Deník si s ním povídal nejen o víkendové akci, ale také o osvětě korfbalu, která je pro tento sport stále prvotní. „Pořád to chce vše říkat a ukazovat,“ říká pár dní před začátkem Tour 2008.

Těšíte se, nebo jste nervózní?
Já se těším.

Jaké utkání očekáváte?
Bude to určitě vyrovnané, ty týmy se znají. Dlouho hrávají proti sobě. Obě strany, co jsem slyšel, budou mít v hale kotel fanoušků. Očekávám klasicky lehkou hru, od Kolína takticky propracovaný výkon.

Bude pro vás rozhodování finále těžší?
No, tak těžké to bude, jako každý jiný zápas. Bude sice asi vyhecovanější než v sezoně, ale jednoduché to není nikdy. S tím musím počítat. Taky je znám, dám si na ně pozor.

Korfbal stále není široké veřejnosti dostatečně známý. Na jaké pravidlo byste potencionální diváky upozornil?
Když opomenu tu zvláštnost, že hrají ženy chlapi dohromady, tak na podmínku, to není přímo pravidlo, že útočící čtveřice musí spolupracovat. Nejde sázet jenom na jednoho vynikajícího hráče. Musí tam být spolupráce ideálně tří lidí, minimálně dvou, kteří se dohodnou, co zahrají.

Jde korfbal přirovnat k nějakému sportu?
Nedá se to moc přirovnat.

V čem je krása tohoto sportu?
Podle mě ve všem. (usmívá se) Už jen to, že hrají kluci a holky dohromady. To je na té atmosféře hodně znát. I vůči rozhodčímu je to znát. Nepadají tam tak ostrá slova, jako třeba jinde.

Vy jste hráčem pořádajícího týmu Prostějova. Nemrzí vás, že na Korfbal Final Tour budete jen rozhodovat?
No, určitě bych raději hrál, než pískal. Pískat budu rozhodně dýl, než hrát na vysoké úrovni. Škoda, že jsme se tam neprobojovali.

Jak si vás korfbal našel?
My jsme ho hráli jako skvělá parta už na gymnáziu. Z té jsme postupně vytvořili tým a objevovali krásy kolektivního sportu, jako takového.

Dostává se korfbal už do povědomí lidí?
No, už se lidé až zas tak neptají, co to korfbal je. Už mají v povědomí, že je to něco jiného než florbal. (směje se) To už si plete málokdo. Jako u většiny těch menších sportů v uvozovkách nemají lidé moc přesnou představu, co to korfbal je. Pořád to chce osvětu. Říkat a ukazovat.

K tomu je ideální sobotní finálový den.
Strašně bychom byli rádi, kdyby se to po okolí Prostějova rozšířilo a lidé za námi přišli. Klidně i pasivně se jen dívali. Třeba je to osloví.

Na závěr si tipněte vítěze extraligy, nebo jako rozhodčí si necháte svůj názor pro sebe?
Jako rozhodčí nebudu v životě tipovat. (směje se)