Domácí prostředí samozřejmě dobré vyhlídky znásobovalo. Házenkáři Kostelce na Hané podali velmi dobrý výkon a svého soupeře přesvědčivě zdolali o třináct branek. Na jejich výkonu bylo znát, že jsou přítomni hráči, kteří v posledních zápasech hodně chyběli.

Začátek střetnutí se ale pro domácí moc slibně nevyvíjel. Zásluhou Martina Grulicha sice vedli Kostelečtí 1:0, ale stejný hráč pak neproměnil v další branku sedmimetrový hod a vzápětí paradoxně ani Jurka. Jednogólová vedení Kosteleckých pak hosté trpělivě srovnávali až do stavu 5:5. Když ale Varhalík sebral Kadrmanovi míč a dal na 6:5, Kosteleckým to už nestačilo a za chvíli vedli 9:5.

Do té doby už několikrát zazářil kostelecký brankář Varha a když potom bral z hlediště další potlesky, mohli jeho spoluhráči svá vedení navyšovat. Chalupecký přehodil brankáře hostí Zaplatílka technickou střelou na 10:6 a když se za chvíli po Zaplatílkově výhozu zmocnil míče Martin Grulich a zvýšil na 11:6, volil trenér hostí oddechový čas.

Pomohlo to pramálo, Varhalík pak uličnicky sebral míč Pišťákovi a trefil také. Gólman Varha několikrát znovu bodoval a Ševčík přidal na 13:6. Hosté potom sice dvakrát skórovali Kvasnicou a Audym ze sedmimetrového hodu, ale o přestávce měli Kostelečtí náskok šestigólový.

Mohl být i vyšší, ale brankář Zaplatílek dokázal úspěšně čelit nebezpečným střelám Varhalíka i Nováka. Sedmnáctou branku, poslední v prvním poločase, zaznamenal po pohledné kombinační akci Kosteleckých Vasyliev.

Také po začátku druhé části hry se kostelečtí házenkáři chvíli trápili. Kvasnica dal na 17:12 a i když Varha bravurně vychytal Kopřivu, další dva góly mu dali Mylbachr a Audy. Střely domácích Smékala a Rikana totiž zastavily tyče kuřimské branky a tak už vedli domácí jen 17:14. Nadechli se ale znovu, branky obou Grulichů a Jurky znamenaly vedení 20:14 a uklidnění. Když střílející a zároveň faulovaný Říčař zasáhl jen tyč kuřimské branky, vzápětí ze sedmimetrového hodu dal na 26:17. V domácí brance dostal příležitost Zacpal a do konce střetnutí už dostal jen šest branek. Kostelečtí jich přidali ještě deset!

Líbila se přihrávka Chalupeckého Paličkovi na domácí 28. gól, několikrát vedli Kostelečtí o deset branek a zřejmě je to plně neuspokojovalo. Střelecké úspěchy ještě přidali Smékal, Říčař z trháku i další kostelečtí hráči a nakonec platilo vítězství třináctigólové!

Oba kostelečtí trenéři byli po utkání samozřejmě spokojeni. „Jsem rád, že jsme konečně vyhráli vyšším rozdílem branek,“ cítil zlepšení situace v mužstvu hrající kouč Milan Varhalík.

„Dařily se nám rychlé přechody do protiútoků a když jsme se dostali do vyššího a bezpečného vedení, vyzařovala z nás pohoda a klid. Byly i chybičky, snažíme se odstraňovat je. Moc pomáhal brankář Varha, zejména když se nám chvílemi nedařilo proměňovat střelecké šance. Našim příznivcům bylo na čase dokázat, že umíme hrát i dopředu. Z toho pak padají nejjednodušší góly,“ uvedl.

„S trenérem Juríkem máme na házenou různé pohledy. Následuje vždy mezi námi, samozřejmě pro dobro věci, účelná komunikace. Když se daří tak nás to baví a diváky jistě také. Hrajeme pro sebe i pro ně,“ podtrhl kostelecký hrající trenér Milan Varhalík.

Autor: VLASTIMIL KADLEC

TJ SOKOL KOSTELEC NA HANÉ – SKKUŘIM 36:23 (17:11)

Rozhodčí: Macharáček a Staněk. Vyloučení: 7 – 4. ŽK: 2 – 1. ČK: Mylbachr (SK Kuřim). 7m hody: 5/3 – 4/3. Diváků: 110.

Sestavy a branky:

TJ Sokol Kostelec na Hané: Varha, Zacpal – Smékal 4, Vasyliev 3, Tomáš Grulich 4, Martin Grulich 5, Jurka 5, Rikam, Ševčík 3, Chalupecký 2, Novák, Palička 2, Varhalík 4, Říčař 4. Trenéři: Milan Varhalík a Alois Jurík,

SK Kuřim: Zaplatílek, Paraska – Pišťák 3, Audy 6, Kopřiva, Dlapa, Paraska, Mylbachr 2, Fikejs 3, Sára 2, Kopřiva 3, Kadrman, Kvasnica 4. Trenér: Libor Kubíček.