Prostějovští Orli totiž tvrdí, že má Marko na Hané platnou smlouvu, a tu musí dodržet. „Je to náš hráč. Momentálně má platnou smlouvu, tu ale nedodržuje,“ zlobil se sportovní manažer Orlů Petr Fridrich.

„V případě, že smlouva s klubem NBL existuje a hráč se domáhá vyslovení neplatnosti této smlouvy, je oprávněn podat přestup teprve poté, až o jeho žádosti o platnosti smlouvy rozhodne Arbitrážní komise ČBF nebo příslušný soud,“ tak se vyjádřilo vedení basketbalové federace k případu přestupu Romana Marka do Svitav.

Jeden z nejlepších rozehrávačů české NBL, tak už celou situaci řeší přes svého právníka. „Můj právník už podal podnět arbitrážní komisi a teď čekáme, jak rychle se to projedná,“ okomentoval vzniklou situaci Roman Marko.

Patová situace je nepříjemná i pro svitavský klub. „My jsme s Romanem počítali do kádru. Situace, ale není stále vyřešena a tak jsme byli nuceni angažovat jiného rozehrávače Bryana Smithsona. Čekáme, co se bude dít dál,“ řekl tiskový mluvčí svitavských Turů Pavel Špaček.

Všechny strany tak nyní čekají na termín zasedání arbitrážní komise. „Ten právě zatím neznáme, ale doufám, že to bude, co nejdřív. Zatím trénuji sám pro sebe, tak abych se udržoval ve formě a mohl okamžitě naskočit do zápasů. Ta situace rozhodně není příjemná,“ posteskl si Roman Marko.

Čas tlačí i svitavské Tury. „Věříme, že se celá tato situace vyřeší do konce února, kdy končí přestupové období. Jinak bychom museli Romana Marka angažovat až na příští sezonu,“ připomněl Pavel Špaček.

I přes hořký odchod z Orlího hnízda tvrdí Roman Marko, že Prostějov je pro něj srdcovou záležitostí.

„Já říkám, že Prostějov je mým druhým domovem. Byl jsem tam skoro pět sezon. Nikdy na to nezapomenu a vždy ho budu mít v srdci. Skončilo to bohužel, tak jak to skončilo a nemyslím si, že je to moje chyba. Ale i přes ten konec budu na Prostějov vzpomínat v tom nejlepším,“ dodal dnes už bývalý kapitán Orlů.