„Cenu hejtmana za výjimečný počin v oblasti kultury, která je novinkou posledních tří ročníků, si letos odnese město Prostějov za přípravu koncertu Josepha Calleji," informovala mluvčí kraje Kamila Navrátilová s tím, že stejnou cenu získala i olomoucká radnice za zajištění koncertu Eliny Garanči.

Prostějovská radnice však bodovala i v literární oblasti a za vydání knihy Sto let prostějovské radnice si odnese Cenu za výjimečný počin roku v oblasti umění.

Na slavnostním vyhlášení výsledků se budou letos poprvé udělovat i tituly Mistr tradiční rukodělné výroby Olomouckého kraje. Dva ze tří poputují na Prostějovsko.

„Titul získá Miloslava Zatloukalová z Brodku u Konice za práci s lýkem a slámou a tradiční kovář Alfred Stawaritsch," uvedla Kamila Navrátilová a dodala, že titul je uznáním a podporou těm, kteří se snaží udržet znalosti a dovednosti nutné pro provozování tradičních rukodělných technologií.

Projekty z regionu však bodovaly i u lidí, kteří vybírali z deseti kulturních počinů. Stříbrnou medaili si odnesl webový portál psaný hanáčtinou, na pátém místě skončilo Setkání Hanáků, které pořádalo Hanácké folklorní sdružení Prostějov, sedmou příčku obsadil Národopisný soubor Mánes, na devátém místě skončil Hanácký operní festival a na posledním místě Prostějovské hanácké slavnosti.

Slavnostní předávání cen se bude konat ve čtvrtek 9. dubna od devatenácti hodin v prostějovském divadle. Večerem bude provázet Marek Eben.