VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Deník servíruje italské speciality: tuňák s bylinkami

Střední Morava /SERIÁL DENÍKU/ – Italský gastronomický specialista, a majitel uherskohradišťské restaurace Ristorante Hotel Maxi Claudio Rossi není jen odborníkem na typická italská jídla. Jeho univerzální záběr činnosti zahrnuje i různé způsoby přípravy ryb.

2.2.2012
SDÍLEJ:

Tuňák s bylinkamiFoto: DENÍK/archiv

V aktuálním díle představí recept na přípravu tuňáka, jehož typickou chuť citlivě doplní pečlivě vybrané bylinky. Claudio Rossi připomíná, že výhodou tohoto receptu je časová nenáročnost, ale pokrm se přitom hodí i ke slavnostním příležitostem.

Na jednu porci budeme potřebovat:
200 g čerstvého tuňáka (bez kosti a bez kůže, nejlépe filet)
olivový olej
čerstvě umletý pepř
tymián
estragon
rozmarýn
ruccola
citronovou šťávu
sůl

Postup: tuňáka naporcujeme po 200 gramech, na výšku 2 až 3 centimetrů. Obalíme v hrubém pepři, okořeníme, osolíme a pokapeme citronem. Takto připravenou rybu opečeme zprudka z obou stran, zhruba 2 minuty (každou stranu). Na pánev přidáme hovězí bujón, trochu ruccoly, a kousek másla kterým se omáčka zahustí. Touto omáčkou nakonec tuňák polejeme. Při správné přípravě by měl být tuňák uvnitř teplý, ale růžový. Jako příloha jsou vhodné například opékané brambory. Ty lze vylepšit tak, že krátce orestujeme cibuli na másle, nakrájenou na tenké čtvrtky spolu s rukolou. Přidáme opečené brambory, a zasypeme strouhaným sýrem. Po chvilce míchání jsou brambory připraveny ke konzumaci (brambory je vhodnější při přípravě na pánvi takzvaně „prohodit“). V restauraci se často podává jako příloha dušená zelenina, pokrm je pak velmi dietní. Při prostřené tabuli by nemělo u rybího pokrmu chybět kvalitní víno. Claudio Rossi doporučuje víno suché, bílé - Sauvignon.

Další doporučení: není vhodné nahrazovat tuňáka mraženým, výsledek nestojí za námahu. Naopak u čerstvého tuňáka je nutné dbát, aby, aby se nepropekl až do středu. (poh)

V příštím díle: „Pappardelle all‘ amatriciana“
2.2.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Prostějovští fanoušci

Jestřábi hostí Kadaň a apelují na fanoušky

Desátý závod seriálu hasičských závodů v požárním útoku - Soběsuky 23.9. 2017
92

OBRAZEM: Hasičům vyvrcholila soutěžní sezóna, zápolili v Soběsukách

AKTUALIZOVÁNO

Do filmového nebe odešla Květa Fialová, Tornádo Lou z Limonádového Joe

Ve věku 88 let zemřela česká filmová legenda Květa Fialová. Slavnou herečku znali diváci především jako zpěvačku Tornádo Lou z westernové parodie Limonádový Joe, hraběnku z komedie Adéla ještě nevečeřela či z klasiky Babička a Šarlotu z Účastníků zájezdu.

Jestřábi nestačili na Benátky. Stupidní chyby, zlobil se Vykoukal

Z dalekého výletu do Čech si hokejisté Prostějova body nepřivezou. Po sobotní porážce v Českých Budějovicích padli svěřenci Jiřího Vykoukala i v Benátkách, kde prohráli 2:4. Obě branky Prostějova vstřelil obránce Dušan Žovinec, který pokaždé využil přesilovou hru.

Stavba rychlé železnice se blíží. Starostka varuje před spekulanty

V plném proudu jsou přípravy na modernizaci a částečně novostavbu železniční tratě mezi Vyškovem a Přerovem.

Dvě bouračky na jedné křižovatce během odpoledne. Řidiči zraněni

 Škody za sto třicet tisíc korun a také dva zranění. Taková je bilance dvou nedělních nehod na křižovatce silnic spojujících Smržice s Mostkovicemi a Kostelec na Hané s Prostějovem.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení