Rychlý atletický basketbal. To je vize předsedy správní rady BK Prostějov Milana Matzenauera. V sezoně 2007/08 se takto podle jeho slov Orli neprezentovali. „Stačí se podívat na statistiku brejků,“ dává důkaz Matzenauer.

Divácky atraktivnější pojetí hry vyžaduje změny. Slovenský lodivod Miroslav Marko se ve své druhé sezoně na Hané do finále Mattoni NBL nedostal. Nesplnil cíl a na lavičce skončil. „Měli jsme gentlemanskou dohodu. Věděl, že pokud se nedostane do finále, nebude v příští sezoně hlavním koučem,“ podotýká Matzenauer. „Je to tak. Žádné překvapení to nebylo. Nesplnil jsem cíl,“ přikyvuje Marko.

Na zasedání správní rady BK padla interesantní rozhodnutí. Miroslav Marko bude ve struktuře klubu pokračovat. Pravděpodobně jako asistent nového trenéra. „Ano s panem Markem počítáme pro tuto pozici, kterou už dříve vykonával. Ve hře je ale i varianta, že se stane hlavním koučem B týmu,“ prozrazuje šéf klubu. Postupně se vyjasňuje situace i v otázce prvního muže orlí střídačky.

„Chorvat, Srb nebo Izraelec,“ zmiňuje Matzenauer alespoň národnosti tří kandidátů na uvolněný post, kteří se postupně vyselektovali z tuctu možností. „V brzké době mě čekají rozhovory s těmito adepty. Trenér je de facto anonymní, z videozáznamu toho moc nevyčtete a tak musíte dát na různá doporučení. Po vzájemných rozhovorech budu mít jasno,“ doufá. „Musí se to rozhodnout co nejdříve, aby se trenér mohl ztotožnit s hráči a posilami,“ dodává Matzenauer.

Příchody a odchody

Kapitola neustále se zvětšující na objemu, se pomalu mění v zemětřesení. První posilou se stal slovenský hráč na pozici čtyři Richard Leško z maďarské Šoproně. Nejnovější jména v kolonce nová osa týmu pak jsou Pavel Staněk z rakouského Kraftwerku Wels a brněnský rozehrávač Štěpán Vrubl.

„Chceme přivést ještě dva hráče, zejména podkošové. Tam nás tlačila bota,“ domnívá se. Všechny tři v Prostějově neokoukané tváře se upsali na jeden rok s opcí.

Trejdy, to jsou i odchody

S jedním odchodem se budou fanoušci Orlů smiřovat jen těžko. Hodně těžko. Prostějov opustil polský obr Robert Tomaszek. U příznivců klubu tolik oblíbený. Ještě horší informací pak pro zarmoucené členy fanklubu je název jeho budoucího zaměstnavatele: Nymburk!

„Odchod Roberta nás mrzí, ale on chtěl hrát ULEB Cup. Projevil touhu odejít,“ pokrčil Matzenauer rameny nad ztrátou ověřené kvality a posílení úhlavního soka.

Anabázi na Hané ukončil Maďar Marton Bader. V tomto případě ovšem zůstanou kapesníčky suché. „Nechci ho podceňovat, ale nepředvedl nic oslnivého. Byla to jen taková výpomoc pro play-off,“ uvedl na adresu nejvyššího hráče. Štěstí budou hledat jinde i obávaný trojkový fantom Stanislav Votroubek s Alexanderem Bojičem.

„Votroubek nezapadá do koncepce atletického basketbalu,“ je přesvědčený Matzenauer. „Bojič je ještě potencionálně ve hře, ale vzhledem k tomu, že v týmu mohou být jen tři hráči mimoevropskou unii, tak nejspíš odejde,“ vysvětluje výpovědi.

Je to logické. Prostějov nechce přijít o Amese a druhé místo patří zřejmě Savanovičovi. „Fanouškům mohu slíbit, že Ames tady zůstane. Jsme prakticky domluveni, byť smlouvu ještě podepsanou nemá,“ přiznává.

V týmu zůstává osm hráčů z bronzového kádru, mezi nimi je i křídlo Jaroslav Prášil.

„Chceme hrát v nové sezoně pěkný dynamický basketbal a být ve finále. Pochopitelně se také chceme probít kvalifikací poháru ULEB,“ jmenoval hlavní cíle pro příští ročník Milan Matzenauer.

Pomohou tak zásadní změny?

Příchody:

Richard Leško (z Šoproně, 204 cm )
Štěpán Vrubl (z Brna, 186 cm)
Pavel Staněk (z Kraftwerku Wels, 203 cm)

Odchody:

Robert Tomaszek (Nymburk)
Marton Bader (?)
Stanislav Votroubek (?)
Alexandar Bojič (na odchodu)