Vše se bude odvíjet od toho, jak se tenistům povede na grandslamovém Roland Garros. Prostějovský challenger se totiž jako již tradičně koná druhý týden pařížského turnaje, takže účast tenistů v Prostějově závisí na jejich výsledcích na French Open.

Přesto dělají v Prostějově maximum pro to, aby na Hanou dotáhli tenisovou elitu.

„Hráče máme maximálně pohlídané. Šli jsme tak daleko, že jsme do smluv dávali jejich neúčast ve čtyřhře, což je v Paříži poměrně problém," prozradil jednatel agentury TK PLUS Miroslav Černošek.

Právě daviscupový reprezentant Radek Štěpánek mohl na Roland Garros dojít ve čtyřhře poměrně daleko. Místo ní dá však přednost startu na domácím Czech Open. „Radek se v Paříži bude soustředit jenom na singla, a pokud by vypadl v prvním týdnu, tak máme podepsanou smlouvu, že v Prostějově bude hrát. Stejná dohoda je s Polákem Lukaszem Kubotem," uvedla ředitelka turnaje Petra Langrová.

„Do Prostějova se těším každým rokem, jsem s tímto městem spjatý už hezkou řádku let, takže se před domácím publikem budu chtít předvést v dobrém světle a pokusit se vyhrát tento turnaj potřetí v kariéře," ujistil Štěpánek.

Divoké karty

Jedna ze čtyř divokých karet je určena právě pro něj, další pak pro Němce Floriana Mayera a třetí pro nejlepšího světového juniora loňské sezony Jiřího Veselého.

Poslední z karet má patřit velké tenisové hvězdě, kterou by mohl být Španěl Verdasco.

„S Verdaskem máme podepsáno, že když v sobotu do 18 hodin nebude v soutěži v Paříži, tak přijede do Prostějova," objasnila Langrová s tím, že Španěl zřejmě bude na rozdíl od Štěpánka a Kubota startovat i ve čtyřhře, což jeho šance na účast v Prostějově o něco snižuje. „My máme ale další tři nabídky hráčů a s jedním máme dokonce podepsanou smlouvu, že bude náhradníkem za Verdaska," prozradila Langrová.

Jistě se v Prostějově objeví hned několik tenistů z elitní světové stovky. „Podle aktuálních přihlášek máme dvanáct hráčů do stovky, což je na kategorii tohoto turnaje skvělé," konstatovala Langrová.

Hájek i Rosol

Chybět by neměl trojnásobný šampion Jan Hájek ani český hráč číslo tři Lukáš Rosol. Sedmý hráč světa Tomáš Berdych na turnaji této kategorie startovat nemůže.

Vítěz prostějovského turnaje si připíše 125 bodů. „V pondělí po Paříži se uzavírají přihlášky na olympijské hry, takže některým hráčům by v případě brzkého vyřazení na French Open se body z Prostějova mohly hodit i kvůli olympiádě," uvedl Černošek.

Turnaj, na který je vstup zdarma, odstartuje v neděli 3. června kvalifikací, od pondělí už odstartuje hlavní soutěž, která vyvrcholí sobotním finále. „Finále bude předcházet exhibice dvou klokanů Pata Cashe s Markem Philippoussisem," připomněla Langrová.