Svěřenky trenéra Čady se tedy v této sérii chopily vedení 1:0 na zápasy.

Vysokoškolačky držely se soupeřem krok pouze v prvním setu. Ten potvrdil Čadovy předzápasové prognózy o bojovnosti protivníka.

Olomouc se snažila vyzrát na favorita dobrým servisem, navíc domácímu celku nevycházel útok. Hosté se drželi v mírném vedení až do stavu 17:13.

Poté zavelela Assis svým blokem k stíhacímu závodu. Právě dobrá obranná hra Prostějova pomohla dorovnání skóre.

Probudil se také útok a především výborná Kossányiová a střídající Miletič zařídily pro VK Agel výhru v první sadě 25:22.

„Začali jsme dobře, kromě útoku. Výborně jsme bránili, dobře jsme podávali, ale špatně jsme útočili. To byl důvod, proč byl první set tak vyrovnaný. Udělali jsme v ofenzívě hodně chyb. Až po vystřídání se nám to zlepšilo. Zvládli jsme i vyrovnanou koncovku," líčil úvodní sadu prostějovský trenér Miroslav Čada.

„Myslím si, že jsme v první části úvodního setu hráli pozorně a dokonce jsme přinutili soupeře dělat chyby. Potom jsme jich sami udělali tolik, že soupeř neměl už ani příležitost chybovat," posteskl si hostující kouč Jiří Teplý.

Ve druhém setu byla vidět patrná únava a frustrace z vývoje na straně hostí. Agelky se hned zkraje dostaly do šestibodového vedení.

Olomouc jakoby rezignovala na svou předešlou hru. Naopak Prostějov si udržoval pětibodový odstup. Do závěrečné části se vstupovalo za stavu 20:15. Výborný servis Hrončekové a hra Hippe na síti pak zařídili další dílčí výhru, tentokrát 25:17.

Počátek třetí sady sliboval opětovný návrat hostů. Do této části vstoupily olomoucké volejbalistky bojovnou hrou a nechtěly pustit domácí do výrazného odstupu, ale dařilo se to jen do stavu 3:4, poté Agelky opět nastoupily a v mžiku vedly o deset bodů.

Dařilo se celému týmu, Vincourová skvěle nahrávala, Kossányiová a Miletič tvrdě smečovaly a především Markéta Chlumská výborně zpracovávala soupeřovy míče. Poslední část ovládly Čadovy svěřenky 25:13 a chopily se v semifinálové sérii vedení 1:0 na zápasy.

„Hráli jsme tento zápas jen jeden set, potom to už bylo všechno o tom, co dělal Prostějov. My jsme kazili, rozpadli jsme se a hlavně jsme nekladli žádný odpor," okomentoval duel trenér Teplý.

Olomoucký kouč vidí zásadní chybu v psychice týmu: „Klíč na úspěch našeho družstva leží v hlavách hráček. Naznačíme, že bychom mohli být nebezpeční, ale potom se toho zalekneme."

„Hráli jsme výborně, jen útok byl ze začátku nejistý, ale byla otázka času, kdy se chytne. V obraně jsme hráli výborně. Olomouc hodně riskovala podání, chtěla nás otupit v útoku, ale podle mého to byl risk. Nečekám v sérii příliš odlišnou hru, víc variant pro ně prostě není," řekl trenér Agelek Čada a nezapomněl vyzdvihnout hru jednotlivých hráček:

„Největší práci v útoku odvedla Kossányiová. Dnes se mi opravdu líbil vynikající výkon Markéty Chlumské. Bylo vidět, že hraje s největším nasazením a chutí. Zvládala to jak na přihrávce, tak v poli. Pomohlo i vystřídání Miletič."

Semifinálová série bude pokračovat v neděli 7. dubna od 17 hodin opět na prostějovské palubovce.

VK Prostějov – UP Olomouc 3:0 (23, 17, 13)

Stav série: 1:0. Rozhodčí: Trumpeš a Vojtíšek. Čas: 69 minut. Diváků: 600.

Prostějov: Kossányiová, Hrončeková, Soares, Gomes, de Assis, Vincourová, libero Chlumská – Hippe, Miletič. Trenér: Miroslav Čada.

Olomouc: Tinklová, Košická, Rutarová, Janečková, Kojdová, Nachmilnerová, libero Maléřová – Rašková, Vanžurová, Piňosová, Vanžurová. Trenér: Jiří Teplý.