Začátek vyšel jednoznačně domácím. Hosté se ani nerozkoukali a Dušan Pandula zaznamenal pět bodů. Přidal se k němu také Radek Nečas a na světelné tabuli už svítilo skóre 11:4.

Po třech minutách, mimochodem po další Pandulově trojce, už Orli prohrávali o deset.

To zřejmě Beksu ukolébalo, protože se prostějovští najednou ocitli v bodové šňůře 11:0, pod kterou se výrazně podepsal dvěma trojkami Marek Sehnal, a rázem byl stav vyrovnaný.

Do konce čtvrtiny se přece jen prosadili domácí, kteří ji vyhráli 22:20.

„Zaspali jsme začátek a rázem to bylo o deset bodů. Poté jsme se probudili a náskok jsme alespoň stáhli," viděl začátek hry prostějovský trenér Zbyněk Choleva.

Ve druhé čtvrtině se hrálo téměř dvě minuty bez koše, poté však Orel Martin Novák srovnal dvěma trestnými hody stav utkání. Wallova trojka a návrat Panduly na palubovku Východočechy povzbudil, a ti si postupem času vypracovávali svůj náskok, který na konci čtvrtiny činil dvanáct bodů.

„Chtěli jsme soupeře zaskočit, do začátku jsme vlétli, Prostějov se dotáhl. Potom už mu evidentně docházely síly," rozpovídal se kapitán Pardubic Lukáš Kotal.

Po další Pandulově trojce ze začátku čtvrtiny už Prostějov prohrával o patnáct bodů, Orli se však opět vzchopili a dostali se soupeři na dostřel. Beksu ovšem uklidnila důležitá trojka Josepha Walla, který k tomu navíc i vzápětí přidal koš s faulem.

Pardubice však musely stáhnout své klíčové hráče Pandulu s Nečasem, kteří měli oba čtyři fauly.

Čtvrtina skončila poměrem 66:60 a dávala tedy Prostějovským ještě nějakou naději.

Náskok se po Novákově koši ze začátku čtvrtiny ztenčil na pouhé čtyři body a čekala se dramatická koncovka.

Na dostřel se však Orli nedostali a po trojkách Panduly a Walla už Pardubice udělaly rozhodující krok ke své bronzové medaili.

Zápas zakončil symbolicky trojkou z velké vzdálenosti Lamb Autrey a Pardubice mohly slavit nejen vítězství v zápase, ale i zisk bronzových medailí.

„Pardubice hrály v klidu, vše si pohlídaly. Nám chyběly síly na doskoku a nevytvářeli jsme si bůhvíjaké střelecké pozice. Celou sezonu se nám jakž takž vyhýbala zranění, ale v těch nejdůležitějších zápasech jsme měli snad více marodů než hrajících hráčů," hodnotil zápas a vlastně i celou sezónu Choleva.

Pardubice – Prostějov 94:73 (22:20, 44:32, 66:60)

Nejvíce bodů: Wall 21, Autrey 20, Pandula 19 – Palyza 15, Sehnal 12, Tomanec 12.

Autor: Dominik Voráč