„V letošním roce pořádáme už třicátý ročník této postupové divadelní soutěže. Máme přihlášených celkem šestnáct soutěžních představení, takže dá se tak mluvit o největší přehlídce amatérských divadel svého druhu v republice," usmála se kulturní referentka Němčic nad Hanou Jana Oulehlová.

Návštěvníci přehlídky se mohou těšit na divadelní představení komediálních i vážnějších žánrů. Na své si přijdou také děti.

„Porota to tentokrát nebude mít vůbec jednoduché. Amatérští herci přivezou do Němčic inscenace klasických děl, jako jsou například Bedřich a Judita, či Zdravý nemocný, ale také novější komedie jako třeba Na letním bytě z pera Josefa Štolby, nebo Ani o den dýl od Michela Clémenta," nalákala Jana Oulehlová s tím, že nebudou chybět ani pohádky.

„Na minulém ročníku jsme si všimli, že návštěvníci měli velký zájem o pohádková představení, proto jsme do letošního programu nechali zařadit i více pohádek.

Nejen děti, ale také dospělí se tak mohou těšit na divadelní ztvárnění Čapkova Povídání o pejskovi a kočičce nebo Pošťáckou pohádku," dodala kulturní referentka.

I divácké ceny

O nejlepších divadelních představeních, která postoupí do národní přehlídky, rozhodne odborná porota, složená ze tří členů.

Ale nebudou to pouze zkušení porotci, kteří budou rozhodovat. Na úspěšné ochotníky čeká také Divácká cena a Cena klubu dětského diváka.

„I během tohoto ročníku se na hodnocení budou podílet sami diváci, kteří mohou svého favorita po představení podpořit smajlíkem, vhozeným do hlasovací urny. Nesmím zapomenout také na Cenu dětského diváka, kterou někteří divadelníci hodnotí za nejvíce směrodatnou, protože ji udělují samy děti," uvedla kulturní referentka Jana Oulehlová.

Do Němčic nad Hanou se pravidelně sjíždějí divadelní soubory z celé České republiky. Mnohé z nich budou hrát na prknech sálu kina Oko už poněkolikáté.

„Letos se budeme účastnit potřetí a už teď se velmi těšíme. Předloni jsme dokonce získali ocenění a postoupili do národní přehlídky. V Němčicích je pokaždé výborná atmosféra a plný sál diváků, takže zahrát si na Hanáckém divadelním máji je radost," usmál se vedoucí souboru Říše Loutek Kroměříž Jiří Lysý.

Podobně se na divadelní svátek těší i Andrea Helmichová z Divadla Blic.

„Na Němčice máme pokaždé ty nejkrásnější vzpomínky. Je tam úžasná porota, která divadelníky neubíjí, ale naopak velmi inspiruje," uzavřela předsedkyně Divadla Blic z Uherského Ostrohu Andrea Helmichová.

Program

30.4. 14:00

DS Bezkamen, Uherčice

O spanilém princi

30.4. 19:30

DS Na štaci, Němčice nad Hanou

Ani o den dýl

1.5. 10:00

Kroužek divadelních ochotníků ve Hvozdné

Včelí medvídci

1.5. 14:00

DS Berani, Těškovice

Naši furianti

1.5. 19:30

DS Bratší Mrštíků, Boleradice

Na letním bytě

2.5. 10:00

Divadlo Blic, Ostrožská Nová Ves

Honza a kouzelná flétna

2.5. 19:30

Divadelní soubor Stonařov

Čert na zemi

3.5. 10:00

Říše loutek Kroměříž

Povídání o pejskovi a kočičce

3.5. 13:00

MedlOchoDi-Medlovské ochodnické divadlo

Třetí sudba

3.5. 19:30

Divadelní spolek v Rájci-Jestřebí

Zdravý nemocný

4.5. 10:00

Červiven Senior Krnov

Bedřich a Judita

4.5. 19:30

Morkovští ochotníci

SKYFY

5.5. 10:00

Divadlo Dostavník Přerov

Strašidlo Canterwillské

5.5. 19:30

Ochotnice Otnice

Podhorský penzion

6.5. 10:00

Ochotnický spolek Divadla hanácká obec Prostějov

Pošťácká pohádka

6.5. 19:30

DS Bezchibi Brtnice

Sex, čachry a kultura pro všechny

7.5. 17:30

Slavnostní vyhlášení výsledků přehlídky