jste zakotvil právě v Maďarsku??

Pocházím z Lisabonu (což je mimochodem nejkrásnější město na světě), ale nikdy jsem tam nepracoval. Vlastně jsem nikdy nepracoval v Portugalsku. Pracoval jsem na jihu Španělska a po nějaké době jsem se začal poohlížet, kam dál. Na webu jsem našel inzerát, že v Budapešti hledají šéfkuchaře, který by zabezpečil otevření a provoz nové restaurace. Řekl jsem si, proč ne, a poslal do Maďarska životopis. Za pár týdnů mi zavolal majitel restaurace a pozval mě na pár dní do Budapešti, abych jim zlehka něco uvařil a případně s nimi probral jejich projekt. Řekl sem si – ještě nikdy jsem nebyl v Budapešti, tenhle pán mi zaplatí pěkný víkend, tak proč ne, když to nevyjde, budu mít aspoň zážitky z cestování. Jakmile jsem se ale detailně seznámil s projektem nové restaurace, nebylo o čem přemýšlet. Přijal jsem nabídku a o dva měsíce později jsem se již stěhoval do Maďarska.

Netrvalo to dlouho a získal jste pro Costes michelinskou hvězdu. Co to pro vás znamenalo?

To se velmi těžko popisuje slovy. Myslím, že každý, bez ohledu na to, co dělá, má rád, když je jeho práce uznávaná. Pro nás kuchaře je nejvýznamnějším oceněním bezpochyby právě Michelin. Navíc se mi podařilo být prvním v zemi, kdo získal toto ocenění, a k tomu pouhý rok poté, co jsem tu začal pracovat, to bylo opravdu neuvěřitelné. Ale samozřejmě to není jen o mně. Mohu být tváří restaurace, ale nezapomeňte, že ji tvoří tým zhruba dvaceti lidí, od kolegů, kteří myjí nádobí, přes kluky v kuchyni, obsluhu, management a také majitele. Všichni mají svůj velký podíl na té malinkaté hvězdičce.

Na webu vaší restaurace nás zaujalo, že jejím hlavním sloganem je heslo „Bez kompromisu". V čem nejste ochotný v gastronomii dělat kompromisy?

Ve všech myslitelných významech. Neděláme žádné kompromisy, tak aby měl host možnost zažít ten nejlepší možný zážitek. Ať už jde o ty nejvybranější suroviny, které používáme, dokonalou obsluhu, kterou našim hostům poskytujeme, nebo třeba vína, která dáváme na náš vinný list… Nic, co v Costes vyprodukujeme, není uděláno bez důvodu a pečlivého plánování. Vidět naše hosty spokojené, to je pro nás pak ta nejlepší možná odměna.

Co ze svého kuchařského umění předvedete návštěvníkům Karlovského gastrofestivalu?

Chceme přetvořit některé maďarské klasiky a zapracovat do nich mé osobní chutě. Zkrátka tak, aby lidé mohli ochutnat, jak vidí maďarskou kuchyni a tradiční maďarské suroviny cizinec.

Už jste někdy byl v Česku a ochutnal jste zdejší, speciálně valašskou kuchyni?

Bohužel jsem nikdy nebyl v České republice a kromě toho, že znám pár českých piv a vím, že české ženy jsou nádherné, neznám nic dalšího. Opravdu moc se k vám těším.

Prozraďte nám ještě jednu věc - mnozí kuchaři jsou rádi, když si doma od vaření odpočinou. Jak je tomu u vás?

Také patřím k té skupině kuchařů, kteří po návratu z práce doma už vařit nechtějí. :-) Když mám volno, vařím doma velmi, velmi zřídka. Doma nejraději jím pohodlné jídlo – něco jednoduchého a čerstvého. Vzhledem k tomu, že jsem z Portugalska, velmi tíhnu k moři a všem mořským plodům, které jsou zároveň na mém seznamu oblíbených jídel. Miluju mořské plody a klidně bych se jimi mohl živit pořád.

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na viděnou na Valašsku!

Maďaři přivezou na gastrofestival pilobřicha, mangalici a „michelinského" kuchaře

Velké Karlovice - Pilobřich, mangalica a Orange baba, ale také vyhlášená maďarská vína, uherák a čabajka. Tyto a mnohé další tradiční i neobvyklé maďarské speciality budou moci ochutnat návštěvníci Karlovského gastrofestivalu, který se uskuteční 5. až 7. října ve Velkých Karlovicích. Je sice zaměřen hlavně na popularizaci valašské gastronomie, zároveň ale každý ročník zpestří gastronomie některé z evropských zemí. Letos přišlo řada na Maďarsko.

Ilustrační foto.

Do Velkých Karlovic tak míří výprava maďarských kuchařů a producentů v čele s držitelem prestižní michelinské hvězdy, která je považována za nejvyšší ocenění kuchařského umění na světě. Šéfkuchař Miguel Rocha Vieira, původem Portugalec, působí v budapešťské restauraci Costes. Ta díky němu získala vůbec první michelinskou hvězdu v Maďarsku.

„Loni jsme na gastrofestival pozvali michelinského kuchaře poprvé, vařil tu Alessandro Gavagna z italské restaurace La Subida a jeho Galavečeře měla velký úspěch. Věříme proto, že gurmány přiláká i letošní host. V sobotu 6. října připraví v hotelu Lanterna Michelinský oběd a Galavečeři. Zatímco součástí degustačního menu k obědu bude jehněčí maso v jedinečné úpravě či neobvyklý dezert Orange baba, k večeři se bude servírovat mj. pilobřich, velmi vzácná a labužníky vysoce ceněná ryba. Nebudou chybět ani ochutnávky maďarských vín. Vzhledem k omezené kapacitě doporučujeme zájemcům včasnou rezervaci," uvedl Tomáš Blabla, ředitel hotelů Resortu Valachy, který Karlovský gastrofestival pořádá.

Kromě michelinského kuchaře přijedou z Budapešti zástupci další vyhlášené restaurace Almárum Hungarorum. V sobotu připraví Maďarskou galavečeři v hotelu Horal, při níž hosté ochutnají mimo jiné pokrm z mangalice – vepřového masa stejnojmenného maďarského plemene, které je stále oblíbenější u milovníků zdravé stravy pro vysoký obsah takzvaného zdravého cholesterolu.

Maďaři budou mít při Karlovském gastrofestivalu zastoupení i na mezinárodním farmářském trhu, který se uskuteční v rámci hlavního gastrofestivalového programu - takzvané Gastro tour v sobotu 6. a neděli 7. října vždy od 10 do 18 hodin. Vedle tuzemských producentů tak budou na farmářském trhu k dostání i klobásy, salámy a další produkty z mangalice, vína a pálenka, kozí, kravské a ovčí sýry, koření nebo husí speciality.

Karlovský gastrofestival se letos koná počtvrté. Součástí programu jsou ochutnávky krajových specialit v restauracích a hospodách v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích a další doprovodné programy, jako mezinárodní farmářský trh, řemeslný jarmark, barmanské večery, lidová veselice, kuchařské show nebo tradiční soutěž o nejlepší valašský frgál.

www.karlovskygastrofestival.cz

Autor: Redakce

+ sdílejte

Sdílejte článek pomocí sociálních sítí

HLAVNÍ ZPRÁVY

30.7.2014. Hasiči v Olšanech u Prostějova odčerpávají vodu po vydatné bouřce

Bouřka spláchla Prostějovsko. Lijáky mají polevit, víkend slibuje tropy

Prostějovsko - Bouřka dopovázená vydatným lijákem se ve středu odpoledne přehnala přes část Olomouckého kraje.

Otevření opravené prodejny s elektronikou v Prostějově přilákalo davy

Otevření zrekonstruované prodejny Euronics na Žižkově náměstí v Prostějově

Prostějov – Novou tvář dostala prodejna s elektronikou Euronics na Žižkově náměstí v Prostějově, kterou provozuje společnost Emos trading a.s. Slavnostní otevření…

HLASUJTE v soutěži Můj rybářský úlovek pro vítěze červencového kola

Soutěžní číslo 113 – Vlastimil Bořuta, jeseter, 106 cm, nevážen.

Střední Morava - Nafoťte se se svým úlovkem a zúčastněte se 3. ročníku fotografické soutěže "Můj rybářský úlovek 2014" o zajímavé ceny. Soutěž sponzoruje prodejna…

ZŠ Dr. Horáka má novou ředitelku Petru Rubáčovou

Základní škola Dr. Horáka v Prostějově

Prostějov – Základní škola Dr. Horáka v úterý našla svého ředitele. Po v červnu odvolaném Ivanu Pospíšilovi sem 1. srpna nastoupí jako ředitelka Petra Rubáčová.

Diskuse

Do diskuse nikdo nevložil žádný příspěvek

CELEBRITY

Očima Markéty: Desetibojař Šebrle by nahý ve Zprávách konečně zabodoval

Očima Markéty: Desetibojař Šebrle by nahý ve Zprávách konečně zabodoval

Zatímco v desetiboji získával zlato a překonával rekordy, v moderování trhá ostudu. Roman Šebrle (39) by… celý článek ›

Skončí na ulici? Rychtář přijde o firmu, v oboru bude mít zákaz působení!

Skončí na ulici? Rychtář přijde o firmu, v oboru bude mít zákaz působení!

Josef Rychtář zřejmě přijde o své podnikání. Soud mu nařídil 80 hodin prospěšných prací a dostal zákaz… celý článek ›

Poblázněné těhulky: Podívejte se, co s ženami v očekávání dělají hormony!

Poblázněné těhulky: Podívejte se, co s ženami v očekávání dělají hormony!

Těhotenství dělá se ženami divy, hormony se jim bouří v tělech a kromě bizarních chutí je přepadají i ty… celý článek ›

Lampard se v USA omlouvá za 11. září: Byl jsem mladej a blbej

Lampard se v USA omlouvá za 11. září: Byl jsem mladej a blbej

Z Franka Lamparda se stala po přestupu do FC New York City největší hvězda zámořské MLS. Zůstává ale… celý článek ›

EXKLUZIVNÍ ZPRÁVY

Jak na tom skutečně je Michal HRŮZA? Vyhráno ještě zdaleka NEMÁ!

Jak na tom skutečně je Michal HRŮZA? Vyhráno ještě zdaleka NEMÁ!

Lékaři včera po čtrnácti dnech probudili Michala Hrůzu (43) z umělého spánku, do něhož ho uvedli po… celý článek ›

ŠOKUJÍCÍ novinka: Michaela Ochotská čeká s Lukášem Rosolem DÍTĚ!

ŠOKUJÍCÍ novinka: Michaela Ochotská čeká s Lukášem Rosolem DÍTĚ!

A je to tady! Mediálně velice sledovaný pár Michaela Ochotská (29) a Lukáš Rosol (29) čekají prvního… celý článek ›

SOUD už ví, zda moderátor Voříšek spolupracoval s StB. A budete v ŠOKU

SOUD už ví, zda moderátor Voříšek spolupracoval s StB. A budete v ŠOKU

Dlouho očekávaný verdikt v kauze údajné spolupráce Karla Voříška (50) s komunistickou StB je tady.… celý článek ›

PRSATICE Eva Feuereislová opět NAHÁ. Co ukázala u bazénu tentokrát?

PRSATICE Eva Feuereislová opět NAHÁ. Co ukázala u bazénu tentokrát?

Majitelka silikonového poprsí č. 5 a účastnice reality show VyVolení Eva Feuereislová (24) se opět… celý článek ›

ZPRÁVY Z ČR A ZE SVĚTA

Choroby mozku stojí EU stamiliardy eur ročně

Choroby mozku stojí EU stamiliardy eur ročně

Praha – Dnes si jen těžko představujeme, že před sto lety mohl průměrný Čech očekávat délku života kolem… celý článek ›

Sexuolog Weiss: Odháčkování je naprostý nesmysl

Sexuolog Weiss: Odháčkování je naprostý nesmysl

Zlín – Za naprostý nesmysl označil dnes u zlínského soudu sexuolog Petr Weiss takzvanou metodu… celý článek ›

Babiš má v terénu problémy. Prověřit tisíce lidí je těžké

Babiš má v terénu problémy. Prověřit tisíce lidí je těžké

Praha – Osobní kouzlo má omezenou platnost, zjišťuje možná v těchto dnech šéf hnutí ANO Andrej Babiš.… celý článek ›

Zadání obráceného PIN kódu policii opravdu nepřivolá

Zadání obráceného PIN kódu policii opravdu nepřivolá

Chebsko - Teoreticky by to mělo vypadat tak, že pokud má ohrožený člověk PIN 1234 a v případě nouze zadá… celý článek ›

Copyright © VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., 2005 - 2014, všechna práva vyhrazena. Používáme informační servis ČTK. Publikování nebo šíření obsahu denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA-LABE-PRESS, a.s., zakázáno. VLTAVA-LABE-PRESS, a.s. je členem Unie vydavatelů.

Kontakt na redakci. Proč inzerovat v novinách - www.reklamavnovinach.cz