VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hanácká svatba: zkuste uzené se švestkovou

Svatební hostina na Hané není pro nikoho, kdo drží dietu, nebo je vegetarián. Pokud byste tedy nebyli nevěstou. Ostatní se cpali masem a dopřávali si minimálně devíti chodů. Nechyběly ani vdolky a celou dobu vyhrávala muzika.

23.2.2012
SDÍLEJ:
Fotogalerie
19 fotografií

Hanácká svatbaFoto: DENÍK/Petra Pášová

Hanáci hovězí maso příliš často nekonzumovali. Výjimku tvořily pouze svatební hostiny.

Předtím, než se na stůl začalo nosit jídlo, zpívala se uvítací píseň. Šlo buď o Vítám já vás nebo Pěkně vás vicem.

Pro rozptýlení hostů poté nesla starší družba naprasklou mísu, kterou naplnila vodou a pilinami, do světnice. Jakoby nechtěně zakopla o práh, mísu rozbila a následně se všem svatebním hostům omlouvala.

Následovaly přípitky, které mohly být i ve formě písně. Známou přípitkovou písní je třeba Hode, hode, vzácný hode.

Před hanáckou svatební hostinou se nejspíš vyplatilo držet krátkou hladovku, protože po přípitcích se začaly na stůl nosit hromady jídla.

Starší družička nese na stůl polévku, která bývala většinou hovězí.

„Přestaň, líbezná mozeko hrát, něco vám bodo povídat! Pomodlíme se Otčenáš, paňmámo, jak se máš? Modlíme se Věřím v Boha, mňéte se rádi oba. Pomodlíme se Desatero, abe láske dosti belo! Modlíme se včel s ženichem, páni hosti s Pánem Bohem.“ Těmito slovy družička doprovázela onu polévku.

Po polévce začala „trachta“, při níž si svatební hosté dopřávali až devět chodů masitých pokrmů.

Pořadí jednotlivých jídel mělo svůj řád, který byl více než pragmatický. Jako první se nosilo „to horší“, aby se hosté pořádně najedli. Pak teprve se přineslo to nejlepší.

Jiná tradice zase měla následující pořadí. Po polévce následovala omáčka s pokrájeným masem. Pak se na stole objevila nudlová polévka a slepice, jež se krájela na přesný počet hostů u slavnostní tabule.

Potom hodovníci pokračovali opět omáčkou, která tentokrát byla smetanová, křenová nebo tmavá švestková.

A pokračujeme: dršťková, pečeně a vdolky

Aby toho nebylo málo, na stole přistála dršťková polévka, hospodyně přinesla moučnice obalené v medu a másle a pečené hovězí s kmínem a zelí.

Závěrečným chodem byly vdolky. Obvykle se jich napeklo až patnáct kop, což je devět stovek kusů. Vdolek a kus hovězího pak svatební hosté dostávali jako výslužku.

Zatímco si všichni u stolu dopřávali jeden chod za druhým, nevěsta seděla tiše za stolem a příliš se nebavila.

Kromě trochy obilných penízků žádné jídlo nedostala. Někde dostala pod obrácený talíř vrabce. Když talíř zvedla, vrabec uletěl a nevěsta se ke všeobecnému veselí polekala. (sin)

Více tipů, návodů a receptů na www.vseovareni.cz
23.2.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Dopravní horor za dveřmi: brzy neprojedete na Němčice ani na Protivanov

Policejní dopravní kontrola. Ilustrační fotografie.

Při silniční kontrole řidiče zradil zápach konopí v kufru

Zeman v Konici: dostal živou vodu, odmítl migranty a zástup aplaudoval

VIDEO / Pošmourno, mrholení, po chvíli déšť. Počasí prezidenta republiky Miloše Zemana v Konici nevítalo. Zato však lidé ano. Do parku u zámku jich přišlo několik set.

Odměna za dopadení muže, který pořezal Petru Kvitovou, se zvedla na půl milionu

Od napadení Petry Kvitové v jejím prostějovském bytě uplynuly tři měsíce. Policie agresora, který známou tenistku v prosinci pořezal, stále nedopadla. Pátrání je zatím bezvýsledné i navzdory stotisícové odměně, již na dopadení pachatele vypsal mateřský tenisový klub Petry Kvitové v Prostějově. Nyní se odměna zvedá na půl milionu korun.

Historici k válce na Prostějovsku: Rumunům máme být za co vděční

Beznadějně zaplněný sál prostějovského archívu přilákal na úterní besedu ke konci války na Prostějovsku Klub vojenské historie Dukla.

Prezident navštívil prostějovské speciály, sako vyměnil za vojenskou bundu

VIDEO / Prezident Miloš Zeman strávil poslední den návštěvy Olomouckého kraje na Prostějovsku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies