Němčice nad Hanou – Kolová a krasojízda byly v sobotu k vidění v hale „Suprovka" v Němčicích nad Hanou. Místní oddíl krasojízdy zde totiž pořádal Mistrovství České republiky 2016 v sálové cyklistice, kam oba sporty patří.

Pět mužů, šest žen a dvě smíšené dvojice se ucházely o tituly v krasojízdě, v kolové to byly čtyři týmy. Mezi ženami nakonec získala první místo Adéla Přibylová z pořádající němčické organizace.

„Je to super. Domácí „plac" je domácí a publikum také. Mám velkou radost," řekla devatenáctiletá žena, která se krasojízdě věnuje od svých čtyř let.

„Přivedla mě k tomu maminka, vlastně celá rodina," usmála se vítězka. „Krasojízdě se kromě mamky věnovala i moje babička a sestry," dodala. Podle ní je trénink u tohoto sportu hodně náročný.

Chce to dobrou fyzičku

„Člověk musí mít opravdu dobrou fyzičku. Musí posilovat, běhat, udržovat se prostě v kondici," řekla. Adéla Přibylová startovala mimo jiné i na Mistrovství Evropy v Německu, kde získala šesté místo mezi ženami, druhá byla ve smíšené dvojici spolu s Jaroslavem Vránou.

„Vloni jsem se zúčastnila také Mistrovství světa v Malajsii, tam jsem byla asi osmá,"dodala. Letošní domácí vítězství se chystala slavit s rodinou a přáteli.

„Jestli od nich dostanu nějaký dárek? To nevím, to budu opravdu překvapená," řekla mladá závodnice. Mistrovství České republiky se zúčastnil v roli hlavního rozhodčího kolové legendární Jindřich Pospíšil, který se svým bratrem Janem od poloviny šedesátých do konce osmdesátých let minulého století získal v kolové přesně dvacet titulů mistrů světa.

„Já bych z pozice předsedy sálové cyklistiky rád řekl, že se Němčice vyznamenaly. Jednak svou výkonností a také tím, že nám ukázaly nádhernou funkční halu, která bude dál sloužit mládeži k závodům i tréninkům," řekl Jindřich Pospíšil, který letos oslavil sedmdesát čtyři let.

Atmosféra byla skvělá

Ředitelka závodu Martina Kouřilová byla s celou akcí spokojená. „Nikdy bychom nevěřili, kolik lidí se vejde do němčické sportovní haly. Tribuna je plná, atmosféra skvělá," pochvalovala si.

Naposledy se takové závody konaly v Němčicích před deseti lety a pořadatelé podle slov ředitelky nevěděli, co mohou letošní rok čekat.

„Jsme malé město, ale opravdu nás návštěva i účast na závodech příjemně překvapila. Navíc se neobjevily žádné stížnosti, nezaznamenali jsme žádná zranění, to jsou dobré zprávy," dodala ředitelka závodu, která s přáteli a rodiči dětí z oddílu jenom sál chystala dva dny.

„Všem bych chtěla moc poděkovat za to, co pro nás dělají zdarma a ve svém volném čase," řekla na závěr s tím, že po takovém úspěchu se v Němčicích přihlásí o pořadatelství podobného závodu už za dva nebo tři roky.