„Zápas byl přesně takový, jaký jsem čekal. Pardubice chtěly hodně vyhrát. Nečekal jsem, že to skončí 4:0. Myslel jsem, že to bude dlouhá série, ale opravdu jsme hráli dobře. Přál bych si, aby nám to vydrželo i dál,“ řekl trenér Olomoucka Predrag Benáček.

První tří útoky domácí Beksy skončily v síťce. Jenže z vedení 6:0 se neradovala dlouho. Vzápětí bylo vyrovnáno a ještě v prvním kvartálu soupeř otočil kormidlo zápasu na svojí stranu. Ve druhé čtvrtině Východočeši utlumili brutální ofenzivu Olomoucka, ovšem směrem dopředu stále zaostávali.

To se změnilo krátce po přestávce. Pardubičtí po dlouhé době alespoň dorovnali, ovšem do plusu se už nedostali. První komplikací se pro ně stal fakt, že za necelé tři minuty třetí periody nasbírali pět faulů (při nule „nečistých“ zákroků Hanáků až do sedmé minuty). A tak při každé další akci protivníka se ocitli v obavě z trestných hodů. Přísný metr rozhodčích neunesl Kamil Švrdlík a po kontroverzním verdiktu navíc inkasoval technickou chybu. Ta ho usadila na lavičku a hra domácích se po odchodu jediného bijce zhroutila jako domeček karet.

Hosté se utrhli do dvacetibodového brejku a výhru i postup si v pohodě uhlídali.

„Gratuluji Olomoucku k vítězství a k postupu. Bohužel, ve druhém poločase jsme se přestali soustředit, a i když jsem u nás viděl energii a bojovnost, nestačilo to. Nedařilo se nám střelecky, zatímco Olomoucko mělo několik dvouciferných střelců,“ konstatoval trenér Pardubic Levell Sanders.

Olomoucko v semifinále čeká buď Děčín, nebo Opava. Stav série je zatím 2:1 pro Děčín.

Olomoucké volejbalistky proti Prostějovu - třetí finálový zápas. Olomouc slaví titul
Prostějovanky slaví volejbalové stříbro, na trůně je vystřídaly holky z Olomouce

BK JIP Pardubice – BK Olomoucko 91:100 (25:29, 43:48, 63:80)

Body: Jackson 24, Půlpán 17, Švrdlík 12, Potoček 8, Mc Gaughey 7, Singletary 6, Nečas 4, Brožek 3, Škranc 2 – Douglas 27, Mikulič a Pelko po 18, Palyza 16, Dunans 9, P. Bohačík 7, Sehnal 3, Norwa 2. Rozhodčí: Baloun, Hošek, Kurz. Fauly: 28:23. Pět chyb: 26. Švrdlík, 36. Pavlovič (P). Trestné hody: 24/16 – 34/28. Trojky: 9:6. Doskoky: 44:43. Diváci: 873. Konečný stav série: 0:4, postupuje Olomoucko.