Vždyť prakticky všichni ze zlatého celku prošli zdejším tenisovým centrem, v Prostějově pilovali budoucí vítězné údery, z dvorců na Hané nastartovali kariéru a někteří hanácký dres stále oblékají.

"Valach" Tomáš Berdych je už léta kmenovým hráčem TK Agrofert Prostějov a jeho barvy hájí i Olomoučák Jan Hájek.

Tenisovému řemeslu se na Hané vyučil také "Karviňák" Radek Štěpánek, který to do prostějovské akademie vzal s mezipřistáním v Přerově. Tam se zase už od dětství školil ve špičkovém tenisu čtvrtý člen vítězného týmu Lukáš Rosol.

Nemalý díl zásluh na obhajobě Davisova poháru má i nehrající kapitán Jaroslav Navrátil. Rodák z Přerova vede české tenisty od roku 2006, je šéftrenérem TK Agrofert Prostějov a osm let koučoval Tomáše Berdycha. K rozhodujícímu finálovému zápasu v Srbsku jej nepustila plicní embolie, v Bělehradě jej zastoupil Vladimír Šafařík.   

V prostějovských školách se v pondělí neučilo. Tisíce žáků a studentů z Prostějova a okolí zamířily směrem k hotelu TK Plus, před ním stály nablýskané vozy s nápisy Vítězové 2012/2013.

Na antuce prostějovského centrkurtu tým ale vítali fandové z celé republiky. Bílá trika, vuvuzely, národní barvy, nechyběl buben, obří vlajka. 

Přivítání vítězného daviscupového týmu v Prostějově

Fanoušci v Prostějově vítají tenisové hrdiny. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Slavilo se do rána

A jak to na místě pro nejlepší mužtsvo světa v prostějovské aréně vypadalo?

V čele vítězů nastoupil na pódium kapitán-náhradník Vladimír Šafařík, který turnaj prožíval přímo na místě za lajnou žhavého bělehradského dvorce.

„Do Bělehradu jsem jel jen proto, že jsem věděl, že hlavní kapitán Jarda Navrátil fakt nemůže," upozorňuje "záložní" kapitán.

Další z týmu Jan Hájek prozradil, že oslavy probíhaly do ranních hodin, Lukáš Rosol zase oznámil, že je rád za fyzioterapeuty. Radka Štěpánka přímo na place zase pokaždé podporovali rodiče.

Proč ten Novak nedorazil?

Za mohutného pokřiku fanoušků "Berďa!" pak vlétnul na plac Tomáš Berdych.

„Proč ten Novak nedorazil?" ptal se moderátor Libor Bouček na srbského soupeře, který se nedostavil na oficiální večeři.

„Snažil jsem se mu dovolat, ale nedopátral jsem se ničeho," přemítal Berdych, co se stalo Djokovičovi.

Mikrofon „Berďa" přemohl jako svého soupeře a v hale to radostně bouřïlo.

„Chceme poděkovat svým fanouškům a rodinám, že nás podporovali," děkovali všem úspěšní sportovci.

Zleva: Jan Hájek, Lukáš Rosol,  Radek Štěpánek a Tomáš Berdych na centrkurtu v Prostějově

Tomáš Berdyh zpovídaný moderátorem Liborem Boučkem. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Černošek: Jsou to moji kluci

Pak přišli i pánovéi z míst nejvyšších.

„Dovolte, abych přivítal muže s vášní pro tenis," na scéně se objevuje podnikatel Tomáš Chrenek, olomoucký hejtman Jiří Rozbořil, primátor Prostějova Miroslav Pišťák a v závěru jednatel společnosti TK Plus a šéf prostějovského tenisu Miroslav Černošek.

„Děkujeme, děkujeme, děkujeme," hlásal primátor Pišťák.

„Jsou to moji kluci," volal Miroslav Černošek.

„Jeho jméno bylo skloňováno ve všech souvislostech, protože on je právě tím skutečným kapitánem, ale bohužel nemohl sedět při finálovém boji v Bělehradě," uvedl Bouček kouče a kapitána Jaroslava Navrátila, který si jde z rukou Vladimíra Šafaříka symbolicky převzít zasloužený Davisův pohár, 

„Bylo to těžké sedět u televize," neskrýval Navrátil.

Pár fotek, hymna a hoši se vrhli rozdávat a házet přeplněné aréně trika, která se pro všechny fanoušky tiskla celou noc.

„Au moje noha." „Pojď sem." „Já chcu takyyy!" volali na Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka tisíce fanoušků.