„Je to obrovský úspěch už z toho pohledu, že pro Českou republiku je to teprve druhá medaile v této věkové kategorii. Tu první vybojoval český tým před patnácti lety a poté ta stejná generace vybojovala v seniorech prakticky všechny medaile, co kdy Česko v korfbalu získalo. Dá se tedy předpokládat, že by tato nová generace mohla na tu minulou navázat," řekl David Konečný.

DRUŽSTVO TŘÍ TÝMŮ

Podle prostějovského trenéra se potkali hráči, kteří mají za sebou nespočetně utkání jako proti sobě, tak i spolu.

„Družstvo tvoří hlavně korfbalisté z Prostějova, Znojma a Náchoda. Ti spolu bojovali už od žákovských let a na mistrovstvích pak spolu smolně končili na takových těch pátých šestých místech," informoval prostějovský kouč.

PROSTĚJOVŠTÍ HRÁČI TVOŘILI SKORO POLOVINU TÝMU

David Konečný byl také nesmírně hrdý na to, jakou stopu v reprezentaci udělal prostějovský celek. „Musím se přiznat, že jsem na své svěřence obrovsky pyšný. Z šestnácti nominovaných jich bylo sedm z Prostějova a prakticky celé mistrovství jich bylo pět v základní sestavě. Zajímavá je také statistika posledního zápasu s Německem, kdy ze čtrnácti košů dali prostějovští hráči deset," dodal.

CESTA ZA BRONZEM? TRNITÁ, ALE SE ŠŤASTNÝM KONCEM

Hned první zápas Češi potvrdili, že můžou na tomto turnaji pomýšlet na úspěch, protože Jihoafrickou republiky rozdrtili poměrem 26:5.

Ve druhém měření sil ale narazil kolektiv okolo trenéra Ivo Kracíka na silné Nizozemce, kteří nedali českému týmu šanci a zvítězili vysoko 31:9. Po střetnutí s Nizozemskem zvládli Češi zápas s Tureckem, avšak záhy těsně podlehli Maďarsku 12:13 a sami poté přemýšleli, jestli se vůbec dostanou do bojů o medaile. V rozhodujícím utkání však porazili družstvo Číny a dostali se do semifinále, v tom však nestačili na Tchaj-wan a prohráli 15:26.

ROZHODUJÍCÍ KOŠ TREFIL PROSTĚJOVÁK 10 SEKUND PŘED KONCEM

Nejdůležitější byl tak poslední zápas na šampionátu s Německem, ve kterém se hrálo o bronzové medaile. Češi prohrávali o tři koše, avšak tento náskok stáhli. K tomu všemu pak deset sekund před koncem zkusil štěstí prostějovský Alexandr Vyroubal a k úžasu všech zapadl míč do koše. „Ke konci jsme se jen domlouvali na tom, jak bude probíhat náš poslední útok. Řekli jsme si, že na konci budu střílet já," řekl střelec rozhodujícího koše. Šokovaní Němci měli pak už jen pár sekund na vyrovnání. „Hned potom jsem ještě běžel říct spoluhráčům, ať brání, že ještě není konec, protože jsme například dostali koš v poslední vteřině proti Maďarsku. Ale potom už se neříkalo nic, to už se jen v naprosté euforii oslavo," popisoval konec utkání Alexandr Vyroubal.

Česká republika tak získala bronzové medaile, na prvním místě skončili suverénní Nizozemci, kteří ve finále porazili družstvo Tchajwanu 24:16.

DOMINIK VORÁČ