„Je jen dobře, že malí biatlonisté mají nyní také své velké vzory. Závody jsou pravidelně v televizi a děti vidí úspěchy české reprezentace. To nám pomáhá udržet talenty u našeho sportu," pochvaluje si momentální úspěchy českého biatlonu prostějovský trenér Roman Večeřa.

On sám má mezi svými svěřenci desetiletou a devítiletou naději tohoto sportu. Shodou okolností se jedná o bratry Jana a Ondřeje Koutné. Jan skončil stříbrný ve svém premiérovém startu v Českém poháru letního biatlonu, Ondra pak vévodí přípravkám.

„Oba jsou to velké talenty, a tak k nim přistupujeme individuálně. Jan například trénuje čtyřikrát týdně, běh, sprinty a podobně. Dvakrát týdně pak střelbu," přiblížil program svých svěřenců Večeřa.

Podle úspěšného trenéra čeká na malé biatlonisty několik silných lákadel. Jsou to především jiné sporty a počítačové hry.

„My máme štěstí, že se klukům daří. Celkově náš oddíl byl velmi úspěšný na Mistrovství České republiky. To je pro závodníky největší motivace. Horší by to bylo, kdyby se těm dětem vůbec nedařilo," říká Večeřa.

Prostějovský trenér běžců na lyžích s puškou na zádech také zdůrazňuje roli rodičů.

„Velmi důležití jsou pro nás i rodiče. Nejenže děti motivují a podporují je v jejich snažení, ale také jezdí na závody. Rodiče pomáhají udržet děti v naší disciplíně," prozradil Roman Večeřa.

Cena tohoto náročného sportu však také není malá. Rodiče podle Večeři musejí přispívat ročně kolem šesti tisíc korun.

„Rodiče nám dávají vlastně polovinu z potřebné částky. Pušky dětem zase půjčuje náš oddíl. Jedna totiž stojí kole čtyřiceti sedmi tisíc, což je pro většinu lidí neúnosná částka. Když to srovnám třeba s tenisem, tam dítě za sezonu vymění několik raket, u biatlonu je to s ohledem cenu pušek nemyslitelné. Proto je vlastně půjčuje oddíl," vysvětluje Večeřa.

Biatlon je však sport zimní, a proto nemá na Prostějovsku ty nejlepší podmínky. Děti mají za sebou momentálně letní část sezony. Závody probíhají stejně jako v zimě, ale bez běžek.

„Docela nás v posledních letech trápí absence sněhu na Prostějovsku. Samozřejmě nám to stěžuje trénink na zimní část sezony," podotkl Večeřa.