(Trofeo Cinelli VC Hlohovce, 29. březen 2014)

Mládežnické kategorie, dívky, ženy a kategorie hobby závodily v rámci dopoledního programu. Ve starších žácích měl prostějovský tým Honzu Klečku, který závod dokončil na 22. místě. V kadetkách se předvedly prostějovské závodnice Veronika Pěčonková a Ema Cetkovská. Cetkovská hned v prvním kole spadla, zamotal se jí řetěz a nabranou ztrátu už nesmazala, celkově se umístila na 6. místě. Pěčonková se po celý závod pohybovala na čele, v závěru však nestačila na Terezu Neumannovou z brněnského Favoritu a výsledkem bylo hezké 2. místo.

Závod kategorie kadetů byl nechtěně chybou pořadatele a rozhodčích zkrácen o dvě kola, kadeti tak odkroužili pouhých pět okruhů na místo plánovaných sedmi. Nejlépe se z prostějovských dařilo Martinu Šmídovi, který obsadil 16. místo, bohužel můžeme jen spekulovat, jak by se umístil, kdyby nebyl závod proti očekávání zkrácen. Petr Kret, nová akvizice v prostějovských barvách, se umístil na 34. místě, Adam Novotný na 43. místě a Vilém Bajer na 47. místě.

V kategorii juniorek prostějovské barvy hájily Kristýna Mráčková a Eva Planičková. Více se dařilo Planičkové, další z nových tváří v prostějovském týmu, která obsadila velmi hezké 3. místo. Mráčková se umístila na 6. místě.

Krátce po poledni se na startovní pásku postavili junioři, kategorie U23 a ELITE. Do závodu odstartovali s jednominutovými rozestupy, na všechny tři kategorie čekalo třináct okruhů. Neobvyklý formát závodu se třemi samostatnými pelotony připravil zajímavou podívanou. Skupina „dvacettrojkařů" sjela juniory v prvních pár kolech, zbytek se nechal pohltit „eliťáky".

Rozestup mezi oběma pelotony se pohyboval okolo jedné minuty, pár kol před koncem narostl až na tři minuty a zdálo se, že eliťáci již juniory s třiadvacítkáři nedojedou. V první skupině se z našich pohyboval Filip, Vrážel a Maňoušek, vydrželi i junioři Helis, Strupek a dlouho také Chytil. Před koncem závodu odjeli polští závodníci a Schlegel z Favoritu Brno a vytvořili si mírný náskok. Přibližně dvě kola před koncem „eliťácký" peloton vedený především závodníky Buknecht-Author dojel peloton juniorů a „třiadvacítkářů". Početný balík vystupňoval tempo, sjet se však podařilo jen Schlegela, polští závodníci Wojciechowski a Wadecki (oba Mexller team) do cíle dospurtovali osamoceni. Celkovým vítězem se stal Adam Wadecki, druhý se umístil Piotr Wojcechowski, třetí pak Erik Baška (Dukla Trenčín TREK).

Z našich juniorů se nejlépe dařilo Luďkovi Helisovi, který se po celý závod výborně pohyboval v první skupině a v cíli byl první z juniorů! Matyáš Strupek se umístil na 18. místě, Dan Chytil pak na 22. místě. V kategorii U23 se nejvýše umístil Adam Valeš, a to na 7. místě, dále pak Viktor Vrážel na 10. místě, Matěj Zahálka na 13. místě a Jakub Filip na 29. místě. V kategorii elite se Wojciech Pszczolarski umístil na 26. místě, Josef Maňoušek pak na 34. místě. Na startu z našeho mužského týmu chyběli Luděk Lichnovský, Václav Vomáčko a Christopher Imrek, kteří by snad již měli být připraveni příští víkend na prvním díle Českého poháru v silniční cyklistice, na české primaveře Brno- Bíteš- Brno. (skc)