Vstup do utkání měli prostějovští basketbalisté zase lepší než soupeř. Fitzpatrick a především Souček dělali ústeckým Pandám velké problémy. Brzy také dostali svůj celek do vedení. Nakonec Orli po první desetiminutovce přesvědčivě vedli 25:16.

„My jsme velmi dobře začali, ale bohužel jsme v tom nepokračovali,“ posteskl si prostějovský lodivod Zbyněk Choleva.

Druhá část ale už naplno patřila domácím. Pecka nejprve srovnal na 27:27 a poté Abercrombie Pandy odpoutal do tříbodového vedení. Na to už Cholevův výběr odpovědět nedokázal a na konci prvního poločasu už jasně prohrával 44:33.

Čtěte také: Agelky uzavřely nadstavbu výhrou nad Ostravou. V play off je pak čeká Přerov

„Nevím, čím to je, že se během dvouminutové přestávky mezi první a druhou čtvrtinou na hřišti objeví úplně jiný tým. Víceméně ale z obou stran, protože i ze strany Prostějova to bylo úplně jinak. My jsme od té druhé čtvrtiny dominovali, ano, usnadnilo nám to, že jsme trefili na naše poměry hodně trojek,“ popisoval duel ústecký kouč Antonín Pištěcký.

„Rozhodující fází byla druhá čtvrtina, kdy každý odražený míč měli domácí a to rozhodlo, byl tam Abercrombie, Thompson, Šotnar a řídili tu druhou čtvrtinu a tam se to taky prohrálo,“ uvedl Zbyněk Choleva.

Nadvláda Ústí pokračovala i po změně stran. Hned zkraje druhé půle totiž Thomson dvě trojky a zápas tak prakticky rozhodl. Prostějovští basketbalisté se propadli do hlubší krize a nedokázali se Ústeckým vzepřít. Manko hostů rychle narůstalo až na sedmnáct bodů.

„Potom to už bylo o dvacet bodů a zápas se jenom dohrával, vlastně už od třetí čtvrtiny se dohrávalo, poněvadž jsme začali druhý poločas dvěma inkasovanými trojkami. A z toho jsme nešťastní, protože první čtvrtina dobrý a potom nám chyběla šťáva, větší rychlost v rozhodování poslání si míče do lepší pozice a z toho pramenila spousta ztrát a špatných situací,“ zlobil se Choleva.

Čtěte také: Kušisté se utkali o titul: ten zůstal v držení rodiny Korbařů

V závěru zápasu si ústecké Pandy vítězství pohlídaly a stále se drží na druhé říčce skupiny A2, tedy na té postupové. V poslední části hry pak sice Ústí porazilo Hanáky „jen“ 24:20, ale s jejich už předem vysokým náskokem nebylo o vítězi předem pochyb.

„Pak už byl na hřišti jeden tým, jsem rád za tu možnost, že jsem mohl dát šanci i klukům, kteří jich tolik nedostávají, hlavně Láďa Dolanský, který si mohl zahrát. Pro nás jedno z mála vítězství, kdy jsme dokázali vyhrát, aniž bychom se museli do poslední minuty klepat o výhru. Děkuji klukům za ten výkon a věřím, že jsme se dnešním výkonem omluvili fanouškům za ty předchozí,“ uzavřel své hodnocení Antonín Pištecký.

SLUNETA Ústí nad Labem - Orli Prostějov 88:67 (16:25 44:33 64:47)

Nejlepší střelci: Thompson 22, Pecka 13, Abercrombie 12 – Souček 12, Fitzpatrick, Simmons a Sehnal všichni po 10, Dokoupil 8. Rozhodčí: Hošek, Kec, Salvetr. Osobní chyby: 21:18. Trestné hody: 11/8 – 10/7. Trojky: 27/10 – 22/6. Doskoky: 39 – 31. Diváci: 712.

Čtěte také: Mažoretky nadchly němčické publikum