Voláním na linku 112 odstartovalo cvičení s názvem Autobus 2016.

„Při simulované dopravní nehodě došlo k celkovému zranění u 42 osob, 11 osob utrpělo vážná poranění," řekl mluvčí záchranky Zdeněk Hošák.

Zdroj: Youtube

Hasiči pomáhali se zajištěním autobusu, který se převrátil na bok, a dostávali z něj zraněné. Při nehodě se octli v ohrožení i dva lidé v osobním autě, které se s linkovým spojem střetlo.

Vážněji zranění účastníci havárky pak zamířili do Fakultní nemocnice Olomouc, ty méně zraněné přepravili záchranáři do prostějovské nemocnice. Je to vůbec poprvé, kdy jsme měli možnost si vyzkoušet hromadný příjem zraněných mimo běžnou pracovní dobu.

Oproti denním ordinačním hodinám je lékařů i sester ve službě samozřejmě méně. Z domova jsme na pracoviště svolávali specializovaný personál, především zaměstnance urgentního příjmu," shrnul za olomouckou fakultní nemocnici její mluvčí Egon Havrlant.

Organizátoři cvičení, jehož příprava trvala dva měsíce, nepodcenili ani detaily. Všichni pasažéři v autobuse měli své příběhy a své vyděšené příbuzné, kteří kvůli informacím volali na speciálně zřízenou telefonní linku, a dokonce přímo do nemocnic přišli.

Celkově se zásahu účastnilo kolem 140 lidí.

(ahe, tau)