„Přestěhoval jsem se do nedaleké obce poblíž Konice, uchvátila mě zdejší příroda i dům, který je přesně podle mých představ. Zámek v Konici jsem navštívil několikrát v rámci jiných kulturních akcí a vždy se mi tady moc líbilo, takže jsem poctěn, že zde mohu vystavovat i já," říká Pavel Surma.

Návštěvníci mohou shlédnout sérii obrazů, fotografií, ale i několik plastik.

Pavel Surma
rodák ze Šternberka, nyní bydlí v Ludmírově nedaleko Konice.
Mezi jeho největší úspěchy patří první místo na Sochařském sympoziu v roce 2012, ale i spolupráce se jmény jako je Švankmajer, nebo Stejskal. Vystavoval v Paříži, Anglii, Německu, Austrálii i za oceánem. Jeho tvorba zahrnuje malbu, grafiku, plastiku, sochařství, fotografie i filmování.


„Vystavené obrazy pocházejí zhruba z druhé poloviny devadesátých let. Je to jen drobný výběr, ostatní z mých děl visí někde v galeriích, nebo někomu na stěně. Posledních sedm let jsem na štětec a barvy nesáhl, věnoval jsem se především plastikám a sochařině. V malbě mě nejprve velmi ovlivňoval surrealismus, ze kterého jsem čerpal ve svých malířských začátcích. Až postupem času jsem přicházel na to, že o surrealismu bylo více řečeno, než vykonáno a tak jsem od něj pomalu upustil. Nyní je má tvorba řazena do žánru vision art. Někteří v obrazech vidí prvky mystiky, ba dokonce dávné mytologie. Já v nich ale zobrazil úplně běžný život, někdy i s notnou dávkou humoru," popisuje svá díla umělec Pavel Surma.

Mezi obrazy návštěvníci obdivovali i drobné plastiky, které tvoří současné umělcovo portfolium.

„Měl jsem pocit, že v malbě jsem se už neměl kam posunout dál, motivy se začínaly opakovat a já už nenacházel novou inspiraci. V sochařině a plastikách je to jinak, když mám krásný kus kamene, stačí se na něj jen správně podívat, trochu otesat a dílo je hotové. Tvary i překrásné struktury tvoří především příroda, já je jen pomáhám nacházet těm, kteří je nevidí. Ale teď, když jsem zrekonstruoval svůj dům, budu mít snad více času. Rád bych se opět po téměř deseti letech pustil do malby, ale jsem si jist, že obrazy budou vypadat úplně jinak. Jak, to zatím nevím."

Umělcova díla nezdobí pouze světové galerie, velké množství jeho soch i plastik najdete v zahradách či interiérech.

„Pracuji hodně na zakázku, snažím se vždy najít kompromis mezi představou zákazníka a mou představou. V dnešní době není nic lehkého živit se uměním a je téměř nemožné tvořit díla pouze podle svého cítění a pak to prodávat," uzavřel Pavel Surma.

Výstavu mohou zájemci shlédnout až do 13. listopadu tohoto roku v Zámecké galerii v Konici.