Prostějovští basketbalisté půjdou do boje proti supertýmu, který útočí na devátý český titul v řadě, s vědomím, že alespoň v jednom ze dvou domácích zápasů musejí zvítězit, jinak se Středočeši budou radovat ze zisku dalšího titulu již v sobotu.

Opakuje se situace z loňské finálové série, kdy Nymburk rovněž zvládl oba domácí zápasy a ujal se vedení 2:0. Letošní finále zatím přineslo dvě jasná vítězství Nymburka v poměru 75:66 a 88:58.

„Nymburk byl jasně lepší a my jsme v sobě nenašli zapálení a sílu vzdorovat. Na domácí palubovce se ale budeme chtít ukázat a samozřejmě zvítězit," burcuje trenér Orlů Zbyněk Choleva.

Ten se může inspirovat ve zmiňovaném loňském ročníku, kdy si Hanáci na domácí půdě dokázali s Nymburkem dvakrát poradit a srovnali sérii na 2:2.

Letos bude nesmírně obtížné tento scénář napodobit, orlí letku totiž sužují zranění, když zápasy v Nymburku museli odehrát bez svého klíčového rozehrávače Mateje Venty. Přesto se i po minulém třicetibodovém výprasku pokusí postavit se na nohy.

„Třetí utkání je velmi důležité. V případě vítězství uvidíme, že bychom mohli vyhrát i čtvrtý a sérii ještě zdramatizovat," prohlásil prostějovský Jamar Smith.

Do pátečního utkání však půjde z pozice velkých favoritů Nymburk.

„Budeme-li dodržovat všechny pokyny, neměli bychom mít velké problémy. Tyhle zápasy už o taktice v přípravě tolik nejsou, tyto zápasy jsou o odhodlání, bojovnosti a vůli po vítězství," říká nymburský Michal Křemen.

Ten se stejně jako jeho spoluhráči bude muset připravit na bouřlivé prostředí prostějovského Sportcentra. A ví to i trenér Nymburka Ronen Ginzburg.

„V Prostějově to nic jednoduchého nebude," varuje své svěřence.

Třetí utkání finálové série hrané na čtyři vítězství je na programu v prostějově v pátek v 18 hodin.