„Neměli jsme dost síly a vůle bojovat po celé utkání. Když Pardubice trochu přitvrdily v obraně, tak jsme dělali spoustu jednoduchých ztrát, kterými jsme pomáhali soupeři k jednoduchým košům z protiútoků," hodnotil utkání kouč Orlů Zbyněk Choleva.

V první čtvrtině se Prostějovští ještě tak tak drželi. Jejich vedení o čtyři body na začátku utkání se však rozplynulo celkem rychle a po Pandulově koši už Orli prohrávali. Hráči obou týmů se prosazovali celkem často střelecky za tři body. Za domácí skórovali za sebou Slezák s Peterkou, avšak záhy kontroval Pandula, jenž zahájil devítibodovou šňůru pardubické Beksy. První čtvrtina skončila poměrem 16:23 pro tým z východu Čech.

Orli se pokoušeli zvrátit nepříznivý stav utkání a díky Dokoupilovi, Norwovi a Markovi stáhli náskok soupeře na dva body. Poté se ale znovu prosadil Pandula, který opět odpověděl trojkou, čímž nastartoval své spoluhráče, a červenobílí zvýšili svůj náskok na devět bodů. Orlům se povedlo do konce čtvrtiny jen snížit na 36:41.

„My jsme chtěli začít s agresivní obranou a chodit do protiútoků. Prostějov se v první polovině utkání držel díky dobrému procentu na střelbě a my jsme si nebyli schopni vytvořit větší náskok než devět bodů," viděl první polovinu utkání asistent trenéra Pardubických Tomáš Bartošek.

Chleba se začal lámat ve třetí čtvrtině. Zde už začali Východočeši naplno kralovat, a to i díky výbornému Pandulovi, který v polovině třetí čtvrtiny zaznamenal dvě trojky po sobě, což už pro něj byl jeho osmnáctý bod. „Dušan Pandula byl dnes jednoznačný hráč utkání," shodli se oba trenéři. Třetí čtvrtina skončila za stavu 49:63 a Beksa se dostala do trháku.

Vysílení Orli se snažili náskok soupeře stáhnout, stal se však přesný opak. Pardubičtí si už svůj náskok pohlídali, dokonce jej zvýšili na devatenáct bodů a Orlům hrozil debakl. Ty mohl také trápit fakt, že ve třetí čtvrtině musel odstoupit Petr Dokoupil, který si zřejmě podtvrtl kotník. Zápas skončil 65:83 a tým okolo trenéra Sanderse si může již tento čtvrtek na své palubovce zajistit bronzové medaile.

„Taktika se nám vyplatila ve třetí čtvrtině, kdy už jsme konečně získali rozhodující náskok. Ale nesmíme létat v oblacích a čtvrteční zápas určitě nepodceníme," dodal Bartošek.

„Samozřejmě je to těžké, protože hrajeme bez dvou pivotů a jednoho rozehrávače. Roman Marko to musí na svém postu utáhnout vše sám. Ale my nic nevzdáváme," dodal Zbyněk Choleva, kterému musí vrtat hlavou možné zranění Petra Dokoupila.

Prostějov – Pardubice 65:83 (16:23, 36:41, 49:63)

Nejvíce bodů: Tomanec 14, Norwa a Peterka po 10 – Pandula 25, Nečas a Švrdlík po 10.

Autor: Dominik Voráč