Na práci lázeňského číšníka jej baví především to, že často poznává spoustu zajímavých nových lidí

Už sedm let pracuje coby číšník v prestižním čtyř-hvězdičkovém luhačovickém wellness hotelu Augustiniánský dům, celkem se pak o hosty v lázeňském městě stará již úctyhodných sedmnáct let.

„Klientela je náročná. Tady ještě více než kdekoliv jinde. Hosté za ty peníze, které u nás utratí, chtějí kvalitu a rychlost servisu. Mají mlsnější jazýčky, jak na víno, tak na dobré jídlo či třeba dezerty,“ usmívá se sympatický mladý muž.

Jeho den začíná v sedm hodin ráno, o hodinku později už musí být v práci na nohou a rozdávat úsměvy. Doma v posteli prý usíná zpravidla kolem půlnoci nebo až v jednu hodinu.

„S mojí kariérou číšníka jde ruku v ruce i můj osobní život. Vždyť s manželkou jsme spolu už dvacet let, skoro od mých sedmnácti,“ podotýká.

Na práci číšníka jej baví především to, že často poznává spoustu zajímavých nových lidí, které by běžně nikdy nepoznal. Jde například o známé tváře ze showbyznysu, špičkové sportovce, trenéry a další významné osobnosti kulturního a společenského života. Někteří se časem vracejí a stávají se tak z nich dobří známí, přátelé.

„Mezi ně patří určitě například herec Jan Přeučil, kterého jsem už několikrát obsluhoval, jeho přítelkyně paní Eva Hrušková či třeba pan prezident Miloš Zeman,“ vyzdvihuje.

Ani o nakonec úsměvné historky v práci nemá nouzi. Zrovna nedávno se mu nechtíc podařilo poprvé za celých sedmnáct let polít nešťastnou náhodou vlivem stísněného prostoru jednoho hosta jahodovým džusem.

„Nikdy jsem opravdu nikoho nepolil. Spíše se to vždycky snažím obrátit na sebe. Ale tentokrát se to nepodařilo. Když pak pánovi stékal studený jahodový džus po zádech, ani se neotočil a jen se zeptal: „Je to voda?“ Nebyla. Jeho paní se zasmála a řekla, že se mu ta košile stejně nelíbila,“ přibližuje historku Tomáš Janoušek.

Energii a sílu do dalších pracovních dnů čerpá relaxováním u dobrého vína či piva. Denně naběhá v práci mnoho kilometrů. I proto se udržuje ve výborné fyzické kondici. Volný čas rád tráví sekáním zahrad křovinořezem.

„Takže ho s chutí vezmu do ruky a kdo potřebuje, jdu a poseču… Samozřejmě za mírnou úplatu na benzin či olej. Také si rád posedím u počítače,“ doplňuje s úsměvem.

Číšnická kariéra Tomáše Janouška začala ve Strážnici na jižní Moravě, kde žil a studoval. Později si tam našel i práci. Pak šel na vojnu do Hodonína, kde půl roku působil jako kuchař, poté byl převelený na velitelství pozemních sil do Olomouce, kde obsluhoval jako číšník. A tak to všechno začalo.