„Nebyl důvod nic měnit. Jak Rosol, tak Čermák v poslední době podávali velmi kvalitní výkony. Tým zůstane stejný, jako byl v Ostravě proti Itálii,“ uvedl na nominační tiskové konferenci v Prostějově. Z jeho vyjádření je jasné, že o Berdychovi a Štepánkovi vůbec nepochyboval, právě tito dva hráči by totiž měli Česku zajistit postup do semifinále. Jejich šance navíc rapidně vzrostly poté, co Srbové zveřejnili svou nominaci, ve které chybí aktuální světová jednička Novak Djokovič.

„Bereme to jako dobrou zprávu,“ řekl Tomáš Berdych, který na Hanou dorazil přímo z amerického Miami, kde vypadl ve 3. kole s Bulharem Dimitrovem

„Není to žádná exhibice, kde by byl problém, kdyby Novak nepřijal a akce by tím ztratila svou hlavní pointu. Je to Davis Cup, hraje Česko proti Srbsku a není naše starost, že nepřijede,“ podotkla česká jednička.

Berdych zároveň upozornil, že i bez Djokoviče bude Srbsko velmi silné. „Určitě ne, tak jako s ním, ale Tipsarevič je devátý hráč světa, Troicki sice v poslední době podává o něco slabší výkony, ale Davis Cup je soutěž, kde často umístění na žebříčku nehraje až takovou roli,“ přemítal.

Podle svých slov necítí, že by český tým byl v případě neúčasti Djokoviče velkým favoritem klání.

„Roli favorita určují novináři, ne my. Pro nás to nehraje vůbec žádnou roli, my musíme udělat tři body a je jedno, jestli ve třech zápasech nebo v pěti,“ vyjádřil se rozhodně. Sám je připraven, že bude muset nastoupit do obou dvouher i deblu. „Počítám s tím. Nechci předbíhat, protože za ten týden se může stát cokoliv, ale pokud to bude v mých silách, tak určitě nastoupím do všech utkání,“ ujistil Berdych.

I když Djokovič v nominací srbského výběru chybí, kapitán českého týmu Navrátil varuje před možnou taktikou. „Před dvěma lety taky nebyl v nominaci a pak nastoupil a porazil nás. Proto se musíme soustředit hlavně na sebe,“ doplnil s tím, že start světové jedničky je však tentokrát spíše nepravděpodobný. Kapitáni mohou nominace měnit až do příštího čtvrtka.

Čeští tenisté by si antuku v pražské O2 areně měli poprvé vyzkoušet v neděli. Samotné utkání se Srbskem odstartuje v pátek 6. dubna a potrvá do neděle 8. dubna. Pořadatelé utkání z agentury Česká sportovní už před dvěma týdny ohlásili, že kapacita pro Davis Cup – 13 500 diváků, je zcela vyprodána.