VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hanácká svatba: zkuste uzené se švestkovou

Svatební hostina na Hané není pro nikoho, kdo drží dietu, nebo je vegetarián. Pokud byste tedy nebyli nevěstou. Ostatní se cpali masem a dopřávali si minimálně devíti chodů. Nechyběly ani vdolky a celou dobu vyhrávala muzika.

23.2.2012
SDÍLEJ:

Hanácká svatbaFoto: DENÍK/Petra Pášová

Hanáci hovězí maso příliš často nekonzumovali. Výjimku tvořily pouze svatební hostiny.

Předtím, než se na stůl začalo nosit jídlo, zpívala se uvítací píseň. Šlo buď o Vítám já vás nebo Pěkně vás vicem.

Pro rozptýlení hostů poté nesla starší družba naprasklou mísu, kterou naplnila vodou a pilinami, do světnice. Jakoby nechtěně zakopla o práh, mísu rozbila a následně se všem svatebním hostům omlouvala.

Následovaly přípitky, které mohly být i ve formě písně. Známou přípitkovou písní je třeba Hode, hode, vzácný hode.

Před hanáckou svatební hostinou se nejspíš vyplatilo držet krátkou hladovku, protože po přípitcích se začaly na stůl nosit hromady jídla.

Starší družička nese na stůl polévku, která bývala většinou hovězí.

„Přestaň, líbezná mozeko hrát, něco vám bodo povídat! Pomodlíme se Otčenáš, paňmámo, jak se máš? Modlíme se Věřím v Boha, mňéte se rádi oba. Pomodlíme se Desatero, abe láske dosti belo! Modlíme se včel s ženichem, páni hosti s Pánem Bohem.“ Těmito slovy družička doprovázela onu polévku.

Po polévce začala „trachta“, při níž si svatební hosté dopřávali až devět chodů masitých pokrmů.

Pořadí jednotlivých jídel mělo svůj řád, který byl více než pragmatický. Jako první se nosilo „to horší“, aby se hosté pořádně najedli. Pak teprve se přineslo to nejlepší.

Jiná tradice zase měla následující pořadí. Po polévce následovala omáčka s pokrájeným masem. Pak se na stole objevila nudlová polévka a slepice, jež se krájela na přesný počet hostů u slavnostní tabule.

Potom hodovníci pokračovali opět omáčkou, která tentokrát byla smetanová, křenová nebo tmavá švestková.

A pokračujeme: dršťková, pečeně a vdolky

Aby toho nebylo málo, na stole přistála dršťková polévka, hospodyně přinesla moučnice obalené v medu a másle a pečené hovězí s kmínem a zelí.

Závěrečným chodem byly vdolky. Obvykle se jich napeklo až patnáct kop, což je devět stovek kusů. Vdolek a kus hovězího pak svatební hosté dostávali jako výslužku.

Zatímco si všichni u stolu dopřávali jeden chod za druhým, nevěsta seděla tiše za stolem a příliš se nebavila.

Kromě trochy obilných penízků žádné jídlo nedostala. Někde dostala pod obrácený talíř vrabce. Když talíř zvedla, vrabec uletěl a nevěsta se ke všeobecnému veselí polekala. (sin)

Více tipů, návodů a receptů na www.vseovareni.cz
23.2.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prostějovan David Vidrman se chystá na čtvrtý ročník pořádání závodů v Plumlově: na programu jsou duatlon a triatlon.

Pořadatel duatlonu a triatlonu David Vidrman: Pověsil jsem si na krk pěkný kříž

Ilustrační foto.

Bezdomovci v Prostějově dostanou potravinové a hygienické baličky

Kam o víkendu? Na čarodějnice, Vypsanou fiXu i nahé Slovácko

Porce tipů kam vyrazit o prodlouženém provmájovém víkendu na Prostějovsku.

Den s IZS v Prostějově zrušili, kvůli počasí

Akce, při které se dnes měly představit jednotlivé složky záchranného systému, je z důvodu velmi nepříznivého počasí v posledních dnech zrušena.

Sídliště Šárka čeká další etapa regenerace. Takto má vypadat

Už v úterý začne druhá etapa regenerace prostějovského sídliště Šárka. Tentokrát se stavební firma zaměří na chodníky, parkoviště, silnice, veřejné osvětlení nebo kanalizační síť. Ty to práce, ale omezí pohyb vozů po sídlišti.

Prostějovský Majáles bude letos s novinkami

Přípravy na studentský svátek, Majáles, vrcholí. A to i v Prostějově. Zdejší program navíc přinese řadu změn. A také jednu derniéru.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies