Na startu pod Hotelem Voroněž z týmu chyběli pouze Viktor Vrážel a Ondřej Ponikelský. Naopak sestavu doplnil junior Petr Fiala, který má pro letošní sezonu povolen střídavý start na závodech kategorie muži.

Jak už to bývá na „Bíteši" zvykem první netrpělivci za to vzali hned v úvodním stoupání do Kohoutovic. Všechny tyto pokusy o únik vyšly i díky práci prostějovského týmu vniveč.

První vážnější únik se konal v Zastávce u Brna, kde se od hlavního pole odpoutali nejprve Martin Hačecký z pražské Dukly a Jiří Hudeček z nejsilnější české formace Bauknecht-Author, kteří byli posléze doskočeni Danielem Turkem z TJ Favorit Brno a Jiřím Okrouhlickým ze Sparty Praha.

„Kluci měli jasné pokyny. V každém úniku jsme měli někoho mít, sjíždět úniky je to poslední co jsem od nich chtěl. Za touto velice silnou čtyřkou se vydal Pavel Stöhr, ale podařilo se mu dostat tak na dvě minuty od uprchlíků, proto se rozhodl vrátit k pelotonu," popisuje situaci v závodě trenér Michal Mráček st.

Vedoucí čtveřice zpočátku spolupracovala a podařilo se jí vytvořit až čtyřminutový náskok na hlavní pole. V úniku byli zástupci většiny silných týmů. Když se práce na špici pelotonu ujali Jaroslav Kulhavý, Pavel Boudný a spol. a když se k bikerům přidali i závodníci prostějovského týmu podařilo se uprchlíky sjet.

To už závodníci přijížděli do Brna, kde je čekala změna oproti létům minulým. Tentokráte se nefinišovalo pod Hotelem Voroněž, ale na kopci v Kohoutovicích.

Ještě než závodníci protnuli cílovou pásku museli dvakrát absolvovat okruh v délce deseti kilometrů, který kopíroval starý závodní okruh. V tu dobu již z Prostějovských v závodě nepokračovali Michal Mráček ml., Christopher Imrek a Dominik Hynek, ostatní se pohybovali v hlavním poli.

Při vjezdu do závěrečných okruhů se zvýšila rychlost a hlavní pole se natáhlo. Nástup střída nástup a asi deset kilometrů před cílem od hlavního pole oddělila vedoucí skupina s devatenácti závodníky. Byli tam všichni favorité, bohužel nikdo v prostějovských modrožlutých barvách.

Jirka Matoušek měl smůlu, poněvadž při nájezdu do posledního okruhu měl defekt, muselo být mu vyměněno přední kolo a návrat do pelotonu ho stál hodně sil. Poté Jakub Filip ukázal, že jeho výkonnost opravňuje k těm nejvyšším ambicím. Sám s Honzou Stöhrem dokázal na čtyřech kilometrech sjet přibližně třicetisekundový náskok první skupiny! Bohužel tato „práce" také znamenala, že do závěrečného spurtu už nepromluví.

Nakonec to byl právě Jirka Matoušek, kdo dosáhl nejlepšího výsledku, když do cíle dorazil jako šestnáctý v absolutním pořadí a čtvrtý v kategorii U23.

Body do poháru si připsal i Pavel Stöhr, který se umístil na 24. místě. Výborného výsledku dosáhl také Petr Fiala, který jako jediný junior ve startovním poli obsadil velmi hezké 43. místo.

„Určitě mě potěšilo, že kluci výkonnost mají. Ze stodvacetiosmi startujících dokončila polovina a z toho našich sedm závodníků. Nakonec jsme měli i trochu smůly, šance Jirku Matouška být mezi třemi závodníky U23 byla velmi vysoká, bohužel defekt v posledních patnácti kilometrech je vždycky pech. Tento týden jedeme do Polskana etapový závod a už příští týden nás čeká druhý díl Českého poháru v Kyjově," dodává k dalšímu programu Michal Mráček st.

Ondřej Šrámek