„Vánoce jsou oslavou a svátkem svaté rodiny, přináší nám nové světlo, nový směr do našich vztahů. Je dobře, že do vánoční atmosféry patří také duchovní koncerty," zahájil varhanní koncert němčický farář Tomáš Strogan se slovy, že má radost, že v kostele mohou přivítat Zdislavu Krausovou, která zahraje netradičně, tudíž na varhany.

Kromě koled, poezie a písní, zazněly i známé hity.

„Za mořem nejhlubším za horou vysokou. Za lesem smutnějším než oči dětí jsou," zapěla zpěvačka, básnířka a hudebnice v jednom svým hlubokým hlasem známou píseň Ring-o-ding od Marty Kubišové a její hlas byl od originálu téměř k nerozeznání.

Pěvkyně svým koncertem chtěla šířit především vánoční duchovní atmosféru a klid.

„Tak a teď si všichni zazpíváme koledu Nesem vám noviny," zavelela Zdislava Krausová-Otrubová a kostelem se nesl zpěv návštěvníků. Ti byli s koncertem očividně spokojení.

„Je to moc pěkné, takových koncertů by zde mohlo bývat víc. Jen je škoda, že nefungují celé varhany," řekla jedna z nedělních posluchaček.

Zdislava Krausová-Otrubová zahrála v němčickém kostele poprvé, a to zcela spontánně.

„Potkali jsme se s paní Krausovou na koncertě na zámku v Plumlově, kde se nám její koncert velmi líbil. Jen jsem řekl, že by nebylo špatné, kdyby zahrála také u nás v Němčicích," sdělil jeden z organizátorů koncertu Bronislav Mrkva s tím, že je škoda, že lidí moc nepřišlo, i když byly plakáty vyvěšené nejen po obci, ale také například na webu.

„Možná, kdyby se lidé o akci dozvěděli z místního rozhlasu, přišlo by jich víc. Koncert je krásný, ale zde v Němčicích akce podobného typu nemají zatím tradici," dodal Bronislav Mrkva.

Návštěvou koncertu, který umožnili uspořádat místní farnost i radní, mohli lidé přispět také na I. etapu oprav fasády kostela. Místní kostel by ale potřeboval také opravit varhany.

„V pátek, když si je zde paní Krausová zkoušela, hrály, v sobotu je opravoval varhaník, ale dnes zase hrají jen částečně. Už jsou staré, potřebovaly by pročistit. Jsou tam pavučiny a nečistoty, ale celková oprava by stála 800 tisíc korun," nechala se slyšet jedna z návštěvnic koncertu, která je mimoto jednou ze tří hráčů na varhany na němčických mších.