Osmnáctý ročník závodu je stejně jako loni zařazen do nejvyšší kategorie dráhových závodů UCI Class Man. První den bude hlavním tahákem omnium mužů, druhý den se v této disciplíně představí ženy.

Muže v pátek čeká také bodovací závod, scratch, madison, který bude tradičním vrcholem memoriálu. Sprinteři první den absolvují individuální sprint, následující den bude na programu týmový sprint a keirin.

O účast na memoriálu byl podle ředitele závodu Michala Mráčka velký zájem. „Počty závodníků jsme regulovali, abychom snížili riziko kolizí a nemuseli se jezdit rozjížďky. Startovní listiny jsou naplněné, ale stále chodí přihlášky a musíme je odmítat,“ poznamenal Mráček.

Hlavní hvězdou bude legendární Nizozemec Theo Bos. „Je to největší postava sprinterského pole. Trochu mě to překvapilo, když dorazila jeho přihláška,“ přiznal ředitel závodu Michal Mráček. Bos je pětinásobným mistrem světa ve sprinterských disciplínách, na silnici jezdil závody v rámci World Tour a nyní se zase vrátil ke sprintu.

Českými hvězdami ve sprintu budou Pavel Kelemen nebo Robin Wagner, který se vrací po těžkém zranění. Ve vytrvaleckých disciplínách budou domácí barvy Prostějova reprezentovat polští cyklisté Teklinský a Pszczolarský, dobrou formu budou chtít prodat také Luděk Lichnovský a Martin Spudil.

V ženském poli se představí úřadující mistryně světa ze silnice Amalia Dideriksenová z Dánska či Lerie Olaverriaová ze Španělska. Konkurovat jim budou chtít závodnice Dukly Praha v čele s Jarmilou Machačovou a Lucií Hochmann.

Ondřej Kašlík