VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hanácká svatba: zkuste uzené se švestkovou

Svatební hostina na Hané není pro nikoho, kdo drží dietu, nebo je vegetarián. Pokud byste tedy nebyli nevěstou. Ostatní se cpali masem a dopřávali si minimálně devíti chodů. Nechyběly ani vdolky a celou dobu vyhrávala muzika.

23.2.2012
SDÍLEJ:

Hanácká svatbaFoto: DENÍK/Petra Pášová

Hanáci hovězí maso příliš často nekonzumovali. Výjimku tvořily pouze svatební hostiny.

Předtím, než se na stůl začalo nosit jídlo, zpívala se uvítací píseň. Šlo buď o Vítám já vás nebo Pěkně vás vicem.

Pro rozptýlení hostů poté nesla starší družba naprasklou mísu, kterou naplnila vodou a pilinami, do světnice. Jakoby nechtěně zakopla o práh, mísu rozbila a následně se všem svatebním hostům omlouvala.

Následovaly přípitky, které mohly být i ve formě písně. Známou přípitkovou písní je třeba Hode, hode, vzácný hode.

Před hanáckou svatební hostinou se nejspíš vyplatilo držet krátkou hladovku, protože po přípitcích se začaly na stůl nosit hromady jídla.

Starší družička nese na stůl polévku, která bývala většinou hovězí.

„Přestaň, líbezná mozeko hrát, něco vám bodo povídat! Pomodlíme se Otčenáš, paňmámo, jak se máš? Modlíme se Věřím v Boha, mňéte se rádi oba. Pomodlíme se Desatero, abe láske dosti belo! Modlíme se včel s ženichem, páni hosti s Pánem Bohem.“ Těmito slovy družička doprovázela onu polévku.

Po polévce začala „trachta“, při níž si svatební hosté dopřávali až devět chodů masitých pokrmů.

Pořadí jednotlivých jídel mělo svůj řád, který byl více než pragmatický. Jako první se nosilo „to horší“, aby se hosté pořádně najedli. Pak teprve se přineslo to nejlepší.

Jiná tradice zase měla následující pořadí. Po polévce následovala omáčka s pokrájeným masem. Pak se na stole objevila nudlová polévka a slepice, jež se krájela na přesný počet hostů u slavnostní tabule.

Potom hodovníci pokračovali opět omáčkou, která tentokrát byla smetanová, křenová nebo tmavá švestková.

A pokračujeme: dršťková, pečeně a vdolky

Aby toho nebylo málo, na stole přistála dršťková polévka, hospodyně přinesla moučnice obalené v medu a másle a pečené hovězí s kmínem a zelí.

Závěrečným chodem byly vdolky. Obvykle se jich napeklo až patnáct kop, což je devět stovek kusů. Vdolek a kus hovězího pak svatební hosté dostávali jako výslužku.

Zatímco si všichni u stolu dopřávali jeden chod za druhým, nevěsta seděla tiše za stolem a příliš se nebavila.

Kromě trochy obilných penízků žádné jídlo nedostala. Někde dostala pod obrácený talíř vrabce. Když talíř zvedla, vrabec uletěl a nevěsta se ke všeobecnému veselí polekala. (sin)

Více tipů, návodů a receptů na www.vseovareni.cz
23.2.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Petr Komárek, student, novinář a spisovatel

Devatenáctiletý spisovatel: Knihu o Prostějově jsem chtěl hlavně čučavou

Ilustrační foto

ON-LINE o pivu. Ptejte se ředitele pivovaru Holba

Vedra vrcholí. Na víkend spadne teplota o 10 stupňů

Uprostřed týdne dosáhnou tropické teploty v Olomouckém kraji vrcholu, pak se začne ochlazovat. Víkend by měl být výrazně chladnější a pod mrakem.

Nová kniha o Prostějově je na světě. Nezapomíná na parky ani kuriozity

Pořádně zaplněný byl v pondělí po páté hodině večer podkrovní sál prostějovské knihovny. A nechyběli ani návštěvníci jako primátorka Alena Rašková, její náměstkyně Ivana Hemerková, ředitel střední školy Václav Křupka či knihovny Aleš Procházka.

Kdy otevře rozhledna na Kosíři? Má plán oprav

"Nevím". Takovou dostávají v těchto dnech turisté odpověď na dotaz, kdy se opět dostanou na ochoz rozhledny zdobící Velký Kosíř.

DOTYK.CZ

Prima vyhodila vedoucího vydání Diváckých zpráv neprávem, rozhodl soud

Obvodní soud pro Prahu 8 rozhodl po třech letech ve sporu mezi televizí Prima a vedoucím vydání jejích Diváckých zpráv Jiřím Fröhlichem. Ten se soudil o neplatnost okamžitého zrušení svého pracovního poměru. Soudkyně obvodního soudu dala Fröhlichovi za pravdu. Rozsudek zatím nenabyl platnost, obě strany se mohou odvolat.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies