VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Deník servíruje italské speciality: tuňák s bylinkami

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ – Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi není jen odborníkem na typická italská jídla. Jeho univerzální záběr činnosti zahrnuje i různé způsoby přípravy ryb.

2.2.2012
SDÍLEJ:

Tuňák s bylinkamiFoto: DENÍK/archiv

V aktuálním díle představí recept na přípravu tuňáka, jehož typickou chuť citlivě doplní pečlivě vybrané bylinky. Claudio Rossi připomíná, že výhodou tohoto receptu je časová nenáročnost, ale pokrm se přitom hodí i ke slavnostním příležitostem.

Na jednu porci budeme potřebovat:
200 g čerstvého tuňáka (bez kosti a bez kůže, nejlépe filet)
olivový olej
čerstvě umletý pepř
tymián
estragon
rozmarýn
ruccola
citronovou šťávu
sůl

Postup: tuňáka naporcujeme po 200 gramech, na výšku 2 až 3 centimetrů. Obalíme v hrubém pepři, okořeníme, osolíme a pokapeme citronem. Takto připravenou rybu opečeme zprudka z obou stran, zhruba 2 minuty (každou stranu). Na pánev přidáme hovězí bujón, trochu ruccoly, a kousek másla kterým se omáčka zahustí. Touto omáčkou nakonec tuňák polejeme. Při správné přípravě by měl být tuňák uvnitř teplý, ale růžový. Jako příloha jsou vhodné například opékané brambory. Ty lze vylepšit tak, že krátce orestujeme cibuli na másle, nakrájenou na tenké čtvrtky spolu s rukolou. Přidáme opečené brambory, a zasypeme strouhaným sýrem. Po chvilce míchání jsou brambory připraveny ke konzumaci (brambory je vhodnější při přípravě na pánvi takzvaně „prohodit“). V restauraci se často podává jako příloha dušená zelenina, pokrm je pak velmi dietní. Při prostřené tabuli by nemělo u rybího pokrmu chybět kvalitní víno. Claudio Rossi doporučuje víno suché, bílé - Sauvignon.

Další doporučení: není vhodné nahrazovat tuňáka mraženým, výsledek nestojí za námahu. Naopak u čerstvého tuňáka je nutné dbát, aby, aby se nepropekl až do středu. (poh)

V příštím díle: „Pappardelle all‘ amatriciana“
2.2.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Středoškolský Majáles v Prostějově
42

Prostějovský Majáles bude letos s novinkami

Ilustrační foto
17

Kritika nový bazén nezvětšila. Padesátka se nevyplatí, tvrdí radní

O cukrovce a obezitě ON-LINE. Ptejte se lékařky

Diabetes, lidově řečeno cukrovka, je nebezpečné onemocnění. Přináší s sebou poškození ledvin, zraku, onemocnění nervů i amputaci končetin. Souvisí také s obezitou. 

Prostějov vs. Olomouc! Velká hanácká bitva určí královny extraligy

Vrchol volejbalové sezony je tady! Ve finále extraligy se proti sobě postaví Prostějov a Olomouc, dva nejlepší kluby letošní sezony. Vítěz prestižní bitvy o Hanou pak ovládne celou Českou republiku.

Ptejte se primáře Vladimíra Řiháka, jak si chránit svoje plíce

ON-LINE ROZHOVOR / Co dělá s plícemi cigaretový kouř? Jak poznat, že s plícemi není něco v pořádku? Proč už není nutné děti očkovat proti tuberkolóze? S jakými zajímavými případy se během své mnohaleté lékařské praxe setkal?

Den s IZS v Prostějově zrušili, kvůli počasí

Akce, při které se v pátek měly představit jednotlivé složky záchranného systému, je z důvodu velmi nepříznivého počasí v posledních dnech zrušena.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies