Zaplněné hlediště slyšelo nejen vánoční koledy, ale také hudbu s nádechem renesance. Richard Pachman také připomenul kde je jeho rodiště písní věnovanou Olomouci.

„Pokud bych se narodil v Prostějově, zpíval bych v tuhle chvíli o něm," ujistil publikum zpěvák.

Ten dostál tradici a tak společně se svou kolegyní, osmatřicetiletou zpěvačkou, herečkou a nově i textařkou zpíval nejen česky, ale také anglicky či latinsky.

Část písní věnovali také osobnostem z České historie, například přemyslovskému knížeti Václavovi a mistru Janu Husovi.

„Koncert se mi líbil, zejména paní Hořínková perfektně zpívala. Na tomhle koncertu jsem v Prostějově asi potřetí, jednou jsem se byl podívat i mimo město. Z písní se mi líbila například Olomouc, ale také jedna z koled, kterou znám jinak jen ve slovácké podobě," zhodnotil koncert Roman Sedláček.

Šestá kniha

Richard Pachman se však věnuje i dalším druhům umění, ne pouze hudbě. Kromě malování je to také psaní.

Společně se svým otcem napsal a vydal už šestou knihu, v níž popisuje hrůzy války a koncentračních táborů.

Právě na obsahu knihy spolupracoval se svým otcem, který byl i s matkou zpěváka v publiku.

V něm naopak oproti minulým rokům chyběl farář Československé církve husitské Miloš Košíček. Ten společně s dalšími představiteli církve ve městě pomáhal pořádat Pachmanovy koncerty.

Letošního čtrnáctého ročníku se však nedožil.

„Je to pro mě velká ztráta, byl to skvělý člověk. Hodně to tady na mě dolehlo. Pamatuji si například, jak říkával, když jsem dorazil na předvánoční koncert. „Á pan Pachman, už můžou začít Vánoce," zavzpomínal smutně.

Po koncertě do Prahy

Letošní rok koncertům dvojice na Prostějovsku příliš nepřál. Na ten lednový v Čechách pod Kosířem, totiž dorazil pouze jeden z interpretů. Dita Hořínková totiž kvůli poruše na železniční trati koncert nestihla.

„Letos k nám bylo počasí milosrdnější," poznamenal Richard Pachman.

Oběma interpretům se díky příznivějším povětrnostním podmínkám mohlo ulevit. Po koncertě totiž zamířili do Prahy. Dita Hořínková za divadlem a rodinou, Richard Pachman za moderováním rozhlasového pořadu.

Návštěvníci sboru tak navíc nepřišli o sólový zpěv Tiché noci v podání osmatřicetileté zpěvačky.