„Domácí hráli samozřejmě líp, než my. Když začneme od obrany, tak my jsme v ní propadali. Dostali jsme už skoro padesát bodů v půlce. Hrůza, nakonec pětadevadesát bodů,“ kroutil hlavou prostějovský trenér Zbyněk Choleva.

Naopak spokojený byl kouč Svitav Lubomír Růžička: „Byli jsme hladovější, než soupeř. Na něm bylo trošku znát, že v posledním týdnu absolvoval tři těžké utkání, takže neměl tolik času se asi připravit. Myslím si, že jsme celý zápas diktovali tempo hry.“

Domácí Tuři přehrávali Prostějov po celou dobu zápasu. Orli tentokrát nevyhráli ani jedinou čtvrtinu. Jen zkraje klání se zásluhou tří trojek stali na chvíli pro Svitavy hrozbou a vedli 9:4. To však domácí tým v čele s exprostějovskými Slezákem a Markem nezastavilo. Brzy srovnal a začal si budovat vedení. V poločase už bylo dvanáctibodové. 

ČTĚTE TAKÉ: Agelky padly s Olomoucí v generálce na finále Českého poháru

Po změně stran rychle Svitavy vedly o dvacet bodů a duel byl předčasně rozhodnut. Kouč Růžička tak mohl s klidem pustit na palubovku méně zkušené hráče, ale ani na ně Prostějov nestačil. Ovládli totiž závěrečnou čtvrtinu v poměru 15:12 a celý zápas pak hrozivým výsledkem 95:68.

„Stejně jako obrana se nám nedařil ani útok, kdy jsme netrestali chyby obrany. Počkáme, až se opět postaví na svá místa, potom už to zkoušíme znovu, a tam nás třeba zastaví naše vlastní ztráty, jako kroky, stojíme v autu, a tak dále, takže špatně,“ krčil rameny Choleva.

„Vyhověli jsme si na útočné polovině, četli jsme dobře jejich obranu. Když přejdu k naší obraně. Pár chybiček by se určitě našlo, ale to bylo z přemíry chtění. My jsme někdy až moc atakovali hráče s míčem, otvírali jsme vnitřní prostor, ale i tak jsme odvedli dobrou práci. V neposlední řadě jsem velmi rád za to, jak se rozdělily minuty, všichni si zahráli. Odvedli jsme dobrou práci,“ radoval se naopak kouč Růžička.

DEKSTONE TUŘI SVITAVY - ORLI PROSTĚJOV 95:68 (49:37)

Body: Mickelson 19, Smithson 18, Vučica 13 – Fitzpatrick 16, Dyck 12, Jacobs 12. Rozhodčí: Dolinek, Jedlička, Kapaňa. Fauly: 21:18. TH: 15/12 - 26/15. Trojky: 7:5. Doskoky: 39:26.